JUTUT Forssa

Seutu-Sanomien tekeminen on palapeli – Näin lehti syntyy

Seutu-Sanomien tekeminen on aina palapeli. Juttuidean ja valmiin lehden väliin mahtuu lukuisia työvaiheita, jotka loksahtavat kohdilleen enemmän tai vähemmän helposti. Jokaisen lehden valmistumisprosessi on erilainen.
Seutu-Sanomat ei synny ilman yhteistyötä. Ilmoitusvalmistaja Anne Saaristo ja mediamyyjä Jaana Kiviaho-Timperi käyvät läpi asiakkaan toiveita ilmoitusta varten.

Seutu-Sanomien tekeminen alkaa juttuaiheiden pohdinnasta. Osin mietintäprosessia helpottaa se, että jokaisessa numerossa on oma teemansa, joita ovat esimerkiksi kuntateemat, rakentaminen, maa- ja metsätalous, koulut ja kurssit, auto ja liikenne ja vapaa-aika.

Teemajuttujen lisäksi jokaisessa lehdessä on pääjuttu sekä joukko muita ajankohtaisia juttuja. Jälkimmäiset voivat liittyä esimerkiksi tuleviin tapahtumiin, joista kerromme ennakkoon haastattelemalla esimerkiksi tapahtuman järjestäjiin tai esiintyjiin kuuluvaa henkilöä.

Toisinaan – tai useimmiten – juttuaiheiden etsiminen on työlästä, ja vaikka aihe kirkastuisikin, se ei välttämättä jalostu jutuksi. Siihen on monia syitä. Haastateltavaksi kaavaillun henkilön kanssa aikataulut eivät mene aina yksiin tai sitten henkilö ei syystä tai toisesta halua puida asiaa julkisuudessa. Välillä on niinkin, että vain se kuningasajatus on, mutta ei henkilöä.

Käytännössä juttuaiheista on aina pulaa. Siksi olemme kiitollisia kaikista saamistamme juttuvinkeistä, sillä ilman niitä moni tärkeä juttu jäisi tekemättä. Kaikkia juttutoiveita emme kuitenkaan syystä tai toisesta pysty toteuttamaan.

Lehden valmistuminen aiheiden ideoinnista valmiiksi painotuotteeksi on pitkä prosessi.

Vain asiavirhe korjataan

Meidän Seukkarin tekijöiden pieneen kantakaartiimme kuuluvat lehden sisältöä koordinoiva toimittaja Sami Koljonen, joka käytännössä tekee toimitussihteerin työt, sekä valokuvaaja Hanna Arosen kanssa keikkaileva toimittaja Noora Rauhala ja yllekirjoittanut toimittaja, joka kulkee yksinäisenä sutena pitkin reviiriä ja välillä sen ulkopuolellakin.

Noora keikkailee mieluiten tiistai–perjantai-akselilla, minä taas lähinnä keskiviikosta lauantaihin periaatteessa sunnuntaita vältellen, mikä ei läheskään aina onnistu.

Usein haastateltu haluaa lukea jutun ennen kuin lehti menee painoon. Tarkistusoikeuden sisältö saattaa olla hieman hämärän peitossa, joten kerronpa siitäkin. Haastateltu saa lukea jutun ennakkoon, jos haluaa. Tarkistusoikeus koskee ainoastaan tekstiä eli siinä mahdollisesti esiintyvien asiavirheiden korjaamista.

Asiavirhe on asiavirhe kuten vaikkapa se, että toimittaja on kirjoittanut kanan olevan muna. Asiavirheitä eivät ole esimerkiksi toimittajan kirjoitustyyli, sanavalinnat ja painotukset. Tästä virheellisestä käsityksestä aiheutuu toisinaan hirvittävästi lisätyötä, kun tunnollinen tarkistaja muokkaa jutun journalistisesti tunnistamattomaksi.

Tarkistus on toki välillä myös toimittajan etu varsinkin silloin, kun juttua tehdään hyvin spesiaaleista aihealueista, haastateltavia on useita tai materiaalia valtava määrä. Yllekirjoittanut saattaa toisinaan ottaa itse asian puheeksi ja ehdottaa haastatellulle jutun lukemista etukäteen.

Valokuvia tarkistusoikeus ei koske, sillä kuvissa ei ole asiavirheitä. Vaikka joku – yleensä nainen – voi olla sitäkin mieltä.

Sami Koljonen päättää muun muassa siitä, mikä juttu millekin sivulle päätyy.

Deadline maanantaina

Seutu-Sanomien journalistisen aineiston osalta deadline on maanantaina klo 12. Valmistettavat ilmoitukset ja vedosilmoitukset tulee jättää viimeistään edeltävänä perjantaina, mutta painovalmiit ilmoitukset ehtivät lehteen vielä ennen maanantain puoltapäivää. Osa ilmoituksista tulee suoraan ilmoittajan kautta, osan valmistaa oma ilmoitusvalmistuksemme.

Mediamyynnistä vastaa pääasiassa Jaana Kiviaho-Timperi, joka on ollut Seutu-Sanomien palveluksessa lehden alkuvuosista lähtien. Myyntiä hoitavat myös Forssan Lehden puolelta tutut Heli Hieperi, Minna Aaltonen, Heini Laurén ja Mirka Willman.

Kuva: Riku Hasari
Tämän viikon lehden teemavalinta oli selvä, 30-vuotisjuhlalehti. Seutu-Sanomien synttärien kunniaksi käytiin haastattelemassa muun muassa Kari Suontaustaa. Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari
Taittaja Jaana Ahlholm huolehtii, että ulkoasu on kohdallaan, ja viimeistelee painettavan lehden sivut. Kuva: Riku Hasari

Monta jakelijaa

Lehti taitetaan maanantaina, viimeistelyä tehdään vielä tiistaiaamuna. Sami Koljonen suunnittelee, mille sivulle ja mihin kohtaan mikäkin juttu ja kuvat tulevat, taittaja puolestaan sijoittaa jutut ja kuvat sivuille ja hioo pienimmätkin yksityiskohdat kuntoon.

Painoon Seutu-Sanomat menee tiistaina klo 13. Käytännössä jo hyvissä ajoin sitä ennen kaiken pitää olla valmista, sillä viimeiset pari tuntia ennen painoon menoa tehdään enää vain hienosäätöä. Lehti painetaan Alma Manun oy:ssä Tampereella.

Seutu-Sanomat jaetaan 37 000 talouteen. Pääosin jakelu tehdään keskiviikkoisin, mutta osalla alueesta jakeluyhtiön kanssa sovitusti torstaisin. Forssan seudun kunnissa, Loimaalla ja Urjalassa jakelun hoitaa Seutu-Sanomien lailla Hämeen Sanomat konserniin kuuluva Jakelukulma oy. Someron keskusta-alueella lehden jakaa Salon Suorajakelu oy ja muualla Posti.

Monesti ihmiset ovat harmissaan siitä, ettei heille tule lehteä. Usein tämä johtuu siitä, että Seutu-Sanomia ei jaeta postilaatikkoon tai -luukkuun, jossa on mainoskielto. Lehden mukana kun jaetaan myös mainoksia.

Yhteystiedot jakelua koskevissa asioissa löytyvät Seutu-Sanomista.

Kuva: Lassi Puhtimäki
Seukkari painetaan Alma Manun painotalossa tiistaisin iltapäivällä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Luetuimmat