Forssa

Stressi liukenee veden syleilyssä – Kelluntatankki vapauttaa kehon ja mielen jännitystiloista

Kelluntatankissa katoaa aika, aistit ja ajatukset.
Rentoutuskellunta tapahtuu täydellisesti kannattelevassa suolavedessä. Halutessaan kellunnan voi aloittaa tai lopettaa kylmiä juomia nautiskellen, kertoo Minna Penttilä.

Vaatimuksia, pyyntöjä, toiveita ja tavoitteita… Elämä on toisinaan melkoista suorittamista, minkä vuoksi palautuminen ja lepo ovat ajankohtaisia teemoja hyvinvointirintamalla.

– Tosin valitettavasti rentoutumisestakin voi joskus tulla helposti suorittamista. Tämän vuoksi olen miettinyt asiakkaille fysiologian kautta vaikuttavia rentoutushoitoja, joiden avulla ihminen rauhoittuu automaattisesti. Aktiivisen rentoutumisen sijaan passiivista rentoutumista, yrittäjä Minna Penttilä summaa.

Kutomon Fysioterapian ja Liikuntakeskuksen tiloissa on päässyt viime lokakuusta alkaen liuottamaan stressiä erityisessä kelluntatankissa.

– Vesi on elementti, jossa on helppo antaa periksi ja päästää irti. Rentoutuskellunta helpottaa luonnollisella tavalla esimerkiksi kiputiloja, mutta myös unettomuutta ja palautumista.

Yhtä veden kanssa

Rauhallinen musiikki saattelee kellujan rentoutusmatkalle noin 10 minuutin ajan.

– Aistit katoavat yksitellen. Vesi on kehonlämpöistä, joten hetken kuluttua sitäkään ei tunne. Ihminen on yhtä veden kanssa. Vapauden tunteen vuoksi kellumista suositellaan alasti, Minna Penttilä kuvailee.

2,5 metriä pitkässä kelluntatankissa on noin 30 senttiä vettä ja 550 kiloa suolaa.

– Vesi on niin suolaista, ettet pääse pinnan alle, vaan kellut pinnalla painovoimattomassa tilassa kuin olisit kuussa. Niin ainakin luulisin, siellä en ole koskaan käynyt, siis kuussa.

Tankin voi jättää raolleen, mikäli siltä tuntuu, mutta kokonaisvaltaisin kokemus on tankki suljettuna.

– Kannessa ei ole lukkoa, joten se aukeaa ja sulkeutuu kevyesti työntämällä, kuten vaikka solarium.

Tankin sisällä on lämmin ja siellä palaa himmeät väriä vaihtavat valot, jotka voi halutessaan jättää päälle. Automaattinen ohjelmointi sammuttaa ne muutoin kellunnan alkaessa.

Maailma katoaa

Kellunnan edetessä maailma ympäriltä katoaa. Aistitulvasta eroon pääseminen ja paikalleen pysähtyminen selkeyttää ajatuksia.

– Tarkoitus on, että ihminen kuulee ja tuntee lopulta vain sydämensä turvallisen sykkeen.

45 minuuttia kestävän kelluntamatkan aikana voi vaikka torkahtaa, sillä suola pitää pinnalla ja musiikki herättelee matkaajan lempeästi. Kokemuksen jälkeen asiakas on kauttaaltaan hoitavan suolan peitossa.

– Suola kuorii ihoa ja tekee siitä pehmeän.

Rentoutusmatkalaisen on mahdollista antaa aistiensa palautua rauhassa, sillä ulkoapäin lukittu tila on asiakkaan omassa käytössä ilmoitettuun aikaan asti.

– Asiakas voi nautiskella divaanilla kylmiä juomia tai kuivatella hiuksia ja kirjoittaa kelluntalokiin omat matkakokemukset. Kokemus on jokaiselle omanlaisensa.

Veden puhtaus varmistetaan nelinkertaisesti; suola itsessään on puhdistavaa, vesi suodattuu kelluntojen välissä filttereiden läpi, desinfioituu uv-säteilyllä ja varmistetaan kemikaalisella puhdistuksella. Veden puhtauden vuoksi on tärkeää peseytyä huolellisesti ennen kelluntaa.

Rentoutuskellunnan vaikutukset

Rentouttaa lihakset ja nopeuttaa palautumista.

Lievittää kipuja ja jomotuksia.

Ylläpitää kehon magnesium-tasapainoa sekä ehkäisee kramppeja ja suonenvetoja.

Pehmentää, kosteuttaa ja kuorii ihoa.

Hoitaa hiukset luonnollisesti puhtaiksi.

Tehostaa aineenvaihduntaa ja vähentää turvotusta.

Auttaa univaikeuksiin stressiä ja ahdistusta rauhoittamalla.

Lähde: Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskus.