JUTUT

Skoda Superb sen kuin paranee

Skoda Superbin kohdalla alkavat superlatiivit loppua. Nyt tuli uutta keulaa, lisää digitaalisuutta ja ledivalot, jotka eivät lisävaloja kaipaa.
Ohjaamossa on Ambition-varustetasosta alkaen täysdigitaalinen monipuolisesti muunneltava mittaristo.
Ohjaamossa on Ambition-varustetasosta alkaen täysdigitaalinen monipuolisesti muunneltava mittaristo.

Skoda Superb uudistui viimeksi 2015 ja nyt tuli facelift. Facelift vaikutti poikkeuksellisesti myös myös peräpäähän. Sielläkin valot muuttuivat dynaamisiksi ja takaluukkuun tuli muodikkaasti valmistajan nimi kauniin selkein kirjaimin kirjoitettuna aiemman valmistajalogon sijaan.

Keulassa maski kasvoi ja leveni nyt valoihin asti. Uudet täysledvalot ovat viirumaisemmat ja alamaskin sumuvalot ovat nekin ledit ja leveät. Konepeltikin on saanut lieviä muutoksia ja nyt konepellin reunat ovat vähän lokasuojan päällä, mikä antaa sekin vähän keulaa madaltavan vaikutelman. Superb näyttääkin olevan tiukasti tiessä ja ajossa tuntuma vain varmentuu.

Ohjaamossa on pieniä uudistuksia, jotka parantavat käyttömukavuutta ja tuovat lisää ylellisyyttä. Esimerkiksi verhoilumateriaaleissa ja sisävalaistuksessa on muutoksia. Tunnelmavalaistus ja valaistut ovitaskut ovat kiva lisä muutenkin hyvään mukavuusvarusteluun. Ambition-tasosta alkaen mittaristo on kokonaan digitaalinen ja monipuolisesti muokattava. Kojelaudan keskellä on iso kosketusnäyttö, mallista riippuen 8- tai 9,2- tuumaisena. Kaikki nykyaikaiset hyötykäytöt ovat tätä kautta käytettävissä.

Ennallaan on Superbin suuret sisämitat. Niin ohjaamossa kuin tavaratilassakin on tilaa jopa enemmän kuin riittävästi. Ja jo tunnetusti Superb Combi yksi niitä autoja, joihin mahtuu iso koirankuljetushäkki sisään helposti kaikki istuimet samanaikaisesti käytössä.

Combin tavaratila on normaaliasennossa 660 litraa ja penkit käännettynä 1 905 litraa. Tila on lisäksi selkeän muotoinen ja helposti lastattavissa. Takaluukun voi aukaista puskurin alla jalkaa heilauttamalla tai avaimen kaukosäätimestä.

Uudistunut Skoda Superb Combi sai leveämmän maskin, täysledvalot ja alamaskin viirumaiset tehokkaat ledsumuvalot.
Uudistunut Skoda Superb Combi sai leveämmän maskin, täysledvalot ja alamaskin viirumaiset tehokkaat ledsumuvalot.

Uusia voimanlähteitä

Koeajossa oli kahden litran bensaturbo teholtaan 190 hevosvoimaa, vääntöä se antaa mahtavat 320 newtonia. Ajossa se tuntuu aina valmiilta ja riittävältä ajoi sitten vaikka eco- tai normal -modella. Ja jos valitsi Sport-moden, muuttui niin moottorin, vaihteiston ja ohjauksenkin tuntuma aivan eri moodiin. Silloin mentiin eikä meinattu, siis jos polki kaasupoljinta vähän vahvemmin. Nollasta sataan tämä kiihtyy 7,7 sekunnissa. Keskikulutukseksi kerrotaan 7,6 litraa ja päästöiksi 171 grammaa.

Saahan vielä tästäkin tehokkaamman 272-hevosvoimaisen moottorin, se on nähty paremmaksi yhdistää aina nelivetoon.

Uusinta on tietysti trendin mukaan töpselistä ladattava bensahybridi. Siinä yhdistyy noin 50 kilometriin riittävä sähköllä ajo bensahybridin itselatauksen hyödyntävään ajoon. Näissä laskennalliset päästöt jäävät 35 gramman paikkeille. Autovero on jopa vain alle 1300 euroa ja kokonaishinta alkaa Combissa 40 128 eurosta. Toisaalta vastaavalla 2.0 TDI:llä pääsee 141 grammalla ja kokonaan uusiutuvalla dieselillä ajaessa 14,1 grammalla hankintahinnan ollessa noin 3500 euroa vähemmän. Eikä tarvitse johtojen kanssa sählätä, toimintasädekin on laajempi. Autoteollisuus vaan nyt pyrkii grammapelissä täyttämään heille tulevia vaatimuksia eikä tässä pelissä ole otettu huomioon suomalaista polttoainekehitystä.

Superb on joka tapauksessa edelleen paljon tilaa ja vastinetta rahalle tarjoava vaihtoehto suurissa farmareissa.

Avainluvut

 • akseliväli 2,841 m
 • omapaino 1520 kg
  Tavaratilaa on peräti 660 litraa ja takaistuimet kokoon taitettuina 1905 litraa.
  Tavaratilaa on peräti 660 litraa ja takaistuimet kokoon taitettuina 1905 litraa.
 • moottorin tilavuus 1 984 ccm
 • 16 venttiiliä, ahdin
 • suurin teho 140 kW (190 hv)/4200 kmin
 • suurin vääntö 330 Nm/1500-  kmin
 • kiihtyvyys 0-100 km/h 7,7 s
 • yhdistetty kulutus 7,6 l/100km
 • C02-päästöt 171 g/km
 • takuu 2 v. / ilman km-rajoitusta
 • koeajettu auto 48 598 e +lv
 • Superb Combi alkaen 30 990 e sis tk (1.5 TSI ACT Active)

Luetuimmat