Jenna Pyykösen kotileipomossa pidetään viikoittain leivontapäivä, jolloin asiakkaat saavat ostaa irtomyynnistä erilaisia leivonnaisia. Viimeksi vuorossa oli mm. mustikka-valkosuklaakuppikakkuja.
JUTUT Somero

Somerolainen Jenna perusti leipomon kotinsa yhteyteen – “En syö makeaa, mutta onneksi miehelleni ja pojalleni maistuu”

Jenna Pyykönen on intohimoinen leipuri, joka ei itse välitä makeasta.

Jenna Pyykönen perusti vuoden alussa Jennan leivonnaiset -yrityksen Someron Joensuuntiellä sijaitsevan kotinsa yhteyteen.

– Olen jo pitkään tehnyt tilauksesta kakkuja läheisten juhliin harrastusmielessä. Viime vuonna, kun tein poikani pyynnöstä hänen syntymäpäiväkakukseen punaista Angry Birds -lintua, niin tajusin, että tämä on kivaa puuhastelua, Jenna Pyykönen kertoo.

Puskaradiossa kulki tieto taitavasta leipurista ja tilauksia alkoi tulla vierailtakin, jolloin Pyykönen päätti perustaa yrityksen.

– Olen työskennellyt ravintola-alalla seitsemän vuotta, mutta olen täysin itseoppinut. Peruskoulun jälkeen aloitin autonasentajan opinnot, sitten päädyin töihin huoltoasemalle ja sitä kautta keittiölle ja kokiksi lounasravintolaan, Jenna Pyykönen kertoo.

Jenna Pyykönen on leiponut käytännössä aina, mutta ei silti itse piittaa makeasta.

– En syö itse oikein mitään makeaa, mutta onneksi miehelleni ja pojalleni maistuu.

Helpotusta kiireeseen

Myös leivontamaailma muuttuu trendivirtauksien mukaan. Viime vuosina supersuositut amerikkalaishenkiset fantasiakakut ovat antamassa taas tilaa perinteisemmille herkuille.

– Esimerkiksi vanha kunnon kermakakku on palaamassa suosikiksi.

Jenna Pyykönen kertoo saavansa asiakkailta monesti hyvin vapaat kädet tilaustöiden suhteen.

– Tilauksia saattaa tulla esimerkiksi värin mukaan. Se antaa tilaa luovuudelle.

Makutoiveiden joukossa on kaksi selkeää suosikkia:

– Mansikka tai suklaamousse. Joskus ei ole millään muulla väliä, kunhan joku toinen tekee ja helpottaa kiireitä.

Tänä päivänä asiakkaat toivovat entistä enemmän gluteenittomia ja muita erityisruokavalioiden herkkuja.

– Gluteeniton leipominen on tuttua puuhaa, mutta vastikään tein elämäni ensimmäisen vegaanille sopivan sacherkakun.

Kaikkein mieluiten Jenna paneutuu voileipäkakkujen tekemiseen.

– Niiden koristelu on mukavaa puuhaa. Kasviksilla saa upeita värejä.

Koti löytyi Somerolta

Karkkilasta kotoisin oleva Jenna Pyykönen on viihtynyt hyvin Somerolla.

– Täällä on lapselle enemmän mahdollisuuksia. Lisäksi mieheni tekee keikkatyötä, joten senkään vuoksi asuinpaikalla ei ole väliä.

Aiemmin tänä vuonna Jenna lupasi yrityksensä Facebook-sivuilla lahjoittaa fantasiakakun tarvitsevalle lapsiperheelle. Hyväntekeväisyystempaukseen tuli niin paljon ehdotuksia, joten leipuri tuplasi kakkumäärän.

– Halusin kovasti olla tekemässä hyvää, ja mietin hetken, miten taitojeni avulla voisin ilahduttaa tarvitsevia. Samalla kakut toimivat itselleni hyvinä harjoitustöinä.

Seuraavaksi Pyykösen perheessä juhlitaan Luka-pojan 4-vuotissyntymäpäivää huhtikuussa.

– Musta Angry birds -kakku on jo tilauksessa, Jenna hymyilee.