JUTUT Somero

Suomalainen tietää useammin sen, mitä ei halua sisustuksessaan – Somerolainen Kotja Design kuuntelee asiakkaan toiveet

Sisustussuunnittelijan työ on usein asiakkaan ohjaamista oikeaan suuntaan. Somerolainen Johanna Sulander-Hovila ei haluakaan tuputtaa asiakkaalle vain omia mieltymyksiään.
Johanna Sulander-Hovila asuu vanhalla maatilalla Somerolla. Nykyinen päärakennus toimi aiemmin kestikievarina toisella paikalla.
Johanna Sulander-Hovila asuu vanhalla maatilalla Somerolla. Nykyinen päärakennus toimi aiemmin kestikievarina toisella paikalla.

– Luulen, että tarjontaa on niin paljon, että ihmisten voi olla vaikea tietää, mistä edes aloittaa, Johanna Sulander-Hovila pohtii syitä sille, miksi sisustussuunnittelijoita käytetään Suomessa koko ajan enemmän.

Somerolainen Sulander-Hovila on yksi alan toimijoista seudulla. Somerolla toimivat sisustussuunnittelijat voi laskea yhden käden sormilla. Sulander-Hovilan Kotja Design -nimisen yrityksen asiakkaat tulevat lähialueelta: Somerolta, Forssan seudulta, Salosta. Sisustussuunnittelijan työn lisäksi paljasjalkainen somerolainen tekee rakennusalan yritykselle rakennusten lupakuvia.

Sisustussuunnittelijan työt voivat olla mitä vain yksittäisestä tekstiilisuunnitelman tekemisestä suurempaan remonttiin.

– Monesti asiakas sanoo, ettei tiedä, mitä haluaa. Kun kohdetta käydään läpi, nopeasti käy ilmi, että ”ainakaan tuota en halua”. Sen avulla päästään sitten eteenpäin, Sulander-Hovila naurahtaa.

Vaihtelevuutta

Sulander-Hovila kertoo, että asiakkaita hänellä on laajalla skaalalla, yksinäisestä vanhuksesta lapsiperheisiin. Myös yritysasiakkaita on ollut.

Samoin vaihtelevat budjetit: Jotkut haluavat arvokkaita designhuonekaluja, toiset jotain mahdollisimman käytännöllistä. Sulander-Hovila toteaa, ettei kauniiseen kotiin välttämättä tarvita kalliita kalusteita ja arvokkaita tauluja. Esimerkiksi keittiöremontin yhteydessä voi riittää, että kaappien ovet irrotetaan, maalataan ja asetetaan takaisin paikalleen – ja voilà, keittiö on saanut täysin uuden ilmeen.

– Minulla on ajatuksena löytää ihmisille mahdollisimman kestäviä ratkaisuja. Kun siinä onnistun, tiedän, että asiakas on saanut rahoilleen vastinetta.

Tätä ajatusta Sulander-Hovila toteuttaa omassa kodissaankin Someron Hirsjärvellä, Korpi-nimisellä vanhalla tilalla. Jopa tilan päärakennus kuvastaa Sulander-Hovilan kierrätys- ja kestävyysteemaista ajatusmallia, sillä talo on alun perin toiminut kestikievarina toisaalla, kunnes hirret on siirretty nykyiselle paikalleen ja talo rakennettu alusta.

Johanna Sulander-Hovila valitsee esimerkiksi tapettivalinnoissa mieluummin klassisen kuin räväkän tyylin. Harkitumpaa tyyliä voi maustaa sisustuksessa.
Johanna Sulander-Hovila valitsee esimerkiksi tapettivalinnoissa mieluummin klassisen kuin räväkän tyylin. Harkitumpaa tyyliä voi maustaa sisustuksessa.

Klassinen vai räväkkä?

Sulander-Hovila kertoo seuraavansa paljon sisustusalan trendejä lehdistä ja netistä sekä käymällä messuilla. Somerolaissuunnittelija ei kuitenkaan tuputa muotityylejä asiakkailleen.

– Trendeissä on hyvin nopea kierto etenkin isoissa kaupungeissa. Niissä tehdään paljon päätöksiä esimerkiksi kyseisen vuoden värien mukaan. Täälläkin kysellään kyllä, että ”voinko laittaa tällaisen, onkos se vielä muodissa”. Itse suosittelen ajattelemaan vaihtoehtoja, jotka kestävät pitkään.

Esimerkiksi jo mainittua keittiöremonttia ei toteuteta kodissa kovin usein, joten on turha tehdä sisustusvalinnat yksittäisen vuoden trendien mukaisesti. Jos valitsee vaikkapa räväkät värit vain trendin vuoksi, voi valinta parin vuoden päästä alkaa häiritä.

Tällä hetkellä runsaus ja värikylläisyys ovat jälleen sisustuksessa trendejä ”valkoisen kauden” jälkeen.

– Jos pitää valita, otanko rohkean vai klassisemman tyylin, valitsisin kohteen ”raameiksi” mieluummin hillitymmän tyylin. Jos haluaa jotain räväkkää, on helppo tuoda klassisemman keskelle pieniä räväköitä juttuja, kuten kirkkaan värisiä sohvatyynyjä.

Tällä hetkellä viherkasvit kiinnostavat jälleen sisustajia.
Tällä hetkellä viherkasvit kiinnostavat jälleen sisustajia.

Asiakkaan sana on laki

Mutta jos asiakas sisustussuunnittelijan neuvosta huolimatta haluaa seinänsä kirkkaan oransseiksi ja kalusteensa turkooseiksi, Sulander-Hovila toteuttaa toiveet. Omaa kotia tai työtilaa suunniteltaessa asiakas on aina oikeassa.

– Yritän aina perustella asiakkaalle ehdotukseni mahdollisimman hyvin. Kerron, mitkä asiat ovat ajatukseni takana. Loppupeleissä on kuitenkin kyse asiakkaan rahoista, joten hän tekee päätöksen.

Johanna Sulander-Hovila

43-vuotias

Sisustussuunnittelija

Oma yritys Kotja Design

Valmistunut sisustusalalta sekä Tampereen ammattikorkeakoulusta että Faktiasta, lisäksi valmistunut suunnitteluassistentiksi Salon seudun ammattiopistosta

Syntynyt ja asuu Somerolla

Perheeseen kuuluvat mies ja kaksi kotoa muuttanutta lasta

Pitää valokuvaamisesta ja matkustelusta

”Minulla on ajatuksena löytää ihmisille mahdollisimman kestäviä ratkaisuja. Kun siinä onnistun, tiedän, että asiakas on saanut rahoilleen vastinetta.”

Luetuimmat