JUTUT Loimaa/Metsämaa

Sosiaalisuutta, rahaa ja kateutta – Bingo rantautui Metsämaalle lähes 50 vuotta sitten

Loimaan Metsämaalla alettiin pelata bingoa lähes viisikymmentä vuotta sitten. Peli vetää edelleen kiitettävästi väkeä hakemaan hyvää pottia ja tapaamaan toisiaan. Rahasta kun on kyse, suomalaiskansalliseen tapaan bingossakin kuuluu olla vähän kateutta.
Sune Orell, Markku Järvinen ja Seppo Mäkinen kuuluvat Metsämaan bingon toimitsijakaartiin.
Sune Orell, Markku Järvinen ja Seppo Mäkinen kuuluvat Metsämaan bingon toimitsijakaartiin.

Loimaan Metsämaalla on pelattu bingoa vuodesta 1970 alkaen. Aluksi bingoiltiin seurojentalolla, kunnes pelaaminen siirtyi Kalliohoviin 90-luvun lopulla.

– Bingossa käy tavallisesti noin 120 pelaajaa, mutta jos Jahdissa on kerääntynyt iso potti, bingoon tulee helposti yli kaksisataakin ihmistä. Peli ei ole se ainoa asia, joka tänne vetää, vaan Kalliohoviin tullaan tapaamaan tuttuja ja vaihtamaan kuulumisia, toimitsija Markku Järvinen kertoo.

Kalliohoviin saapuu torstai-iltaisin pelaajia 40–50 kilometrin säteeltä joko omalla autolla tai takseilla, jotka keräävät väkeä Forssasta, Humppilasta, Jokioisilta, Loimaan torilta ja Hirvikoskelta. Toimitsijoita on kaikkiaan 37, joista kerralla töissä on seitsemän sekä kulloinenkin bingopäällikkö.

– Silloin kun en ole toimitsijavuorossa, käyn välillä pelaamassa itsekin. Hyvin harvoin olen mitään voittanut, en edes muista milloin.

Säädökset kieltävät nykyisin rahapalkintojen jakamisen. Metsämaalla palkintoina jaetaan lahjakortteja Loimaan marketteihin.

– Lahjakortti on osoittautunut hyväksi palkinnoksi, Sune Orell toteaa.

Epäilyksen siemeniä

Nykyaikainen tekniikka on tullut myös bingoon ja syrjäyttänyt monessa paikassa bingoemännän tai -isännän. Kone arpoo ja kuuluttaa numerot.

– Tietokonesysteemi aiheutti aluksi kaikenlaista epäilystä. Jotkut olivat varmoja, että me toimitsijat valitsemme numerot itse etukäteen. Kritiikkiä tulee helposti silloin, kun rahasta on kyse, Tauno Ojanen pohtii.

Homma toimii siten, että Suomen Bingohallit oy välittää bingotarvikkeet ja käytettävät laitteet ovat ministeriön hyväksymiä.

– Numerot tulevat meille suljettuna sähköpostina, ja viesti siirretään käytettävälle tietokoneelle. Me emme saa sähköpostiviestiä auki, jos yritämme, se poksahtaa. Ja mitä ihmeen järkeä sen avaamisyrityksessä olisi?

Bingo on sitä järjestävälle seuralle Metsämaan Urheilijoille tärkeä tulonlähde.

– Joskin rahaa jaetaan paljon pelaajillekin, yleensä sellaiset yli kaksituhatta euroa illassa, Markku Järvinen kertoo

Metsämaan Urheilijoiden lajivalikoimassa voimissaan on etenkin tikanheitto. Muita lajeja ovat muun muassa yleisurheilu ja hiihto.

Peli-iltoja kotonakin

Ypäjäläinen Piiku Salmi käy ahkerasti Metsämaan bingossa ystäviensä Sirkka Hirnin, Elina Toivosen ja Juhani Heikkilän kanssa.

– Tulemme kimppakyydillä. Olen käynyt täällä kahden vuoden ajan jokaisena torstaina. Tulee vieroitusoireita, ellen pääse bingoon, Salmi kertoo.

Ystävykset käyvät muissakin lähiseudun bingoissa.

– Pelaamaan pääsee tällä seudulla melkein joka ilta, jos haluaa. On vain yksi viikonpäivä, jolloin bingoa ei ole lähialueilla, Hirn toteaa.

Naisporukka bingoaa toisinaan kotonakin.

– Pidämme vuoronperään kunkin luona bingoiltaa, johon viemme palkinnot. Sukulaisiakin on saatu innostumaan, ja lapset taas tykkäsivät, kun jaoin yli kahden tuhannen euron voiton heille, Salmi kertoo.

Naisten mielestä bingo on mukavaa ajanvietettä jännityksineen ja vastapainoa arjelle.

– Bingossa myös tapaa lupsakoita ihmisiä, joiden kanssa on kiva jutella, Hirn sanoo.

– Tosin välillä on sellaista, että tullaan helposti kateellisiksi, jos joku voittaa isomman summan. Ihan turhaa sellainen, peliähän tämä vain on.

Heikkilä on vetänyt bingoa Ypäjällä 80-luvun alusta alkaen.

– Puhuivat siellä minut ympäri, ja jotenkin vain jäin koukkuun, Heikkilä toteaa.

Huuliharppukostajaksi itseään tituleeraava Urho Syrjälä tuli Kalliohoviin – huuliharpun kanssa.

– Hauskanpitäjiä tarvitaan aina. Olen soittanut hanuria ja huuliharppua aina ja kulkenut esiintymässä erilaisissa kokoonpanoissa tanssipaikoilla ja muualla. Nykyisin olen usein Ruotsin-laivalla soittelemassa, Syrjälä kertoo.

Bingosta Syrjälä voitti eräänä keväisenä iltana 360 euroa.

– Viikon kuluttua tuli 200 euroa ja sen jälkeen monena peräkkäisenä torstaina 60 euroa. Sitten se rahantulo vain loppui.