Senioreiden hyvinvointitreeneihin koulutetaan ohjaajia

Hyvinvoiva mieli on ikäihmisen voimavara, joka kantaa arjessa ja tukee toimintakykyä.

– Jokainen voi vahvistaa omaa mielenterveyttään. Mielenterveystaidoista on apua ja hyötyä niin ikäihmisille itselleen kuin heidän parissaan toimiville, järjestöassistentti Eeva Hannula Forssan Seudun Mielenterveysseurasta kertoo.

Suomen Mielenterveysseuran kehittämä Seniori Hyvinvointitreenit -ryhmätoimintamalli tarjoaa avaimia ikäihmisten mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi.

– Hyvinvointitreenit on räätälöity mahdollisimman matalan kynnyksen toiminnaksi, jonka sisältö muodostuu aina osallistujien toiveiden ja tarpeiden pohjalta.

Kohderyhmänä yli 60-vuotiaat

Forssan Seudun Mielenterveysseurassa hyvinvointitreenejä on järjestetty vuosina 2015 ja 2017.

– Seuraavaksi hyvinvointitreenit alkavat meillä, kunhan ohjaajat ovat suunnitelleet ohjelman tulevassa koulutuksessa.

Toiminnan kohderyhmää ovat kaikki yli 60-vuotiaat seniorit.

– Meidän porukkamme kävi esimerkiksi luontoretkellä, taidenäyttelyssä ja kirjastossa, ja lisäksi teemakerroilla oli asiaa ravitsemuksesta tai liikunnasta. Kerran lähdimme kiertämään Forssaa Tyykikyydillä, sillä monille ei ole selvää, miten Tyykikyyti lopulta toimii ja missä se kiertää.

Tällä hetkellä FSMS:n alaisuudessa toimii 15 viikoittaista kerhoa.

– Suurin haasteemme on tilanpuute. Toimitilamme sijaitsee ihanteellisen keskeisellä paikalla, mutta tilaa saisi olla enemmänkin.

Ohjaajakoulutus maaliskuussa

Forssan Seudun Mielenterveysseurassa järjestetään maaliskuussa ohjaajakoulutus henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita järjestämään hyvinvointitreenejä omassa yhdistyksessään tai työpaikallaan, ja lisätä yleistä tietoa mielen hyvinvoinnista iän lisääntyessä.

– Suomen Mielenterveysseura haluaa jalkauttaa toimivan mallin myös muihin ikäihmisten parissa toimiviin yhdistyksiin.

Maksuton koulutus järjestetään 15.–16. maaliskuuta Olonurkassa Pekolankadulla klo 9-16 välisenä aikana. Kouluttajana toimii Susanna Pietiläinen Suomen Mielenterveysseurasta.

– Samasta yhdistyksestä voi osallistua tarvittaessa useampikin henkilö.

Ohjaajakoulutuksessa saa tietoa muun muassa ikäihmisten hyvinvoinnin ja erityisesti mielen hyvinvoinnin vahvistamisesta ja edistämisestä sekä ylipäänsä ryhmän ohjaamisesta.

– Koulutuksessa on 15 paikkaa, joista tällä hetkellä kahdeksan on täytetty.

Koulutukseen voi ilmoittautua 2.3. mennessä puhelimitse 050 4652768 (Eeva), tai 050 4651152 (Ilari) tai sähköpostitse lintukoto@surffi.net.