JUTUT Jokioinen

Seikkailua ramboradalla ja kisailua yhteissuksilla – Jokioisilla talvirieha yhteisvastuun hengessä

Oletko koskaan maalannut lunta tai testannut elävää hedelmäpeliä? Jokioisten talviriehassa se onnistuu.
Jokioisten seurakunnan nuorisotyönohjaaja Sanni Sipilä ja Korvenkävijöiden hallitukseen kuuluva Toivo Vainio ovat valmiina talviriehaan.

Partiolippukunta Jokioisten Korvenkävijät ja Jokioisten seurakunta järjestävät neljättä kertaa koko perheen talviriehan yhteisvastuun hengessä.

– Talviriehassa ohjelma ja hyvä meininki on ilmaista, mutta ruokailuista peritään maksu, jonka tuotto menee Yhteisvastuukeräykseen ja Jokioisten partiolaisille, nuorisotyönohjaaja Sanni Sipilä Jokioisten seurakunnasta kertoo.

Suomessa vuoden 2019 yhteisvastuuvaroin tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua avustamalla opiskelun vaatimissa hankinnoissa ja muissa kustannuksissa kirkon diakoniarahaston kautta.

– Paljon puhutaan maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta, mutta todellisuus ei ole niin mustavalkoinen. Pakolliset hankinnat, kuten vaikka kannettava tietokone, asettavat perheet eriarvoiseen asemaan ja tätä eroa halutaan keräyksellä tasata, Sipilä kertoo.

Lippukunnan juhlavuosi

Talviriehan tarkoituksena on myös tutustuttaa kävijät partiolaisten toimintaan. Tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Jokioisten Korvenkävijät on vireä lippukunta.

– Meillä on sellaiset satakunta jäsentä ja viikoittain toimii useita ryhmiä. Tietysti aina lisääkin väkeä mahtuisi mukaan, Korvenkävijöiden hallitukseen kuuluva Toivo Vainio kertoo.

Partio on monipuolinen harrastus myös aikuiselle, eikä harrastuksen aloittamiseen tarvita aikaisempaa partiokokemusta.

– Minä päädyin partioon omien lasteni kautta parikymmentä vuotta sitten. Itselläni ei ole partiotaustaa, vaikka kyllä harrastin samantyyppisiä asioita jo lapsena, Toivo Vainio muistelee.

Ohjelmaa koko perheelle

Talviriehassa on tarjolla monipuolisesti tekemistä koko perheelle.

– Ramborata ja elävä hedelmäpeli ovat olleet aina suosittuja, Vainio kertoo.

– Lisäksi kävijät pääsevät maalaamaan lunta, pelaamaan curlingia ja kokeilemaan pelastusköyden heittoa, järjestäjät luettelevat.

Eikä tänä päivänä voi järjestää koko perheen tapahtumaa ilman yhtä odotettua aktiviteettia.

– Keppihevoset ovat valmiina keppariradalle, Sipilä lupaa.

Joukkuehiihtokilpailuissa hiihdetään yhteissuksilla.

– Kolmen hengen joukkueet voivat ilmoittautua mukaan tapahtumapaikalla. Päivän nopein joukkue palkitaan, Sipilä selventää.

Rastiradalla voi selvittää, mitä Yhteisvastuu tarkoittaa, ja tapahtuma-alueella Kuuman VPK esittelee kalustoaan. Puffetissa on myynnissä lättyjä, makkaraa ja kuumia juomia.

 

Talvirieha Jokioisten urheilukentällä su 3.2. klo 10–14.

 

Yhteisvastuu

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja ulkomailla.

60 % tuotosta ohjataan vuosittain Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun, 20 % Kirkon diakoniarahaston kautta myönnettävään taloudelliseen apuun hädässä oleville Suomessa ja 20 % paikallisseurakuntien tekemään avustustyöhön.

Jokaisesta lahjoitetusta eurosta noin 80 % käytetään avustustyöhön ja loput keräyksen vaikuttamistoimintaan, viestintään, varainhankintaan sekä keräyksen yleishallintoon.

Vuonna 2018 suomalaiset lahjoittivat keräykseen 3,1 miljoonaa euroa.

Ensimmäinen Yhteisvastuukeräys järjestettiin vuonna 1950.

1950-luvulla keräysvarat käytettiin kotimaassa. Niillä tuettiin huonokuntoisten asuinrakennusten kunnostusta ja äitien virkistyslomia. Köyhille kodeille hankittiin lehmä tai hevonen, invalidille pyörätuoli tai vanhukselle kunnollinen vuode, myös lahjakkaita lapsia autettiin kouluun.

Lähde: yhteisvastuu.fi