JUTUT Loimaa

”Ruokalukio” aloitti Loimaalla – Avaus on valtakunnallisesti ainutlaatuinen

Työnimellä ruokalukio kulkenut idea toteutui Novidan lukiossa Loimaalla luonnontiedelinjana. Linjalla opiskellaan matematiikan, fysiikan ja kemian lisäksi elintarviketekniikkaa ja -tutkimusta.
Vladyslav Legenky (vas.) ja Eetu Hongisto opiskelevat Novidan lukion luonnontiedelinjalla.

Novidan lukiossa Loimaalla käynnistyi luonnontiedelinja. Opintonsa uudella linjalla aloittivat mm. Eetu Hongisto ja Vladyslav Legenky.

– Haluan pyrkiä lukion jälkeen lääketieteelliseen tiedekuntaan, ja arvelin, että luonnontiedelinjasta voi olla siinä apua. Suunnitelmissa on ainakin tällä hetkellä valmistua joskus lääkäriksi, mutta voivat ne ajatuksen vielä muuttuakin, Eetu pohtii.

Vladyslav valitsi linjan, koska luonnontieteet kiinnostavat.

– Kemia varsinkin. Ehkä joskus tulevaisuudessa teen tutkijan työtä.

Luonnontiedelinja kulkee työnimellä ruokalukio. Nuorille miehille ei opetuksen elintarvikepuoli ole vielä täysin auennut, sillä opinnot ovat vasta aivan alussa.

Realistisesti liikkeelle

Lukion rehtori Hannu Lahti sanoo idean ruokalukiosta lähteneen pari vuotta sitten kemian opetuksen puolelta.

– Kemian opettaja on kiinnostunut myös ruoan kemiasta, ja päätimme lähteä syventämään teemaa. Kuntayhtymän johto tekikin sitten strategialinjauksen, jonka myötä alettiin hakea erikoislukion statusta, Lahti kertoo.

Lukio haki opetus- ja kulttuuriministeriöltä erityistä järjestämistehtävää, jonka myötä voi poiketa valtakunnallisesta tuntijaosta.

– Ministeriössä todettiin, että ruokalukio on mielenkiintoinen avaus ja aivan uniikki ajatus. Vastaavaa ei ole muualla. Jos jatkossa tällä koulutuksella on valtakunnallista vaikuttavuutta, voimme erikoistua ruokatekniikkaan.

Luonnontiedelinjalla opiskellaan matematiikkaa, kemiaa, fysiikkaa ja biologiaa.

– Panostamme tuntuvasti ruokateemaan. Emme kuitenkaan edellytä, että kaikki osallistuvat elintarviketutkimuksen opetukseen, vaan linjan saa suoritettua, kun matematiikan, fysiikan ja kemian opinnot syventävine valtakunnallisine kursseilleen on suoritettu. Tämä on vaativa linja, ja siksi pääsyvaatimuksena onkin se, että peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo on vähintään 8,2.

Lukion luonnontiedelinjalla on paljon yhteistyökumppaneita, joista itse opetuksen osalta merkittävimpiä ovat Turun ja Helsingin yliopistot sekä Turun ammattikorkeakoulu. Linjan kummeja puolestaan ovat Luonnonvarakeskus ja Evira.

– Näiden korkeakoulujen meille tarjoama opetus perustuu paljolti nauhoitettuihin luentoihin, mutta liveopetustakin on. Esimerkiksi nyt syksyllä opiskelijat lähtevät luonnontieteen kenttäkurssille Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitokseen Seilin saarelle.

Lahti toteaa, että aluksi ruokalukioideaa toteutetaan varovaisen realistisesti.

– Ruokatekniikka on esillä, ja se on tarkoitus saada näkyvämmäksikin koulun toiminnassa. Pohdimme kaiken aikaa, miten sitä puolta toteutetaan käytännössä.

Erityislinjat tärkeitä

Novidan lukiossa voi opiskella myös urheilulinjalla.

– Erityislinjat ovat lukioille tärkeitä. Ehkä joku haluaa tulla seutukunnan ulkopuoleltakin meille opiskelemaan, mutta enemmän linjojen merkitys on siinä, etteivät nuoret lähde muualle tarjonnan puutteen vuoksi. Jos vaikkapa joku on vahvasti suuntautunut ammattimaiseen urheiluun, hän ei välttämättä lähde Kuortaneelle, kun Loimaalla on urheilulinja, Hannu Lahti pohtii.

Paluuliikennettäkin on.

– Muualla urheilulukiota käyvä saattaa tulla Loimaalle opiskelemaan, jos hän on esimerkiksi tehnyt pelaajasopimuksen Hurrikaanin kanssa.