JUTUT Forssa

Suunnistuksen SM-sprintti Forssassa sunnuntaina ­­– Kisaan osallistuu 1800 urheilijaa

Forssassa kilpaillaan sprinttisuunnistuksen Suomen mestaruudesta ensi sunnuntaina. Kisaan on osallistumassa 1800 suunnistajaa.
Tiedottaja Kaisa Kuoppala toteaa Forssan torin olevan kisapäivänä täynnä suunnistajakansaa.
Tiedottaja Kaisa Kuoppala toteaa Forssan torin olevan kisapäivänä täynnä suunnistajakansaa.

Suunnistuksen SM-kilpailua ei ole aiemmin järjestetty Forssassa. Pääjärjestäjänä toimii Lounais-Hämeen Rasti apunaan Loimaan Jankko ja Punkalaitumen Kunto.

– SM-sprintti on kolmen seuran suuri ponnistus, jossa toimitsijoitakin tarvitaan noin 250. Nämä kolme seuraa ovat ennenkin tehneet yhteistyötä. Olemme tehneet yhdessä kisareissuja ja meillä on ollut yhteisiä viestijoukkueita, Lounais-Hämeen Rastin tiedottaja Kaisa Kuoppala kertoo.

Koko tapahtumaan odotetaan 1800 suunnistajaa. Kilpailusarjat on H14- ja D14-ikäluokista alkaen aina sarjoihin H85 ja D80.

– Vanhempien kilpailijoiden sarjoissa juoksemista ei ole niin paljon, vaan vaativuutta rakennetaan itse suunnistukseen.

Sähäkkää suunnistusta

Sprinttikilpailussa paikat A-finaaliin lunastetaan karsinnan kautta. Karsiutuneet osallistuvat B-finaaliin.

– SM-sprintti on myös World Ranking Event -osakilpailu eli pääsarjoihin H21 ja D21 voi osallistua myös ulkomaisia kilpailijoita, Kaisa Kuoppala toteaa.

Maali ja kilpailukeskus sijaitsevat Forssan torilla.

– Lähtöpaikkoja on kaksi, mutta ne kuten tarkka kilpailualuekin pidetään salassa. Alueella on myös harjoittelukielto, eivätkä kilpailijat saa liikkua siellä muutenkaan ennen kisaa. Tämä on yleinen käytäntö suunnistuskilpailuissa.

Kuoppala luonnehtii SM-sprinttiä sähäkäksi kilpailuksi, jossa mennään lujaa ja pienikin virhe kostautuu pahasti.

– Koska tässä suunnistetaan kaupunkialueella, kilpailu on myös katsojaystävällinen. Lisäksi A-finaalissa on GPS-paikannus, ja torille tulee iso screeni, jolta tapahtumia voi seurata. Torille tulee myös myyntitelttoja ja erilaisia ruokapisteitä Purilaspuljusta Lettulinnaan ja Puuropaariin.

SM-kisan palkintoina on mitalien ohella suuri määrä lähialueen tuottajien lahjoituksilla täytettyjä ruokakasseja.

Suunnistuskilpailu vaikuttaa myös liikennejärjestelyihin. Koko päivän ajan eli klo 8-18 on suljettuna Torikatu Vilppaankadun ja Vapaudenkadun väliseltä osuudelta sekä Sibeliuksenkatu Hämeentien ja Vapaudenkadun väliseltä osuudelta.

Aamupäivän karsintakilpailun ajaksi klo 8-12 suljetaan Vapaudenkatu Hämeentien ja Sibeliuksenkadun väliseltä osuudelta.

Iltapäivän loppukilpailun ajaksi klo 12.30–17 suljetaan Hämeentie Kartanonkadun ja Vapaudenkadun väliseltä osuudelta. Hetkellisiä pysäytyksiä on klo 9-17 liikennevalvojien toimesta Linikkalankadulla, Rautatienkadun liikenneympyrässä sekä Kartanokadun ja Vilppaankadun risteyksessä.

Suunnistuksen SM-sprintti Forssassa syyskuun 22. päivänä.

Luetuimmat