JUTUT

Sisäilmaongelmia vähätellään ja kielletään

Forssan Seudun Hengitysyhdistys ry:n sihteeri Kirsi Repo joutui taannoin vaihtamaan asuntoa, kun terveys alkoi pahasti reistailla.

– Asuin rivitalossa ja olin jatkuvasti antibioottikuurilla. Helposti joudun muutenkin syömään antibiootteja sairauteni vuoksi, mutta tuolloin keuhkoissa oli koko ajan infektioita. Poikani puolestaan sairasti poikkeuksellisen usein poskiontelotulehduksen, Repo kertoo.

Terveystarkastaja kävi tutkimassa asuntoa.

– Hän totesi, ettei sieltä pintapuolisesti tutkittuna löytynyt mitään hälyttävää, vaan olisi pitänyt avata rakenteita.

Repo katsoi parhaimmaksi muuttaa rivitalosta.

– Meidän kummankin terveydentila parani aika pian muuton jälkeen. Jälkeenpäin olen kuullut, että muutamilla muillakin talon asukkailla on ollut oireita. Vielä se rakennus näkyy olevan pystyssä, mutta tyhjiä asuntoja on melkoisesti.

Korvien välissä

Kirsi Repo kokee, ettei sisäilmaongelmien aiheuttamiin oireisiin ja sairauksiin suhtauduta vakavasti.

– Asioita yritetään peitellä, ja lääkärien suhtautuminen on kirjavaa. Vastaanotolla tuli toisinaan sellainen olo, että lääkäri arveli vian olevan korvieni välissä. Helposti sitä alkaa sitten itsekin ajatella niin, Repo toteaa.

Hengitysliiton kokemustoimijakoulutuksessa Repo kertoo oppineensa mm. sen, että sisäilmaongelmien aiheuttamat oireet voivat olla lähes mitä tahansa toistuvista virtsatietulehduksista krooniseen päänsärkyyn.

– Jos jatkuvasti altistuu, ongelmista joutuu kärsimään loppuikänsä.

Säästöt tulevat kalliiksi

Forssan Seudun Hengitysyhdistys ry:n puheenjohtaja, vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Sirkka-Liisa Ilvonen toteaa, ettei aina ole helppoa päätellä, missä rakennuksessa ihminen alkaa oireilla sisäilmaongelmien vuoksi.

– Jos jatkuvasti jossakin tilassa tulee nuhaa, yskää, pahoinvointia, huimausta tai silmien ärsytystä, siihen on syytä reagoida. Tilannetta kannattaa myös tarkkailla loma-aikoina. Jos oireet helpottuvat tai poistuvat, ongelma on työpaikalla tai lasten osalta koulussa tai päiväkodissa. Mikäli tilanne jatkuu samanlaisena, oireiden aiheuttaja on ilmeisesti oma koti, Ilvonen sanoo.

Oireilu ei suoraa päätä tarkoita sitä, että rakennuksessa on hometta.

– Ongelmia voi aiheutua esimerkiksi erilaisista sisäilman epäpuhtauksista tai ilmastoinnin puutteellisuuksista. Rakennusvaiheessa suunnitellaan uudisrakennuksen ilmastointitarpeet, mutta käyttäjät saattavat tehdä virheitä. Esimerkiksi kunnallisissa laitoksissa ei ilmastointia pitäisi koskaan laittaa pois päältä tai säätää pienemmälle säästösyistä, sillä ne säästöt voivat tulla kalliiksi.

Viivytellä ei pidä

Sirkka-Liisa Ilvosen mielestä kuntapäättäjien olisi hyvä miettiä, mikä on lasten ja nuorten kannalta terveellinen ympäristö.

– Jos puutteita todetaan, peruskorjausmäärärahoissa on sen verran väljyyttä, että asiat voidaan korjata odottelematta seuraavaa budjettikautta. Joskus vain ei kokonaisuutta katsota riittävän laajalti, vaan korjataan pelkästään pieni osa rakennusta, Ilvonen pohtii.

Forssassa esimerkiksi Vasikkahaan päiväkotia ei saatu käyttökelpoiseksi korjauksista huolimatta.

– Kaikessa haetaan kustannustehokkuutta, mutta ihmisten terveydellä ei voi leikkiä.

Ilvonen toteaa Forssan päiväkotien ja koulujen edustavan vanhaa rakennuskantaa.

– On syytä miettiä, peruskorjataanko näitä vanhoja koulu- ja päiväkotirakennuksia vai olisiko monitoimikeskuksen rakentaminen parempi vaihtoehto. Mikäli jälkimmäiseen vaihtoehtoon päädytään, pitää suunnittelussa huomioida tarkkaan se, ettei esimerkiksi maaperästä heti tule ongelmia.

Ilvonen toivoisi saavansa viestiä ihmisiltä, jos nämä kokevat kunnallisella työpaikallaan tai lastensa koulussa tai päiväkodissa olevan sisäilmaongelmia.

– Jos joku huomauttaa ongelmista, olisi syytä heti reagoida ja tutkia tilanne. Joku voi pelätä työpaikkansa menettämistä, jos ottaa asian puheeksi, mutta sairastuminen ei ole irtisanomisen syy.

Ilvonen muistelee taannoista Kurjenpesän päiväkodin peruskorjausta.

– Piha-alueita myöten kaikki laitettiin uusiksi, mutta rakennuksen sisäilma ei edelleenkään kaikilta osin ole hyvä. Rakennuksessa oli aikanaan vuotokohtia, ja sainkin paljon myöhemmin kuulla, että työntekijöitä oli kielletty puhumasta asiasta.

Tavoitteena pitäisi Ilvosen mielestä olla se, että rakennusten ylläpito on ennakoitavaa.

– Mikäli sisäilmassa ongelmia tunnistetaan, niihin on tartuttava heti ja korjattava puutteet.

Kotienkin ongelma

Hengitysliiton asiantuntija Kirsi Säkkinen toteaa kotien sisäilmaongelmat melko yleisiksi.

– Ongelmien taso tosin vaihtelee, Säkkinen kertoo.

Jotta ongelmia ei pääsisi syntymään, rakennusta tai huoneistoa on hyvä tarkkailla ja huoltaa säännöllisesti.

– Erityisesti on syytä tarkkailla kosteita tiloja. Olennaista on seurata ilmanvaihdon toimivuutta ja pitää sisälämpötila oikeana. Tärkeää on myös estää ulkoilman epäpuhtauksien kulkeutuminen sisäilmaan ja minimoida asunnon sisällä syntyvät epäpuhtaudet.

Säkkinen kehottaa kiinnittämään huomiota jokapäiväisiin asioihin.

– Esimerkiksi suihkun jälkeen on aina hyvä kuivata lattia ja huolehtia ilmanvaihdosta. Siivoamisella sekä rakenne- ja sisustusmateriaalien valinnalla pystyy myös vaikuttamaan kodin sisäilman laatuun.

Outo haju ei ole normaalia

Maallikolle rakennuksen kunnon tarkkailu voi olla ylivoimainen asia.

– Aika paljon voi kuitenkin päätellä aistinvaraisesti. Jos asunnossa on koko ajan outo haju, se ei ole normaalia. Myös pintojen ja materiaalien värimuutokset, kupruilu ja hilseily voivat kertoa siitä, että kaikki ei ole kunnossa, Kirsi Säkkinen muistuttaa.

Säkkinen toteaa, että usein pelätään mahdollisten sisäilmaongelmien korjaamisen aiheuttamia kustannuksia.

– Eiväthän ne tutkimukset ihan halpoja ole kuten eivät myöskään remontit, mutta tänä päivänä lähdetään jo herkemmin liikkeelle, kunhan tiedetään, mihin ottaa yhteyttä.

Omakotiasuja voi ottaa yhteyttä sisäilma- ja kuntotutkimuksia tekevään yritykseen, taloyhtiön osakas isännöitsijään ja vuokralainen vuokranantajaan.

– Myös terveystarkastajalle voi soittaa, jos epäilee rakennuksessa piilevän terveyshaittoja.

Hengitysliiton sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen luennoi aiheesta Ennaltaehkäise ja ratkaise kodin sisäilmaongelman solmut 16.4. klo 17.30 Ystävänkammarilla (Hämeentie 5, Forssa). Forssan Seudun Hengitysyhdistys ry:n järjestämään tilaisuuteen on vapaa pääsy.