JUTUT

Seat Leon kulkee kaasulla ympäristöystävällisesti

Kun Seat Leon ST:n kaasusäilön laittaa täyteen vaikka Forssan Envorin biokaasuasemalta täkäläisten ruoantähteistä jalostettua biokaasua, ajaa sillä 330 kilometriä. Jos myös bensatankki on täynnä, ajaa sillä kaasun loputtua vielä liki 700 kilometriä.

Kuljettaja huomaa sen, että ajetaan kaasulla, ainoastaan mittaristossa palavasta cng-merkkivalosta. Kun kaasu käy vähiin, auto ilmoittaa, että on aika tankata kaasua, ja tarjoaa navigaattorin kautta mahdollisuuden hakea lähin tankkauspaikka.

Kotikulmilla ensimmäinen paikka oli 14 kilometrin päässä oleva Envorin kaasuasema. Muita vaihtoehtoja oli lähikaupungeissa. Envorille houkuttelee esimerkiksi tankkaa 79 eurolla kuukaudessa, aja minkä ehdit -tarjous. Kaasuautot ovatkin lisääntyneet kiitettävästi Forssan seudulla. Biokaasun hiilidioksidipäästöt ovat vielä maakaasua pienemmät ja sehän valmistetaan täysin eloperäisiä jätteitä hyödyntämällä. Se on siis jo kertaalleen pureksittua energiaa.

Mikäli kuski ei halua lähteä navin ohjaamana hakemaan kaasutankkauspaikkaa, voi hän jatkaa matkaansa automaattisesti bensalla ja siirtää kaasutankkauksen sopivampaan ajankohtaan tai paikkaan. Keskikulutus kaasulla on 3,6 kg/100 km ja bensalla 5, l / 100 km, päästöt 96 g / km. Romutuskorvaus on tähän autoon siis 2500 euroa.

Ajossa polttoaineella ei ole mitään eroa, 1,4 turbomoottori antaa kummallakin 110 hevosvoimaa ja mukavan 200 newtonin väännön. DSG-kaksoiskytkinautomaattivaihteisto toimii koneen kanssa hyvin yhteen. Tallella on myös aiemmin bensakäyttöisenä TSI-tunnuksella tunnetun moottorin hiljainen käyntiääni.

Hyvät varusteet

Koeajetussa Style Business -mallissa on vakiona DSG-automaattivaihteisto, navigointijärjestelmä kahdeksan tuuman kosketusvärinäytöllä, led-ajovalot highway-toiminnolla, led-päiväajovalot, metalliväri, pysäköintitutkat edessä ja takana, automaatti-ilmastointi, aluvanteet, sade- ja valotunnistin, nahkaverhoiltu monitoimiratti ja kattokaiteet.

Lisävarustteksi oli vielä valittu vakionopeussäätimeen mukautuva toiminta 380 euron hintaan. Kokonaishinta on vajaat pari tonnia vastaavaa Styleä kalliimpi, mutta varusteiltaan runsaampi.

Tavaratilaa ST tarjoaa TGInä 482 litraa, 15 kilon kaasusäiliöt vievät alemman lattiatason osalta tilaa, mutta jäljelle jäävä määräkin on ihan hyvä. Takaselkänojat kaadettuna tilaa on 1370 litraa.

Seat Leon kaasukäyttöisenä soveltuu useimman autonkäyttäjän tarpeisiin ja tarjoaa tällä seutukunnalla biokaasukäyttöisenä ekstraympäristöystävällisyys -edun. Takuukin on nyt viisi vuotta tai 100 000 kilometriä.