JUTUT Somero

Someron kirjasto sai asiakaskyselyssään kiitettävän arvosanan

Valtakunnallisen kyselyn tulokset kertovat, että kirjastoilla on suuri merkitys kansalaisille. Somerolla vastaajat nostivat oman kaupunginkirjastonsa täydellisen palvelun paikaksi, jolle annetut arvosanat ylittävät reilusti maan keskiarvon.
Kirjastonjohtaja Laura Tyysteri (vas.) ja kirjastonhoitaja Henna-Riikka Hautamäki palvelevat asiakkaita Someron kaupunginkirjastossa.

Aluehallintovirastot toteuttivat viime huhtikuussa Suomen yleisten kirjastojen valtakunnallisen asiakaskyselyn. Vastaukset kertovat kuntalaisten olevan hyvin tyytyväisiä kirjastoihin ja niiden palveluihin, sillä kokonaisarvosana oli maanlaajuisesti 8,80.

Someron kaupunginkirjasto sai kyselyyn vastanneilta erinomaiset arvosanat lähes kaikilla osa-alueilla. Kokonaisarvosana oli 9,28.

– Kirjasto on pidetty palvelu, jota asiakkaat arvostavat. Henkilökunta saa tästä lisää virtaa, Someron kaupunginkirjaston johtaja Laura Tyysteri kiittelee.

Tärkeimpänä Someron kaupunginkirjaston käyttäjät pitivät hyvää asiakaspalvelua.

– Kehuja kirjasto sai myös kokoelmasta ja tiloista. Tärkeänä asiakkaat pitivät myös esimerkiksi tapahtumatuotantoa ja toimivia palveluja.

Kirjastopalvelujen käyttäjien toivelistalla olivat niin Somerolla kuin valtakunnallisestikin aukioloaikojen pidennys ja omatoimikäyttömahdollisuuksien saaminen.

– Meilläkin käy paljon asiakkaita lukemassa lehtiä päivittäin. Ihmiset toivoisivat, että lehtiä pääsisi lukemaan jo silloin, kun henkilökunta tulee töihin. Lehtisalin avaaminen jo aamulla olisi helppoakin toteuttaa.

Tyysteri kertoo, että ensi vuonna tavoitteena on selvittää, minkälaisia omatoimikäyttömahdollisuuksia kirjastoon voisi kehittää.

– Moni asiakas toivoisi, että kirjastoon pääsisi aukioloaikojen ulkopuolella tunnuksilla sisään ja kirjoja voisi lainata automaatin avulla. Aivan yksinkertaisesti toteutettava ja valvottava käytäntö se ei olisi, mutta monella paikkakunnalla tällaisesta palvelusta on saatu hyviä kokemuksia, ja samalla kirjastojen käyttö on kasvanut. Ehkä kirjaston laaja omatoiminen käyttö meilläkin voisi toteutua joskus tulevaisuudessa.

Kirjasto monipuolistuu

Edelleen kirjastoista lainataan perinteisesti kirjoja, mutta palvelut ovat laajentuneet aikojen myötä.

– Paljolti kysellään tiedonhakuun liittyvistä asioista. Tietokoneiden käyttö- ja opiskelumahdollisuudet ovat monille tärkeitä palveluja. Lisäksi kirjastossa osallistutaan tapahtumiin ja vietetään aikaa muuten vain, Laura Tyysteri kertoo.

Tapahtumat lisääntyvät Someron kaupunginkirjastossakin kaiken aikaa.

– Meillä on runsaasti vapaa-ajan tapahtumia, joiden kohderyhminä kunnan ikärakenteestakin johtuen huomioimme etenkin seniorit ja lapset. Koululaisille tarjoamme esimerkiksi tiedonhaun opetusta valmiina kokonaisuuksina. Aikuisia ajatellen aloitimme neule- ja novelli-illat, joista tuli heti yllättävänkin suosittuja. Viime lauantaina meillä oli lautapelipäivä, joka houkutteli paikalle etenkin paljon nuoria miehiä.

Tyysteri toteaa, että kun kirjastoista tulee olohuonemaisempia, samalla kokoelmat avautuvat helpommin kävijöille.

– Ylipäätään kirjaston tehtävä on tarjota käyttäjilleen tietoa ja elämyksiä, ja saada ihmiset edelleen kiinnostumaan kirjallisuudesta ja tarinankerronnasta.

Tänä päivänä ihmisten vapaa-aika on kilpailtu laji.

– Aina on ollut heitä, jotka ylpeilevät sillä, etteivät ole eläissään lukeneet ainuttakaan kirjaa, mutta toisaalta iästä riippumatta moni lukee todella paljon.

Tyysteri katsoo lukemisen vaikuttavan lukuisiin asioihin.

– Lukeminen lisää ymmärrystä maailmasta, ja empatiakykykin paranee olennaisesti, kun kirjan kautta avaa oven jonkun toisenlaisen ihmisen elämään. Myös teknisen lukutaidon oppiminen on tärkeää, sillä jos se ei kehity, ihminen ei opi kirjoittamaankaan. Silloin työelämässä ei tule olemaan helppoa.

Kirjastonjohtaja toivoisi aikuisten ymmärtävän lukemisen merkityksen ja kannustavan lapsiaan tarinoiden maailmaan.

– Lapselle kannattaisi lukea ääneen vielä senkin jälkeen, kun tämä on oppinut lukemaan. Silloin aikuinen ja lapsi voivat keskustella ja vaihtaa mielipiteitä kulloisestakin tarinasta. Samalla se toisi elämään rauhoittavaa yhdessäoloa.

Tärkeä kirjastoauto

Kirjastonjohtajan virkansa ohella Laura Tyysteri toimii Someron vapaa-aikapäällikkönä.

– Elokuun alusta lukien 20 prosenttia työajastani on osoitettu vapaa-aikapäällikön tehtäviin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että olen nuorisotoimen lähiesimies. Aiemmin nuorisotyöntekijät olivat suoraan sivistysjohtajan alaisia. Kulttuuri- ja liikuntatoimihan Somerolla on ulkoistettu, mutta toimin kaupungin yhteyshenkilönä näiden organisaatioiden suuntaan, Tyysteri kertoo.

Pääkirjastossa työskentelee seitsemän ihmistä.

– Lisäksi on kirjastoautonkuljettaja, ja somerolainen kirjastoautopalvelu tulikin viime vuonna jo viidenkymmenen vuoden ikään.

Kirjastoautolla on noin 50 pysäkkiä, jotka sijaitsevat kaikkien päiväkotien ja koulujen vieressä Kiiruun koulua lukuun ottamatta sekä Someron eri kylissä.

– Syrjäseuduilla kirjastoauto palvelee pääasiassa senioreita ja lapsiperheitä. Autosta lainataan 13 prosenttia kaikista lainauksista. Balanssi on hyvä, ja onneksi meillä on viisaita päättäjiä, jotka ymmärtävät kirjastoautotoiminnan tärkeyden.