JUTUT Forssa

Seurakunnan pääsiäisnäytelmän on kirjoittanut natsien murhaama pappi – ”Sana on kristillinen klassikkonäytelmä”

Forssan seurakunnan pääsiäisnäytelmä tuo estradille kaikki pääsiäisen teemat. Natsien murhaaman papin kirjoittamassa tarinassa on myös verbaalista ilotulitusta.
Johannes Borgen (Jouni Kantola, keskellä) romahtaa perheen elämää musertavan kuolemantapauksen myötä.
Johannes Borgen (Jouni Kantola, keskellä) romahtaa perheen elämää musertavan kuolemantapauksen myötä.

Kirjeessään ystävälleen tanskalainen pappi ja näytelmäkirjailija Kaj Munk (1898-1944) totesi kristityiltä puuttuvan raivoa. Kykyä raivota, kun oikeus makaa huorana kaduilla ja valhe hallitsee maailmaa. Voimakkaasti Tanskan miehitystä ja juutalaisvainoja arvostellut Munk joutui natsien murhaamaksi.

Munk kirjoitti mm. näytelmän Sana, joka sai alkunsa Munkin tuskasta ja ahdistuksesta nuoren seurakuntalaisen menehdyttyä lapsivuoteeseen.

– Sana on kristillinen klassikkonäytelmä, jonka olen halunnut jo pitkään esitettäväksi Forssan seurakunnan pääsiäisnäytelmänä. Vaikka Sana on vähän jo unohdettu, edelleen se on puhutteleva, seurakuntapastori Mauri Laihorinne toteaa.

Laihorinne toimii näytelmän dramaturgina ja tekee – kuinka ollakaan – papin roolin.

– Munkin näytelmän aiheita ovat elämä, rakkaus, usko, kuolema ja ylösnousemus. Tässä täyttyy pääsiäisen tematiikka.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1920-luvun Tanskan maaseudulle. Siellä elää hyvin toimeentuleva maanviljelijäsuku, joka käy ahkerasti kirkossa. Elämä menee kuitenkin sekaisin paikkakunnalle asettuvan herätysliikkeen myötä.

– Kuka on oikeassa ja kenen jumalausko on vahvin, se selviää aikanaan. Ei tämä silti pelottava tarina ole, vaan kaikenikäisille sopiva. Nuorin näyttelijäkin on kymmenvuotias.

Uskosta toiseen

Sana-näytelmän ohjaa Eliisa Lintukorpi.

– Näytelmässä on herkullista sanailua. Siinä on riitaa ja ristiriitaa, kun keskustellaan kiivaastikin uskonkysymyksistä, Lintukorpi toteaa.

Borgenin viljelijäsuvun isää esittää Eino Lätsä Kujala, jonka vastinparina on hihhuliräätäli Petter (Tuomas Vesala).

– Olen vanha ja kärttyisä ukko, jolla menee kiukku päälle nopeassa tahdissa. Aika haastava projekti tämä on ja tietyllä tavalla erilainen pääsiäisnäytelmä kuin aiemmat, joissa olen ollut mukana. Vaativin myös ehdottomasti, Kujala pohtii.

Borgenin poika Johannes (Jouni Kantola) menettää perhettä kohtaavan kuolemantapauksen vuoksi paikoin itsensäkin.

– Olen aina ollut jonkinlaisen hullun roolissa. Tykkään vanhoista näytelmistä, joissa on vakaviakin aiheita, mutta myös komediaa mukana kuten tässä. Roolihahmoni on syvästi uskovainen ja tunteva henkilö, joka näkee asioita, mitä muut eivät näe. Loppupeleissä saadaan vastaus siihenkin, kuinka hullu Johannes todella on, Oriveden Teatterissa pitkään näytellyt ja nykyisin Forssassa opiskeleva Kantola kertoo.

Näytelmän musiikista vastaa Tiina-Maria Kauppi ja puvustuksesta Anniina Suvilampi. Tehosteet ovat Harri Oinosen käsialaa.

Sana-näytelmä Forssan seurakuntatalossa su 14.4. klo 14, ti 16.4. klo 18, pe 19.4. klo 14 ja su 21.4. klo 14 ja klo 18.