JUTUT Forssa

Suomen luonnon päivänä Forssassa suunnistetaan ympäri kaupunkia

Kaupunkisuunnistustapahtuma tutustuttaa lähiluontoon ja monenlaisiin toimijoihin.
Forssaan kätkeytyy paljon hienoja paikkoja – pitää vain lähteä seikkailemaan, Vilma Lehtovaara kannustaa.
Forssaan kätkeytyy paljon hienoja paikkoja – pitää vain lähteä seikkailemaan, Vilma Lehtovaara kannustaa.

Suomen luonnon päivänä 31. elokuuta Forssassa järjestetään Kaikki päin puistoa -kaupunkisuunnistustapahtuma.

– Tapahtuman kautta on tarkoitus tuoda esille Forssan upeita kaupunkipuistoja ja viestittää, että luontoon lähteäkseen ei ole pakko mennä kauas, vaan kaupungistakin voi löytää upeita paikkoja, hankevetäjä Vilma Lehtovaara kertoo.

Tapahtuma on osa viime lokakuussa käynnistynyttä ja kuluvan vuoden loppuun kestävää Forssan luontomuseon Luonto lähellä -esiselvityshanketta, jonka tarkoituksena on luoda alueen lapsille ja nuorille suunnattua innostavaa ja monipuolista ympäristökasvatustoimintaa.

15 rastikohdetta

Kaikki päin puistoa -kaupunkisuunnistus järjestetään yhteistyössä museota ylläpitävän Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistyksen yhteistyötahojen kanssa.

– Tapahtumassa toimintaansa tekevät tutuksi monet alueen toimijat. Jokainen taho järjestää omalle rastipisteelleen jotain luontoon liittyvää tehtävää.

Rastipisteiltä löytyy muun muassa kepparirata, poniajelua, lajittelua lapsille ja Yhtiönpuiston mysteerin ratkontaa. Kaupunkisuunnistuksen voi aloittaa esimerkiksi kauppatorilta tai mistä tahansa muusta kohteesta. Karttoja jaetaan jokaisella rastipisteellä.

– Kohteita on viisitoista ja ne voi kiertää haluamassaan järjestyksessä. Yhteistyökumppaneiden määrä yllätti minut. Lisääkin tulijoita olisi vielä ollut, mutta minulla alkoi olla jo vaikeuksia sijoittaa heitä kartalle.

Viisi leimaa passiinsa kerännyt osallistuu arvontaan, jonka palkintona on luontoelämys.

– Erärengin lahjakortti oikeuttaa ohjattuun melontaan Liesjärven kansallispuistossa. Halusimme valita palkinnon, joka kannustaisi lähtemään luontoon myös vastaisuudessa.

Vireä ja vehreä Forssa

Biologian ja maantieteen opettajaksi valmistunut Lehtovaara on syntyisin Lahdesta, mutta asunut lähes 15 vuotta Pohjois-Karjalassa.

– Työpaikasta kuullessani en edes tiennyt, missä Forssa sijaitsee, Lehtovaara myöntää.

Googlen hakutulosten ja joidenkin pessimististen kommenttien jälkeen Lehtovaaralle myös kehuttiin Forssan olevan mainettaan parempi paikka. Työn myötä hänelle avautui vireä ja vehreä Forssa.

– Täällä on todella hienoja luonto- ja virkistyskohteita, ja alueen toimijat tuntuvat puhaltavan yhteen hiileen.

Lehtovaara oli erityisen ihastunut Forssan kaupunkipuistojen lisäksi Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistoihin ja Saaren kansanpuiston maisemiin.

– Valitettavasti näihin kohteisiin on vain vaikea päästä ilman omaa autoa.

Hankkeen päätyttyä Lehtovaara palaa Pohjois-Karjalaan.

– Olen iloinen, että laajensin Suomen reviiriäni. Forssalaisten pitäisi ehdottomasti arvostaa kotiseutuaan enemmän, Lehtovaara toteaa.

 

Kaikki päin puistoa -kaupunkisuunnistustapahtuma, la 31.8. klo 10–13. Kartta kohteineen osoitteessa: https://luontomuseo.fi/kaikkipainpuistoa