JUTUT Forssa

“Sitä tuskin huomaa kaiken toimiessa, mutta puuttuminen huomataan heti” – Vuoden siisteimpänä päivänä kiitetään siivoojia

Siivoojan työ luo päivittäin hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta koko yhteiskunnalle.
Terhi Nokkala ja Naree Jongpho kannustivat Anu Teppoa moppiminigolfissa.
Terhi Nokkala ja Naree Jongpho kannustivat Anu Teppoa moppiminigolfissa.

Puhtauspäivä on valtakunnallinen teemapäivä, jota vietetään vuosittain joulukuun ensimmäisenä maanantaina.

– Päivän tarkoitus on herätellä ihmisiä huomaamaan siivoustyön merkitys meille jokaiselle. Siivous on valitettavasti vähän sellainen juttu, että sitä tuskin huomaa, kun kaikki toimii, mutta sen puuttuminen huomataan heti. Tavallaan sitä pidetään itsestäänselvyytenä, asiakasvastaava Anu Teppo Forssan ammatti-instituutista miettii.

Suomessa työskentelee noin 80 000 puhtausalan ammattilaista hyvin monipuolisissa eri tehtävissä.

– Etenkin terveydenhuollon kohteissa siivous on kriittinen tekijä, mutta se vaikuttaa myös jokaisen arkeen työpaikoilla, kouluissa ja muissa julkisissa tiloissa.

Työ vaatii koulutuksen

Ammatti-instituutin siivouspalveluesimies Terhi Nokkala myöntää, että monella on harhaluuloja siivoojan työstä.

– Lisäksi moni saattaa luulla osaavansa siivota, kun on siivonnut kotona. Siivoojaan työhön ei kuitenkaan niin vain kävellä, vaan siihen tarvitaan yhtä lailla koulutus kuin muillakin aloilla, Terhi Nokkala huomauttaa.

Nokkala on ollut alalla 20 vuotta, talossa 17 vuoden ajan.

– Siinä ajassa ovat esimerkiksi työvälineet kehittyneet ja muuttuneet merkittävällä tavalla. Ala uudistuu jatkuvasti. Me täällä FAI:ssa olemme edelläkävijöitä, sillä meillä on käytössämme erinomaiset laitteet.

Puhtauspäivänä jokainen voi kiittää omaan arkeensa vaikuttavia siivoojia vapaavalintaisella tavalla. Naree Jongpho opiskelee puhtausalaa oppisopimuksella.
Puhtauspäivänä jokainen voi kiittää omaan arkeensa vaikuttavia siivoojia vapaavalintaisella tavalla. Naree Jongpho opiskelee puhtausalaa oppisopimuksella.

Neljä vuotta sitten Suomeen ja Tammelaan muuttanut Naree Jongpho opiskelee puhdistuspalvelutyöntekijäksi oppisopimuksella.

– Olen oppinut todella paljon uutta vuoden aikana. Halusin opiskella ammattiin, jossa näkee työnsä tuloksen. Aiemmin olen ollut työharjoittelussa kaupan alalla ja päiväkodissa, Naree Jongpho kertoo.

Nokkala ja Jongpho pitävät Puhtauspäivää tärkeänä asiana.

– Tietysti olisi hyvä, että jokainen saisi päivittäin työstään ansaitsemansa arvostuksen, naiset miettivät.

Järjestystä elämään

Forssan ammatti-instituutti yhteistyökumppaneineen järjestää Prisma-keskuksessa vuoden siisteimpänä päivänä monipuolisen tapahtuman.

– Haluamme puhtauspäivänä tuoda esiin alaa, jota aivan liian vähän arvostetaan ja joka on esillä aivan liian vähän hyvässä mielessä, Anu Teppo kertoo.

Tapahtumassa jaetaan tietoa alan koulutuksesta, esitellään muun muassa työvälineitä ja -koneita, ja tavattavissa on puhtausalan työnantajia, työntekijöitä ja opiskelijoita.

– Arpajaisissa palkintona on muun muassa kotisiivous, ikkunapesuri ja lahjakortti käsihoitoon, Aino Teppo kertoo.

Kauppakäytävällä järjestettävän tapahtuman toivotaan herättävän mahdollisimman laajan yleisön kiinnostuksen.

– Toiveissa olisi, että paikalle saapuisi myös tulevaa alaansa puntaroivia yhdeksäsluokkalaisia opinto-ohjaajineen.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös leikkimielistä kisailua.

– Suunnitteilla on kilparata siivousvälineillä. Siellä pääsee esimerkiksi minigolfaamaan mopilla – saa hieman tuntumaa siivousvälineisiin, Terhi Nokkala kuvailee.

Puhtauspäivä, 2.12. klo 12–17, Prisma-keskuksessa.