JUTUT Forssa

Suomalaisen mieli lepää saunassa – Forssalainen Antti Hokka rakensi pyörillä kulkevan saunakärryn

Sauna on tärkeä rentoutumisen paikka, jolla on monia myönteisiä terveysvaikutuksia.
Antti Hokka rakensi kärryn, jossa voi saunoa ja kylpeä missä tahansa.
Antti Hokka rakensi kärryn, jossa voi saunoa ja kylpeä missä tahansa.

Saunalla ja suomalaisuudella on vahva side. Sauna on kautta aikojen ollut suomalaisille keskeinen paikka, jossa on koettu koko elämän kirjo syntymästä kuolemaan, mutta myös arkisia puhdistautumisen hetkiä. Tänä päivänä saunasta on muodostunut entistä tärkeämpi rauhoittumisen paikka.

Miljoonien saunojen maa

Suomen Saunaseura ry:n mukaan Suomessa on noin 3,2 miljoonaa saunaa. Luku sisältää kaikki laillisista laittomiin saunoihin, mökkisaunoista tynnyrisaunoihin. Virallisten saunojen lukumäärä on pienempi, noin 2 miljoonaa. Joka tapauksessa saunoja on niin paljon, että kaikki 5,4 miljoonaa suomalaista voisivat käytännössä saunoa yhtä aikaa.

Merkittävät terveysvaikutukset

“Jos ei viina, terva ja sauna auta, niin tauti on kuolemaksi”, kuuluu vanha suomalainen sananlasku. Saunomisella on lukuisia myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin. Saunominen esimerkiksi helpottaa nukahtamista ja parantaa syvän unen määrää, rauhoittaa mielen ja vähentää stressiä, auttaa ihoa uudistumaan ja lihaksia palautumaan, parantaa ääreisverenkiertoa ja kuormittaa sydäntä kuin kevyt liikunta.

Runsas saunominen kannattaa

Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmän mukaan säännöllinen saunominen on yhteydessä mm. vähentyneeseen sydänsairauksien, sydänperäisten äkkikuolemien, verenpainetaudin sekä Alzheimerin taudin ja dementian riskiin. Runsaalla saunomisella (4-7 kertaa viikossa) on myös havaittu yhteys merkittävästi pienempään aivoinfarktin todennäköisyyteen kuin vain kerran viikossa saunovilla.

Saunatavat selville

Sinebrychoffin teettämä kyselytutkimus paljastaa suomalaisten saunatapoja. Saunaruuista eli saunomisen jälkeen tai sen yhteydessä syötävistä ruuista ylivoimaisesti suosituimpia olivat makkarat tai nakit, joita nautti 38 prosenttia vastaajista. Saunajuomista ykkönen oli vesi. 10 prosenttia vastaajista mainitsi saunajuomakseen kahvin.

Kolmasosa kertoi saunovansa mieluiten kerran viikossa, mutta lähes yhtä suuri osa vastaajista kertoi saunovansa useamman kerran viikossa. Reilu puolet vastaajista saunoi sähkösaunassa, mutta silti 81 prosenttia vastaajista nimesi suosituimmaksi saunatyypiksi puusaunan. Sähkösauna oli mieluisin vain 9 prosentille. Kyselytutkimuksen mukaan saunassa viihdytään keskimäärin 35 minuuttia.

Saunalle liputuspäivä

Suomalaisen saunan päivää vietetään epävirallisesti kesäkuun toisena lauantaina. Suomen Saunaseura ry haluaa päivästä virallisen liputuspäivän, ja on laatinut asiasta adressin, jonka voi käydä allekirjoittamassa osoitteessa sauna.fi.

Lisäksi yhdistys on käynnistänyt Sauna Unescoon -hankkeen, jonka tavoitteena on saada suomalainen saunominen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansainvälisiin luetteloihin.

Löylyn lämpö hoitaa kehoa ja mieltä.
Löylyn lämpö hoitaa kehoa ja mieltä.

Luetuimmat