Urjala

Seksiä, ruokaa ja valheita – Pentinkulman päivät tarjoilee lihan iloja

Urjalalainen kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivät paneutuu tänä kesänä lihan iloihin monelta eri kantilta.
Toiminnanjohtaja, kirjailija Niina Repo ja Kurt Vonnegutin teosten postapokalyptisesta yhteiskuntakritiikistä gradua tekevä projektityöntekijä Laura Jalonen uskovat lihan ilojen kiinnostavan yleisöä.
Toiminnanjohtaja, kirjailija Niina Repo ja Kurt Vonnegutin teosten postapokalyptisesta yhteiskuntakritiikistä gradua tekevä projektityöntekijä Laura Jalonen uskovat lihan ilojen kiinnostavan yleisöä.

Pentinkulman päivien toiminnanjohtaja Niina Repo pohti viime vuonna, olisiko rakkaus hyvä teema tämän kesän tapahtumalle.

– Mietimme teemaa yhdessä Väinö Linnan Seuran hallituksen kanssa ja huomasimme, että rakkaus on jo käsitelty. Entinen toiminnanjohtaja Simo Laitakari ehdotti lihan iloja, ja tähän päädyimme, sillä aihe mahdollistaa monenlaisia tulokulmia, Repo kertoo.

Repo luonnehtii lihan ilojen ympärille rakennettua ohjelmaa hyväntuuliseksi ja myönteiseksi, rohkeaksikin, mutta rankimpia ääripäitä teemasta ei ole tarjolla.

– Kevyempi teema sopii tähän vuoteen, kun viime vuonna Pentinkulmalla keskityttiin sisällissodan muistelemiseen ja ensi kesänä ohjelma rakentuu Väinö Linnan satavuotisjuhlan ympärille.

Pentinkulmalla lihan ilot ovat moninaisia rakkaudesta, erotiikasta ja seksistä syömiseen ja urheiluun.

– Lihan iloilla on myös lohduton kääntöpuolensa ylikuluttamisessa ja lopulta maapallon resurssien hiipumisessa ja ilmastonmuutoksessa.

Erotiikkaa ja rikoksia

Lihan iloihin aletaan Pentinkulman päivillä paneutua heinäkuun viimeisenä päivänä eroottisen runon iltamissa, joissa muusikko Mikael Saari esittää rakkauslauluja ja Tomi Kontio ja Sinikka Vuola lausuvat runoja. Vuola on toimittanut eroottisen runon antologian Olet täyttänyt ruumiini tulella.

– Torstaina kirjailijat Laura Lindstedt ja Jaakko Hämeen-Anttila pohtivat sitä, miten halun saa sanoittaa. Tilaisuudessa pohditaan sitä, mikä ei ennen ollut kirjallisuudessa mahdollista ja mikä taas on hyväksyttävää nyt. Lindstedt on kirjoittanut kirjan Ystäväni Natalia, jossa asiakas keskustelee suoraviivaisesti terapeuttinsa kanssa eroottisesta elämästään. Hämeen-Anttilalta puolestaan on ilmestynyt runoteos Tarina hullusta rakastajasta ja muita runoja. Illan ohjelmassa on Merja Larivaaran konsertti nimeltä Nainen – aina parhaassa iässä, Niina Repo kertoo.

Perjantaina Urjalan torille saapuu joukko kirjailijoita.

– Christian Rönnbacka kertoo viskiretkestään, joka päätyi samannimiseksi kirjaksi. Yhdessä Leena Lehtolaisen kanssa Rönnbacka valaisee myös sitä, miksi nautimme jännityskirjallisuudesta ja minkälaista on kirjoittaa verisiä rikostarinoita. Marttojen Arja Hopsu-Neuvonen tarjoilee sesonkiin sopivia ruokavinkkejä tuoreen kirjan pohjalta, ja mukana on myös historiallisia romaaneja kirjoittava Kristiina Vuori, jonka teoksiin lukeutuu Laukon kartanoon sijoittuva Elinan surma.

Samaan päivään sijoittuu Suuri valheilta, jossa maailman parhaaksi mentalistiksi valittu Pete Poskiparta ja tutkija Anu Ojaranta keskustelevat siitä, miksi monet meistä toimivat vastoin ympäristön parasta maailmassa, jossa tietoa on saatavilla runsaasti. Mentalismiesityksessään Poskiparta näyttää, miten ihmisen mieli käännetään.

Lauantain Kirjan juhlassa puhuvat Riku Korhonen, joka ei kaihda teoksissaan suoriakaan seksikuvauksia, Anna-Leena Härkönen, jonka uusin teos Kenraaliharjoitus kertoo muun muassa parinvaihdosta, ja Karo Hämäläinen, joka valaisee lihan ilojen urheilullista puolta kertomalla muun muassa ultrajuoksukokemuksistaan.

– Sunnuntaina Waltteri Torikka konsertoi Urjalan kirkossa. Kiinnostuneiden kannattaa varata lippunsa nopeasti, sillä lipuista on enää neljäsosa myymättä. Torikalle voi myös esittää biisitoivomuksia meidän kauttamme osoitteessa pentinkulmanpaivat@urjala.fi, projektityöntekijä Laura Jalonen vinkkaa.

Perinteisesti Pentinkulman päivien ohjelmaan kuuluvat Venlan pyöräretki ja Väinö Linnan kierros. Lapsille on tarjolla muun muassa satupaja.

Pentinkulman päivät Urjalassa 28.7.-4.8. Lisätiedot ohjelmasta www.pentinkulmanpaivat.fi.