JUTUT Ypäjä

Sirpa Ryypön alpakat tekevät pyyteetöntä hyvää – “Eläin ei valikoi, arvostele, kiusaa tai naura epäonnistumiselle”

Rauhallinen alpakka on kuin luotu eläinavusteiseen toimintaan. Sirpa Ryypön alpakkatallista löytyy lukuisia hyväntekijöitä.
Sirpa Ryyppö kuvailee alpakoiden kasvatusta elämäntapavalinnaksi. Kävelyseurana Greta Garbo (vas.) ja Börje.
Sirpa Ryyppö kuvailee alpakoiden kasvatusta elämäntapavalinnaksi. Kävelyseurana Greta Garbo (vas.) ja Börje.

Uteliaat alpakat saapuvat välittömästi tervehtimään tulijoita, 14-vuotias Eeva-kissa rentoutuu aitauksen päällä, ja puolivuotias Martta-kissa leikkii ikkunassa roikkuvalla joulutähdellä. Jouluun puetussa alpakkatallissa soi hiljainen tunnelmamusiikki.

– Ehkä joku voisi ihmetellä, miksi sisustan tallin näin esteettiseksi, koska eivät eläimet siitä niin perusta, mutta kun hoitaja viihtyy kauniissa ympäristössä, niin se heijastuu välillisesti myös eläimiin, Sirpa Ryyppö sanoo.

Ryyppö aloitti kasvatustoiminnan jo vuonna 2005, jolloin Suomessa oli vasta alle 100 alpakkaa, lähes 15 vuotta myöhemmin niitä on jo parisen tuhatta.

– Ihmisten innostus alpakoihin on suurta, ja tätä ilosanomaa on ihana viedä eteenpäin. Itse olen viehättynyt alpakoista, sillä ne ovat jotenkin todella mystisiä ja kaikin puolin valloittavia eläimiä.

Hilary Clintonille maistui omena, myös Lempi-vasa kurkotteli omaansa.
Hilary Clintonille maistui omena, myös Lempi-vasa kurkotteli omaansa.

Eläimeen voi luottaa

Sirpa Ryyppö kasvattaa huacaya-alpakoita jalostus- ja harrastuskäyttöön sekä eläinavusteiseen toimintaan, jonka kautta hän haluaa jakaa eteenpäin samaa hyvää, jota hän on itse eläimiltä saanut.

– Jo nuoruudessa hevoset ja lehmät kuulivat salaisuuteni. Eläimeen on voinut aina luottaa, Sirpa Ryyppö kuvailee.

Alpakoiden kanssa hän ilahduttaa esimerkiksi vanhuksia, kehitysvammaisia, erityislapsia ja -nuoria, koulukiusattuja tai mielenterveyskuntoutujia.

– Eläin ottaa sinut vastaan kaikkine ominaisuuksinesi – juuri sellaisena kuin olet. Eläin ei valikoi, arvostele, kiusaa tai naura epäonnistumiselle. Eläimen kanssa kannattaa hengata, sillä ne ovat hyviä tyyppejä.

Jopa lyhyt eläinavusteinen toiminta voi tuoda pitkäaikaisia positiivisia vaikutteita.

– Kohtaamiset ovat koskettavia. On esimerkiksi vanhus, joka ei enää puhu muulloin kuin Börjen ollessa paikalla. Tuolloin hänellä on vielä kova tarve tuottaa puhetta.

12,5-vuotias Börje on tehnyt pyyteetöntä hyvää jo yli 10 vuoden ajan. Börje on myös valittu Ypäjän ensimmäiseksi kunniakuntalaiseksi.

– Börjelle olisi enemmän kysyntää, kuin saamme kalenteriin mahtumaan. Eläinavusteisessa toiminnassa pojat ovat parhaita. Kaksikuukautinen Leonardo da Vinci eli Leksa on osoittanut soveltuvuutensa toimintaan, ja alan kouluttaa hänestä Börjen seuraajaa. Siinä on isot saappaat täytettäviksi.

Kissat ja alpakat tulevat hyvin juttuun keskenään. Kuvassa 14-vuotias Eeva-kissa ja Estelle.
Kissat ja alpakat tulevat hyvin juttuun keskenään. Kuvassa 14-vuotias Eeva-kissa ja Estelle.

Kuin vanha pariskunta

Sirpa Ryypön alpakkalaumaan lukeutuu tällä erää 12 alpakkaa, joista seitsemän on hänen omistuksessaan.

– Jokaisella on omat tapansa, luonteensa ja jopa äänensä. Meillä on täällä huligaaneja, poikaporukka, vanhat rouvat ja tietysti nämä suloiset pikkuriiviöt, Sirpa naurahtaa.

Tallikissat ja alpakat tulevat mainiosti juttuun keskenään.

– Kissat käyvät aina toivottamassa uudet vasat tervetulleeksi. Tuossa taannoin Martta seurasi Leksan syntymää.

14-vuotias Eeva on myös ollut ikänsä alpakoiden parissa.

– Toin Eevan pienenä pentuna suoraan talliin. Välillä mietin, kuvitteleeko Eeva olevansa alpakka vai Börje kissa, kun ne menevät tuolla kuin vanha pariskunta.

Cultivo Alpacas -tilalla ei vietetty tänä vuonna perinteistä joulunavaustapahtumaa, mutta koska sen perään on kyselty, lupaa Ryyppö järjestää sen ensi vuonna.

– Omaan jouluumme kuuluu rauhoittuminen. Eläinten kanssa on tietysti aina samat rutiinit – oli sitten arki tai joulu. Herkkuporkkanoiden lisäksi jouluaattona jokainen alpakka saa oman omenan. Saatamme ottaa myös muutaman alpakan riimussa kävelylle, Sirpa kertoo.

Luetuimmat