JUTUT

Salsa laittaa lanteet liikkeelle

Tanssiurheiluseura Fortuksen riveissä salsan saloihin opastava Juha Juhola on antanut rytmin kuljettaa itseään läpi elämän.

– Pelasin jalkapalloa junnusta vajaa kolmekymppiseksi, lisäksi olen soittanut kosketinsoittimia ja ollut kiinnostunut kaikenlaisesta musiikista. Halu ymmärtää musiikin tempoa johdatti tanssiharrastuksen pariin, Juha Juhola kiteyttää.

Juhola muistelee osallistuneensa ensimmäiselle tanssikurssilleen Jokioisten Rehtilässä 1980-luvun loppupuolella.

– Lambada-villitys oli silloin kuumimmillaan ja lähdin sitä kokeilemaan, koska tykkäsin itsekin soitella lattareita.

1990-luvun puolella Juhola sai ensikosketuksensa tanssiurheiluseura Fortukseen jive- ja rock ‘n’ roll -tanssikurssien myötä, jonka jälkeen hän päätyi kilpailemaan sekä kouluttautui myös urheiluvalmentajaksi ja tanssinohjaajaksi.

Oppi monelta ohjaajalta

Sittemmin Juhola on tanssinut ja opettanut montaakin tanssia, mutta sydämensä hän on menettänyt energiselle salsalle.

– Salsa alkoi kiinnostaa 1990-luvun alkupuolella. Soitin jopa tanssiurheiluliittoon, josta kerrottiin, että lähimmät kurssit järjestettiin Lontoossa. Sinne en sitten kuitenkaan lähtenyt.

Suomeen kuubalainen parisalsa rantautui vuonna 1994.

– Neuvostoliiton romahdettua kuubalaisia opiskelijoita muutti Suomeen, ja he laittoivat ensimmäiset salsakoulut pystyyn. Tämän vuoksi meillä tanssitaan aitoa kuubalaista salsaa, eikä niinkään amerikkalaisversioita.

Juhola on opetellut salsaa monen eri ohjaajan tunneilla.

– Olen sitä mieltä, että jos haluaa todella oppia jonkun tanssin, niin pitää käydä mahdollisimman monen ohjaajan opissa, eikä mennä vain yhden ohjaajan perässä.

Salsa viehättää Juholaa monipuolisuutensa ansiosta.

– Salsassa on monipuolinen rytmi, jota voi verrata jazz-musiikkiin. Se koostuu monipuolisista elementeistä.

Yhteisöllinen harrastus

Tällä hetkellä Juhola opettaa salsaa Tanssiurheiluseura Fortuksen riveissä kerran viikossa.

– Tanssi on hyvä keino hoitaa kehoa ja mieltä. En vain yksinkertaisesti viitsi lähteä lenkille hölkkäämään. Tämä on minulle kuntourheilua, kuten mikä tahansa liikunta.

Tanssiharrastus yhdistää myös sosiaalisen puolen.

– Salsaporukka on kovin yhteisöllistä. Tämänkin jatkoryhmän kanssa reissaamme välillä isompiin kaupunkeihin salsaretkille.

Salsaa hän suosittelee kaikille.

– Jokaiselle joka muuten musiikista tykkää. Mukava kuntoilumuoto, koska se ei ole liian rankkaa, mutta ei sitten liian kevyttäkään.

– Itse olen viimeksi yrittänyt perehtyä kizombaan, joka on angolalainen tangotyylinen tanssi.

Muina harrastuksina Juhola on viritellyt taas soittoharrastustaan.

– Sitä olen taas lämmitellyt. Kieliä olen myös yrittänyt opiskella – venäjää tällä erää. Kunpa vaan olisi enemmän aikaa, Juha Juhola toteaa.