JUTUT

Suomalainen mies ei helposti avaudu

Me Miehet -hanke on osa sosiaali- ja terveysministeriön Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi perustamaa Toimintakyky kuntoon -avustusohjelmaa, johon kuuluu 60 eri hanketta.

Suomen Kylät ry:n hallinnoiman Me Miehet -hankkeen kohderyhmänä ovat työikäiset suomalaismiehet, joiden toimintakyky on heikentynyt tai vaarassa heikentyä. Hanke jatkuu vuoden 2020 loppuun, ja sen rahoittaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Me Miehet -hankkeen pilottipaikkakunnat ovat Somero, Salo, Lohja ja Raasepori.

– Hanketoiminta päätettiin aloittaa Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Näihin neljään paikkakuntaan päädyimme siksi, että niissä ongelmat ovat samansuuntaisia. Kunnissa on paljon työttömyyttä ja siitä tai muista syistä johtuen ihmisiä, joiden toimintakyky on heikentynyt, projektipäällikkö Kimmo Sainio kertoo.

Sainio näkee, että hankkeessa reviiriä voidaan ulottaa jatkossa esimerkiksi Loimaan suuntaan, mutta myös muihin maakuntiin.

Kaikkia ei voi auttaa

Kimmo Sainion työparina hankkeessa on projektityöntekijä Pekka Anttila. Miehillä on entuudestaan runsaasti kokemusta heikossa asemassa olevien ihmisten auttamisesta sekä yhdessä että erikseen.

– Toimin yhdeksän vuoden ajan Turussa mielenterveyspalveluja tarjoavassa yhdistyksessä, sittemmin projektipäällikkönä hankkeessa, jonka kohderyhmänä olivat vapautuvat vangit. Lisäksi olen tehnyt töitä mm. rikostaustaisten nuorten auttamiseksi ja eroryhmän ohjaajana, Anttila kertoo.

Sainio on niin ikään toiminut päihdetyössä ja kriminaalihuollossa sekä esimerkiksi pitänyt paljolti koulutuksia kirkon työntekijöille. Pitkän ja monipuolisen työkokemuksensa myötä miehet tietävät, ettei läheskään kaikki mene kuin Strömsössä.

– Aluksi olin ihan varmasti liian sinisilmäinen, mutta jossakin vaiheessa vain oli tunnustettava itselleen, ettei kaikkia pysty auttamaan. On ollut hyväksyttävä se tosiasia, että teen ainoastaan sen, minkä voin. Mutta on se aina valtavan hieno tunne, kun näkee ihmisen pääsevän eteenpäin ja onnistuvan kääntämään elämänsä suunnan, Anttila toteaa.

Miehiä välitilassa

Me Miehet -hanke etsii nyt aktiivisia ihmisiä koulutettaviksi ryhmänohjaajiksi samalla, kun se hakee osallistujiksi vähemmän aktiivisia 30–63-vuotiaita miehiä.

– Siihen ikähaarukkaan mahtuu paljon miehiä, jotka ovat tavallaan välitilassa. Osa heistä saattaa olla välillä töissä, välillä työttömänä tai työkokeilussa. Moni on jo osa-aikaeläkkeelläkin, Kimmo Sainio toteaa.

Sainio ja Pekka Anttila tiedostavat hyvin, mihin ovat lähteneet. Homma ei ole helppo.

– Olemme esitelleet hanketta viranomaispuolelle, ja meiltä on usein kysytty, miksei tällaista toimintaa ole ollut aiemmin. Yritimme jo kuitenkin 90-luvun puolivälissä viritellä samansuuntaista juttua, joka toimikin jonkin aikaa, kunnes vain hiipui olemattomiin. Ilmeisesti aika ei vielä ollut kypsä, Sainio pohtii.

Ongelma ei silti ole mihinkään kadonnut.

– Miehet eivät vain välttämättä lähde mihinkään. Yhteisöllisyys on kärsinyt inflaation ja yhdessä tekeminen on paljolti kadonnut. Ihmiset eivät oikeasti kohtaa toisiaan tavatessaan, ja toivommekin voivamme tuoda uutta kohtaamisen kulttuuria ja yhteisöllisyyttä, Anttila sanoo.

Kaksikko on samaa mieltä siitä, ettei miehillä ole sellaista keskinäistä yhteisöllisyyttä kuin naisilla.

– Paitsi jossakin metsästysseurassa, mutta ei sielläkään keskustella siitä, mitä toiselle oikeasti kuuluu. Miehen perimmäiseen kulttuuriin kuuluu pakonomainen pärjääminen, vaikka kuinka huonosti menisi.

Anttila toteaa suomalaisen miehen myös sokeaksi puurtajaksi, joka ei välttämättä näe edes sitä, mitä lähiympäristössä tapahtuu. Saati, että myöntäisi elämässään jonkin asian olevan vialla.

– Miesten eroryhmää vetäessäni lähtötilanne oli usein sellainen, että miehelle oli tullut täytenä yllätyksenä se, että vaimo haluaa avioeron. Ja se ero voi lamauttaa totaalisesti ennen täysin toimintakykyisen miehen. Sama pätee irtisanomisiin. Itsekunnioitus murenee, kun työpaikka menee, arjesta lähtevät rytmi ja porukka, jonka kanssa on tottunut olemaan. Helposti siinä käy sitten niin, että jos ei ole järkevää tekemistä, tilalle tulee jotakin vähemmän järkevää.

Yhdessä harrastamaan

Me Miehet -hankkeen tavoitteena on saada aikaan 30–40 miesten ryhmää.

– Tarkoitus on, että koulutettujen ohjaajien vetämät ryhmät kokoontuisivat kolmen kuukauden aikana vähintään kymmenen kertaa. Sen jälkeen olisi erittäin suotavaa, että ryhmät alkaisivat elää omaa elämäänsä, Kimmo Sainio toteaa.

Sainio ja Pekka Anttila tietävät, etteivät miehet suoraa päätä säntää ryhmiin puhuakseen ensimmäiseksi henkilökohtaisista asioistaan.

– Ryhmiä voi rakentaa sellaisten teemojen ympärille, jotka miehiä kiinnostavat. Mahdollisuuksia on rajattomasti ruoanlaitosta kalastukseen ja kuntoiluun, joka voi käsittää mitä tahansa salilla käymisestä luonnossa liikkumiseen ja suopotkupallon pelaamiseen.

Eikä kenenkään ole pakko avata sisintään. Yhdessäolo ja säännöllinen muiden ihmisten kohtaaminen mielekkään tekemisen parissa tuo jo paljon positiivista virettä elämään. Ryhmiin osallistuminen on maksutonta.

Elokuussa on tarkoitus järjestää ensimmäinen ohjaajakoulutus, jonka myötä ensimmäiset ryhmät pääsisivät aloittamaan toimintansa elo-syyskuun vaihteessa. Toinen koulutus pidetään marras-joulukuun vaihteen tienoilla, ja uudet ryhmät aloittavat vuodenvaihteen tuntumassa.

Me Miehet -hankkeen infotilaisuus pidetään Somerolla 21.3. Lisätietoja antavat Kimmo Sainio (puh. 045 1065915, sähköposti kimmo.sainio@kylatoiminta.fi) ja Pekka Anttila (puh. 045 1075521, sähköposti pekka.anttila@kylatoiminta.fi).