JUTUT Somero

Sisustusmuodissa näkyvät menneiden vuosikymmenten trendit

Sisustusmuodissa näkyvät menneiden vuosikymmenten trendit. Useimmiten sisustukseen haetaan uutta ilmettä pimeänä vuodenaikana, jolloin pihatyöt on jo saanut unohtaa.
Sisustussuunnittelija Tarja Aaltonen opastaa asiakkaita Someron Rautanetissä.

Sisustuksessa yleiset trendit hakevat vaikutteita 80–90-luvuilta.

Trendikkäissä laatoissa on helmiäistä.

– Sävyt ovat paljolti maanläheisiä. Harmaa on jo vähän väistymässä ja ruskea tulossa tilalle. Toisaalta suositaan myös vaaleaa punaista, okrankeltaista ja tummempaa vihreää. Sisustuksessa muotia ovatkin samat värit kuin pukeutumisessa, Someron Rautanetin myyjä, sisustussuunnittelija Tarja Aaltonen kertoo.

Tapeteissa suosittuja ovat isot kuviot ja helmiäissävyt.

– Pinnoissa haetaan erikoisempia ratkaisuja ja kolmiulotteisuutta. Nykyisin ei enää niinkään suosita tehosteseiniä, vaan kaikki seinät tapetoidaan.

Aaltonen lainaa mielellään tapettikirjaa asiakkaan kotiin.

– Myymälässä tapetti näyttää erilaiselta kuin kotona, sillä valaistuskin on erilainen. Tapettikirjan ongelma on tosin se, että pienestä palasta on vaikea hahmottaa, miten kuviot toistuvat. Havainnekuvia pitäisi olla enemmän.

Joillakin asiakkailla on selkeä näkemys siitä, minkälaisen sisustuksen haluaa kotiinsa. Toisilla taas saattaa olla pelkästään halu uudistaa sisustusta, mutta suuntaviivat ovat hakusessa.

– Opastamme paljon ja mielellämme asiakkaita materiaalien ja värien valinnassa. Usein sisustaminen lähtee yhdestä huoneesta, ja laajenee muualle, kun viereinen huone alkaa hävetä sen uudistetun rinnalla.

Lue myös: Valoa ja lämpöä talvipesään – Kotoilu sopii pitkään ja pimeään vuodenaikaan

Pintoja hyvä huoltaa

Muoti sallii kaikenlaisen laatoituksessakin.

Ruskean sävyt ovat nyt sisustuksessa suosittuja.

– Kaikki ladontavariaatiot ovat sallittuja. Laattakoko suurenee vuosi vuodelta, ja nyt käytetään paljolti 30 x 60 senttimetrin laattaa, Tarja Aaltonen kertoo.

Lattiamateriaaleista suosiossa on monikäyttöinen vinyylilankku.

– Laminaattiin päädytään silloin, kun haetaan edullista ratkaisua. Vinyylikorkkia pidetään mukavana, mutta parketti valitaan harvemmin.

Aaltonen toteaa ihmisten innostuvan sisustuksesta siinä vaiheessa, kun ulkomaalauskausi loppuu syksyllä.

– Yleensäkin pimeänä vuodenaikana sisustetaan enemmän. On niitä, jotka kyllästyvät nopeasti sisustukseensa ja kaipaavat uutta tilalle. Toisaalta on ihmisiä, jotka ovat olleet tyytyväisiä kotinsa sisustukseen vuosikymmeniä eivätkä halua muutoksia.

Sisustuksen uusiminen merkitsee aina isoa työtä ja merkittävää rahallista satsaustakin.

– Kaiken kaikkiaan pinnat tarvitsevat kuitenkin huoltoa, ja niiden uusiminen piristää.

Joulunalusaika näkyy jo myymälässä.

– Nyt haetaan joulutekstiilejä kuten verhoja ja tyynyjä. Puutarhaan ostetaan erilaisia lyhtyjä ja valoja.