JUTUT Urjala

”Reipas, avulias, muut huomioon ottava ja hänellä on hymy herkässä” – Mette on Urjalan vuoden nuori

Urjalalainen Mette Karppanen sai tunnustusta reippaudestaan ja avuliaisuudestaan, kun sivistyslautakunta palkitsi kuntalaisia viime itsenäisyyspäivänä.
Positiivinen ja aktiivinen Mette Karppanen on Urjalan vuoden nuori.

Hän on reipas, avulias, muut huomioon ottava ja hänellä on hymy herkässä. Hän on myös tunnollinen opiskelija, urheilija ja tukioppilas. Tämä nuori on kaveri isolla K:lla”, raati perusteli valintaansa.

– Tiesin kyllä, että Urjalassa jaetaan tällaisia arvostuksia, mutta en osannut kuvitella että sellainen osuisi omalle kohdalle. Olihan se tosi hieno asia, Mette Karppanen sanoo.

Mette Karppanen on Urjalan yhtenäiskoulun 9.-luokkalainen. Hän on ollut mukana tukioppilastoiminnassa yläluokille siirryttyään.

– Tukioppilaiden tärkein tehtävä on estää ja ehkäistä kiusaamista. Olemme esimerkiksi kiertäneet luokissa puhumassa asiasta. Mielestäni meillä on täällä hyvä ilmapiiri, Mette kuvailee.

Sopivasti kilpailuhenkinen

Mette tunnetaan kotikunnassaan aktiivisena urheilijana. Hän harrastaa yleisurheilua, jääkiekkoa, hiihtoa ja pelaa vielä lentopalloakin.

– Olen laskenut, että suurin piirtein 15–20 tuntia liikuntaa tulee viikossa täyteen. Tähän sisältyy kaikki treeneistä koululiikuntaan, mutta ei sellaista satunnaista ulkojäillä vapaa-ajalla pelailua, Mette kuvailee.

Meten urheiluharrastukset alkoivat yleisurheilukoulusta 3-vuotiaana.

– Nyt tykkään heittää kiekkoa, mutta kaikkein mieluiten juoksisin aitoja, jos polvet kestäisivät.

Jääkiekon pariin Mette hakeutui toisella luokalla.

– Se tuli vähän puskista. Luistelusta olen tykännyt, mutta en edes tiennyt, että täällä oli tyttöjoukkuetta jääkiekossa.

Mette myöntää olevansa hieman kilpailuhenkinen.

– Sillä tavalla sopivasti. Sen huomaa ainakin koulussa liikunnantunnilla. Jostain se kilpailuvietti vaan nousee.

Mette on osallistunut parin vuoden ajan myös höntsäilymielessä lentopallovuoroille.

– Ja talvella hiihdän. Pari vuotta sitten kilpailin, mutta nyt hiihtelen muuten vaan. Lisäksi ohjaan ala-asteikäisiä Urjalan aseman hiihtokoulussa. Se on tosi kivaa puuhaa, kun lapset ovat niin iloisia ja innokkaita oppimaan uutta.

Musiikki vastapainona

Urheilun vastapainona Meten elämässä toimii musiikki.

– Pianotunneilla olen käynyt ekaluokkalaisesta. Joululahjaksi sain ukulelen, mistä olen ollut innoissani. Soittaminen on sellainen juttu, että sen pariin vain unohtuu. Saattaa kaksi tuntia myöhemmin havahtua, että pitäisikö vaikka vielä lukea kokeisiin, Mette hymyilee.

Viime kesänä Mette työskenteli kaupan alalla, jossa hän sai positiivista palautetta asiakaspalveluhenkisyydestä. Tulevaksi kesäksi hän on saanut töitä Urjalan Makeistukusta.

– Olin siellä TET-harjoittelussa, mitä kautta mahdollisuus kesätyöhön avautui.

Yhteishaussa Mette aikoo hakea Väinö Linnan lukioon.

– Minne sitä täältä lähtisi. Tulevaisuudesta en vielä tiedä, mutta on mahdollista, että suuntaudun joskus liikunnan pariin, Mette miettii.