JUTUT Forssa

Sarastia Rekry laajentaa kotihoidon tukipalveluja – ”Saunominen on vanhuksille tärkeä ja sosiaalinen hetki”

Sarastia Rekry kylvettää palvelutalojen asukkaita ja kotihoidon asukkaita Forssassa ja Tammelassa, mutta toiminta on laajenemassa myös Jokioisille ja Ypäjälle. Saunottaminen on tärkeä ja sosiaalinen hetki lukuisille vanhuksille.
Auli Linjama laittoi Vuokko Anttilan hiuksia Tyykihovin saunatiloissa.
Auli Linjama laittoi Vuokko Anttilan hiuksia Tyykihovin saunatiloissa.

Vuokko Anttila on juuri tullut Tyykihovin palvelukeskuksen saunasta.

– Nämä kaksi naista ovat todella hyviä pesijöitä. Asun omassa kodissani, ja taksi tuo minut tänne saunomaan joka viikko samaan aikaan. Aina välillä Tyykihovissa tapaan sattumalta vanhoja tuttujakin, Anttila kertoo.

Auli Linjama ja Rose Ipia ovat Sarastia Rekry oy:n työntekijöitä, jotka ovat saunottaneet vanhuksia useiden vuosien ajan. Tyykihovissa työpari tekee lähes kahdeksantuntista työpäivää maanantaista perjantaihin.

– Saunotettavia on viikoittain 60–70. Tämä on ihanaa työtä, jossa asiakas on ykkönen. Vanhuksille saunareissu on niin tärkeä hetki, ja meillä on yhdessä kivaa. Laitamme naisten hiukset, ajamme miesten parran, juttelemme, naureskelemme ja laulamme, Linjama kertoo.

Viisitoista vuotta sitten Papua-Uudesta-Guineasta Suomeen tullut Ipia sanoo tekevänsä unelmatyötään.

– Rakastan vanhojen ihmisten hoitamista ja olen samalla oppinut suomen kieltä, Ipia kertoo.

Kylvettäjien saunotettavina käy niin Tyykihovin asukkaita kuin kotihoidon piirissä olevia vanhuksia.

– Teemme aina työtä pareittain, se on jo työturvallisuuskysymys. Saunan lauteille emme mene, vaan olemme oven takana ja katselemme ikkunasta, että iäkkäillä saunojilla on kaikki hyvin. Tyykihovissa on hyvät tilat, mutta onhan tämä fyysisesti raskasta, kun ihmiset ovat niin monenkuntoisia. Aina enemmän on pritsillä pestäviä asiakkaita, jotka tuodaan tänne pyörätuolissa.

Asenne ratkaisee

Henkilöstöpalveluyritys Sarastia Rekry oy aloitti Forssassa ja Tammelassa palvelutalojen asukkaiden ja kotihoidon asiakkaiden saunotuspalvelun.

– Saimme asian hoitaaksemme kilpailutuksen kautta vajaa kaksi vuotta sitten. Ennen meitäkin kylvettämispalveluja on ollut hoitamassa yksityisiä toimijoita, Sarastia Rekryn sotepalvelujohtaja Kaisa Kuusela kertoo.

Sarastia Rekry välittää sijaisia ja keikkatyöläisiä hoito- ja hoiva-alan palveluntuottajille.

– Työvoimapulaa on alalla kautta linjan ja samalla ikääntyvän väestön osuus lisääntyy koko ajan. Meidän listoillamme on runsaasti lähihoitajia, mutta myös hoiva-avustajan tai vastaavan koulutuksen omaavia ihmisiä. Työntekijöiden asenne on kuitenkin ratkaiseva.

Kuusela toteaa, että ammattitaidon lisäksi tärkeää esimerkiksi saunotuksessa on ystävällinen kosketus ja kunnioittava asenne vanhuksia kohtaan.

– Saunominen on vanhuksille tärkeä ja sosiaalinen hetki.

Työntekijät saunottavat ikäihmisiä Tyykihovin lisäksi Rimpikodossa sekä Tammelan Tammikartanossa ja Kuusitien rivitaloissa.

– Toimintaa on tarkoitus laajentaa Jokioisten Intalankartanoon ja Ypäjän palvelukeskuksen rivitaloihin heti, kun saamme työntekijöitä.

Kuusela kertoo hoito- ja hoivatyöhön hakevien määrän vähentyneen selkeästi.

– Syitä on monia, esimerkiksi se, että alalla ei välttämättä viihdytäkään. Lähihoitajatutkinnon suorittaminen on kuitenkin kannattavaa, sillä se avaa ovia todella monenlaisiin töihin.

Sarastia Rekry toimii kymmenen maakunnan alueella ja on osa Sarastia-konsernia.

Luetuimmat