JUTUT Somero

Somerolla lanseerataan uusi kulttuuritapahtuma – Pieni laulujuhla sisältää musiikkia laajalla skaalalla

Somerolla vietetään elokuussa Pientä laulujuhlaa. Uusi tapahtuma sisältää iskelmää, kansanlauluja, kuoromusiikkia, vanhoja koululauluja ja yhteislaulantaa.
Pastori Aatos Ohrankämmen (Kati Urho) esiintyy kanttorin (Kaisa Takkula) kanssa Lamminniemen hyvinvointikeskuksessa elokuussa.
Pastori Aatos Ohrankämmen (Kati Urho) esiintyy kanttorin (Kaisa Takkula) kanssa Lamminniemen hyvinvointikeskuksessa elokuussa.

Uusi somerolainen musiikkitapahtuma Pieni laulujuhla sai alkunsa siitä, kun Someron Naiskuoro piti Majatalo Myötätuulessa laululeiriä.

– Kuoronjohtaja Olli Mäenpää totesi, että täällähän voisi järjestää kuorotapahtuman. Lähdimme kuoron puheenjohtajan Mirja Honkasen kanssa suunnittelemaan asiaa, Someron Kulttuuri ry:n kulttuurituottaja Liisa Mattila kertoo.

Pian kehittyi muutakin musiikillista ohjelmaa kuorotapahtuman lisäksi.

– Kokonaisuus käsittää neljä erilaista tapahtumaa, joista ensimmäisenä pidetään Suvivirsipäivämät Lamminniemen hyvinvointikeskuksessa elokuun 23. päivänä klo 15.

Suvivirsipäivämiä Mattila ideoi yhdessä Kati Urhon kanssa, joka aikoinaan opiskeli Englannissa teatteria ja keksi itselleen hahmon, pastori Aatos Ohrankämmenen.

– Aatos on kulkenut vuosia Katin mukana. Kerran Kati ja minä olimme Sauvossa jakamassa kesäteatteriesitteitä ja päädyimme pieneen kahvilaan, missä oli piano. Meille kerrottiin, että siellä käyvät pappi ja kanttori esiintymässä.

Naiset päättivät etsiä pastori Ohrankämmenen seuraksi kanttorin.

– Löysimme Kaisa Takkulan, joka on paitsi loistava sopraano, myös oikeasti kanttori. Kati ja Kaisa ovat esiintyneet useissa palvelutaloissa. Suvivirsipäivämillä he kyllä laulavat suvivirrenkin, mutta ohjelma koostuu pääosin iskelmämusiikista, joka on ikäihmisille tuttua.

Somerolaiset kovia laulamaan

Samana päivänä pastorin ja kanttorin kanssa esiintyy ILO Ensemble Kiiruun talossa.

– Mietin jotakin lauluryhmää Pieneen laulujuhlaan, ja löysin netistä ILO Ensemblen, joka voitti kaksi vuotta siten Tampereen Sävelen kansainvälisen yhteislaulukilpailun akustisen sarjan, Liisa Mattila kertoo.

Viiden nuoren naisen yhtye on tehnyt kansanmusiikkipohjalta omia sävellyksiään.

– He ovat todella hyviä laulajia, ja odotan mielenkiinnolla, miltä he kuulostavat livenä.

Elokuun 24. päivänä klo 14 käynnistyy Kaurakeron kuarovestivaali Majatalo Myötätuulessa.

– Tiedustelin sähköpostitse muutamalta kuorolta halukkuutta osallistua, ja nyt kuoroja on ilmoittautunut jo kymmenen. Someron lisäksi kuoroja on lähikunnista. Lisääkin mahtuu vielä.

Pienen laulujuhlan päättää Rakkaat koululaulut Kiiruun talossa 25. elokuuta klo 15.

– Tästä olen haaveillut, sillä vanhoja koululauluja ei oikeastaan missään enää kuule. Tapahtumassa Nella-Mari Lindbergin johdolla lauletaan yhdessä niitä vanhoja, tuttuja koululauluja ja opetellaan uusia. Somerolaiset ovat kovia laulamaan, joten yhteislaulutilaisuuksia kaivataan aina.