JUTUT

Seukkarin kummivarsa Freelancer on juossut jo 70 000 euroa – ”Se näytti juoksijan lahjansa jo kolmivuotiaana”

Kuusivuotiaan lämminveriruuna Freelancerin elämään on mahtunut useita muuttoja, onnekkaita käänteitä pahassa paikassa ja juhlahumua kaviouralla.
Lasse oli myytävänä Ypäjän varsahuutokaupassa syksyllä 2014.
Lasse oli myytävänä Ypäjän varsahuutokaupassa syksyllä 2014.

Humppilalaisen Pekka Nurmisen omistama Free Cashflow synnytti orivarsan huhtikuussa 2013. Kun Forssan Lehden taitossa aiemmin työskennellyt Nurmisen puoliso Merja pohti kollegansa kanssa varsalle nimeä, yksi idea oli ylitse muiden.

Pienestä hevosenalusta tuli Freelancer ja sitä myöten pitkälti freelancevoimin tehtävän Seutu-Sanomien kummivarsa.

Huutokauppakauhua

Sosiaalisuutta ja ravihevosen elämän alkeita Freelancer alkoi opiskella jo vuoden 2013 keväällä Loimaalla Henri Paavilaisen siittolassa. Pikkuori eli aluksi emänsä kanssa, vieroituksen jälkeen ikä- ja lajitovereiden seurassa.

Lempinimen Lasse saanut hevonen lähti yksivuotiaana opiskelemaan raviurheilun aakkosia Tiina ja Juha Koskelan varsakoulutukseen Pilvenmäelle. Kummipoika oli myytävänä vuoden 2014 syyskuussa Ypäjän varsahuutokaupassa, missä tapahtui outoja käänteitä.

Kärköläläinen pariskunta Anja ja Sami Tamminen oli jo ennen huutokauppaa ottanut yhteyttä Pekka Nurmiseen ja kertonut olevansa kiinnostunut Freelancerista.

Nurminen luulikin Lassen menneen Tammisille, mutta huutokauppatoimistossa ostajaksi paljastui aivan eri henkilö, eivätkä Nurmisen tuntemukset olleet hyviä. Kummalliseksi tilanne meni, kun ostaja katosi huutokaupan tiimellyksessä eikä vastannut annettuun puhelinnumeroon.

Tuolloin Nurminen ja huutokauppayhtiö Starinita oy:n toimitusjohtaja Mitja Nummenmaa pohtivat ypäjäläisessä yössä, mitä pitää tehdä. Lunastamatta oli jäänyt toinenkin varsa, luultavasti saman porukan jäljiltä. Siitä alkaen varsat jäivät Starinitalle, jonka toimialaan ei kuitenkaan kuulu hevosten omistaminen.

Samoihin aikoihin Tammiset ajelivat pettyneinä kotia kohti. Pariskunta oli jo melkein saanut Lassesta kiinni, mutta kilpailija korotti hintaa yli sen rajan, jonka Tammiset olivat itselleen asettaneet.

– Seuraavana päivänä luimme netistä huutokauppatuloksia ja keskusteluja. Kävi ilmi, että Lassen kauppa jäi toteutumatta. Soitin Pekka Nurmiselle, joka vahvisti asian. Sen jälkeen otin yhteyttä Mitja Nummenmaahan, ja sovimme, että käymme ostamassa varsan. Uskomatonta, että asiat kääntyivät näin onnelliseen suuntaan, Anja Tamminen kertoi Seutu-Sanomille.

Huikeita hetkiä

Kun Freelancer oli ollut kahden vuoden ajan Anja Tammisen valmennuksessa, porilainen porukka etsi itselleen uutta kimppahevosta.

– Talli Patasydämen ydinporukka on ollut olemassa jo pitkään. Meitä on kymmenen osakasta, joista suuri osa on porilaisia. Kimppa on nimetty Porin Ässien mukaan, vaikkemme me niin intohimoisia jääkiekkofaneja olekaan, kimpan edustaja Juha Tuomikoski kertoo.

Patasydämellä on yleensä yksi hevonen kerrallaan.

– Meillä oli ollut pitemmän aikaa uuden hevosen haku päällä, kun silloisen hevosen ura oli jo alkanut hiipua. Valmentaja Harri Koivusen avustuksella olimme jo pitemmän aikaa etsineet seuraavaa hevosta. Harri sanoi, ettei ole oikein mitään, mitä hän voisi suositella. Sittemmin tiedossa oli kuitenkin yksi nimi, jolle soittaa.

Lopulta Tuomikoski päätyi pitkään puhelinkeskusteluun Anja Tammisen kanssa.

– Ennen kuin suostui minkäänlaiseen kaupantekoon, Anja halusi tietää meistä ihan kaiken samaten kuin aiemmista hevosistamme. Lopputuloksena lähdimme tapaamaan Freelanceria, ja meitä evästettiin etukäteen siitä, että nyt ei kannata yhdestä tonnista jättää kiinni kaupan syntymistä.

Emma Väre ohjasti Freelancerin sekä pronssidivisioonakarsinnan että -finaalin voittoon viime talvena.
Emma Väre ohjasti Freelancerin sekä pronssidivisioonakarsinnan että -finaalin voittoon viime talvena.

Pian Lasse muutti Talli Patasydämen hevosena Turkuun Koivusen valmennustalliin.

– Aluksi hevonen oli liiankin hyvä, joten nelivuotiskauteen kohdistui kauhean suuria odotuksia. Kuitenkin se kausi oli todella heikko, kilpailuihin tuli pitkiä taukoja, kun Lassella oli pahasti tulehdusta hengitysteissä ja takajalkaongelmakin päälle.

Kun vaivoista selvittiin, Lassesta tuli ajan mittaan loistava ravihevonen.

– Olemme nauttineet suunnattomasti Lassen esityksistä, ja aina meistä omistajista on joku paikalla olivat kilpailut sitten missä päin Suomea tahansa.

Huikeita hetkiä Lassen omistajat elivät viime helmikuussa.

– Lasse oli ilmoitettu pronssidivisioonakarsintaan, ja Olli Koivusen piti olla kuskina, mutta hän olikin estynyt. Etsimme kuumeisesti jotakin toista kuskia, ja muutama ykkösluokan ohjastaja olikin vapaana. Yksi heistä oli Emma Väre, jonka halusimme ensisijaisesti. Emma lähtikin Lassen rattaille ja näytti närhenmunat koville raviäijille voittamalla karsinnan ja seuraavassa kuussa myös pronssidivisioonafinaalin.

Paras työkaveri

Harri Koivunen toteaa Anja Tammisen kouluttaneen Freelancerista mainion ravurin.

– Se näytti juoksijan lahjansa jo kolmivuotiaana. Omistajien elämäntilanteen muututtua sain vihiä, että Lasse olisi myytävänä. Porilainen kaveri Juha Tuomikoski sanoi, että heidän kimppansa ostaa Lassen, jos saan asian hoidetuksi, Koivunen kertoo.

Koivunen kuvailee Lassen vaikeaa nelivuotiskautta tervanjuonniksi.

– Omistajakimpalla onneksi kuitenkin riitti kärsivällisyyttä, ja Lasse löysi hyvän kuntonsa uudelleen viisivuotiaana. Ruunaa oli alettu pitää roikkujatyyppinä, mutta se löysi juonen, ja voittoja alkoi tulla oikein urakalla 75-lähdöissäkin.

Urallaan Lasse on juossut lähes 70 000 euroa.

– Se on kova summa kuusivuotiaalle, vain muutama prosentti ikäluokasta pystyy samaan. Nyt se kuitenkin juoksee niin kovissa porukoissa, että vastus on aina kivenkova, eikä voittaminen ole niin helppoa.

Ikäluokkakilpailut on Lassen osalta jo juostu.

– Nyt se kilpailee avoimissa lähdöissä ja niissä suurkilpailuissa, mitä on olemassa. Tarkoitus on, että Lasse pärjää kovia tuontihevosia vastaan, mutta yksi uusi pykälä on vielä löydettävä.

Koivusen mielestä Lassea parempaa työkaveria ei valmentajalla voi olla.

– Lasse juoksee hyvällä tasolla aivan kirkkaimman kärjen alapuolella ja se on kilpailujen ulkopuolellakin mukava ja kiva hevonen. Luonne on Lassen hienoin puoli, se on kiltti ja nöyrä eikä sillä ole hullunkiiltoa silmissä.

Luetuimmat