JUTUT Ypäjä

Seniorien kenttäratsastuksen SM-kisa Ypäjällä – Lajin turvallisuutta pyritty parantamaan

Kenttäratsastuksesta on pyritty tekemään aiempaa turvallisempi laji muun muassa järjestämällä matalan tason kisoja.
Joni Paavola ja Ypäjä Lexus osallistuvat Hevosopiston kisaviikonloppuna esteratsastuskilpailuun.
Joni Paavola ja Ypäjä Lexus osallistuvat Hevosopiston kisaviikonloppuna esteratsastuskilpailuun.

Ypäjällä käydään puolentoista viikon kuluttua seniorien ja nuorten kenttäratsastuksen SM-kisat sekä lasten, juniorien ja nuorten kouluratsastuksen SM-kilpailut.

– Kenttäkilpailun ajankohta on otollinen, kun kansainvälisestikin kilpailevat ratsastajat ovat nyt kotimaassa. Nuorten kilpailuun osallistuu esimerkiksi nouseva tähti Elmo Laiho, joka oli juuri juniorien EM-kisoissa, Ypäjän Hevosopiston kilpailusihteeri Pauliina Pöntinen kertoo.

Pöntinen arvioi kenttäkilpailun suosion olevan hienoisessa nousussa.

– Kenttäkilpailun maastokokeen vaarallisuudesta on aina toisinaan puhetta, mutta lajia on pyritty eri tavoin tekemään turvalliseksi. Kilpailuja on aiempaa enemmän, mikä osaltaan edistää turvallisuutta, ja lisäksi järjestetään matalan tason kisoja, joissa estekorkeus voi olla vian 60 senttimetriä.

Maastokoetta on tehty myös yleisöystävällisemmäksi.

– Ennen maastokokeen alkua yleisöllä on mahdollisuus tutustua rataan asiantuntijan opastuksella. Vesieste on aina se, joka katsojia kiinnostaa, mutta kentällä on nyt pari muutakin estettä. Ratamestareina toimivat Kalle Nykänen ja Antti Luoma.

Ikäryhmien SM-kouluratsastuksiin odotetaan noin kolmeakymmentä ratsukkoa.

– Tulosrajaa on tänä vuonna nostettu, joten odotettavissa on tasalaatuisempia ja korkeatasoisempia suorituksia.

Ypäjän hevosia mukana

Nuorten hevosten festivaalissa esiintyy 3–7-vuotiaita hevosia.

– Festivaali on tarkoitettu Suomessa kasvatetuille hevosille. Tämä on eräänlainen nuorten hevosten näyteikkunatapahtuma, joka on hyvin ottanut paikkansa. Yleisö koostuu lähinnä nuorista hevosista kiinnostuneista alan harrastajista, Pauliina Pöntinen kertoo.

Festivaaliin osallistuu myös kolme Ypäjän Hevosopiston kasvattia Ypäjä Kantri, Ypäjä Kashmir ja Ypäjä Lexus.

Seniorien SM-kenttäratsastus, lasten, nuorten ja juniorien kouluratsastuksen SM ja Nuorten hevosten festivaali Ypäjällä 16.–18.8. Lisätietoja ohjelmasta www.hevosopisto.fi.