JUTUT Somero

Somerolainen Eija Komu otti yhteyttä Anni Polvaan ja siitä alkoi vuosikausien kirjeenvaihto

Anni Polva toi kirjallisuuteen rohkeat ja rehelliset naiset. Painosten kuningattaren tuotannosta inspiroitunut somerolainen filosofian maisteri Eija Komu oli vuosikaudet kirjeenvaihdossa Polvan kanssa.
Eija Komu ihailee edelleen Anni Polvan tuttua henkilöä Tiinaa, joka asettaa rehellisyyden oman edun edelle.
Eija Komu ihailee edelleen Anni Polvan tuttua henkilöä Tiinaa, joka asettaa rehellisyyden oman edun edelle.

Filosofian maisteri Eija Komu muutti aikanaan Somerolle siksi, että Rauli Badding Somerjoki oli syntynyt siellä.

– Olen sellainen, että haluan tekemisiin ihmisten kanssa, jotka kiehtovat minua. Baddingin osalta etsin aikoinani hänen sukulaisiaan, joista etenkin Raulin sisaresta Mailis Niemelästä on tullut minulle rakas ystävä, Komu kertoo.

Ja koska Komu arvosti suuresti Anni Polvaa, kirjailijaan piti tietenkin saada yhteys.

– Jälkeenpäin ja varsinkin Annin kuoltua olen hirveästi surrut sitä, ettei minulla ollut enempää uskallusta. Olin akateemisen urani alkuvaiheilla tuolloin enkä koskaan kehdannut ehdottaa tapaamista. Kirjeenvaihdossa olimme kuitenkin vuosia, ja se oli upeata aikaa. Hän oli hengenheimolaiseni.

Rehellinen tyttö

Lukemattomien muiden tavoin myös Eija Komu luki nuorena tyttönä kaikki Anni Polvan Tiina-kirjat. Nuorisolle suunnatussa, kirjailijan omaa elämää myötäilevässä sarjassa ilmestyi 29 teosta vuosina 1956–1986.

– Tiina-kirjojen maailma sijoittuu tamperelaisen kerrostalon liepeille, samaan paikkaan, missä Anni Polva asui lapsuudessaan. Tiinan perhe oli niin ikään samanlainen kuin Polvan ja temperamentti myös. Pietarista Tampereelle päätyneen perheen Tiina-tytär oli ehdottoman rehellinen nuori, joka ei koskaan turvautunut edes valkoisiin valheisiin, vaikka niistä olisi ollut etuakin, Komu toteaa.

Komu katsoo Polvan kirjoittaneen alter egostaan Tiinasta hyvin avoimesti. Siksikin Tiina oli vuosikymmenestä toiseen nuorten tyttöjen suosikki.

– Tiinan ystävyys Juhan kanssa mietitytti meitä kaikkia. Varmasti halusimme, että Tiina avioituu Juhan kanssa, ja viimeisessä Tiina-kirjassaan päähenkilö tunnustaakin rakastavansa tätä.

Painosten kuningatar

Mutta Anni Polva, alkuperäiseltä nimeltään Anni Polviander oli kirjailijana paljon muutakin kuin Tiinan tarinan luoja.

– Polva kirjoitti myös rakkausromaaneja ja muistelmateoksia. Kriitikko Pekka Tarkka arvosteli jossakin vaiheessa Polvan tuotannon lyttyyn, mutta tunnusti sittemmin, ettei ollut lukenut yhtäkään teosta, Eija Komu kertoo.

Komun ja Polvan kirjeenvaihdossa kirjeet olivat pitkiä, ja niissä käsiteltiin paljolti jumalakuvaa ja luontosuhdetta yhdessä ja erikseen.

– Aiheissa olimme kumpikin kriittisiä. Annin puolelta asioissa oli keskeisenä usein jumaluskon hakeminen. Viiden lapsen äidin tytärhän oli kuollut vain 3,5-vuotiaana.

Polva kirjoitti myös salanimellä Kyllikki Heino teoksen Minulla ei ole ketään, joka ilmestyi vuonna 1973.

– Siinä hän paneutuu yksinäisyyden teemaan, siihen, mihin tilanteeseen joutuu nainen, jolla on lapsi, mutta lapsella ei ole isää. Salanimeä hän käytti siksi, ettei halunnut pettää vannoutunutta yleisöään. Lukijoille tuttu ja turvallinen Anni Polva oli tärkeä asia.

Anni Polva oli myös painosten kuningatar siinä missä myös Kaari Utrio, Laila Hietamies ja Hilja Valtonen.

– Polvalle kirjailijan työ ei ollut itsestään selvä valinta. Hän harkitsi jatkosodan jälkeen myös ompelijan uraa.

Vuonna 2003 kuolleen Anni Polvan kirjoja on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta. Tiina-kirjojen osuus on noin kolmannes.

Kirjallisuuskriitikko, FT Eija Komu esittelee Anni Polvan elämää ja kirjailijaprofiilia ja lausuja Mirja Honkanen esittää otteita Polvan tuotannosta Someron kirjastossa ke 20.11. klo 18–19.

Anni Polva

Anni Kyllikki Polva, oik. Polviander, o.s. Heinonen, syntyi 1915 Pietarissa, kuoli 2003 Turussa.

Kirjoitti urallaan yli 100 kirjaa.

Esikoisteos Rakasta minua hiukan ilmestyi vuonna 1945.

Tunnetaan erityisesti Tiina-romaaneista.

Sai urallaan Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnon sekä kolme Plättä-palkintoa.

Luetuimmat