JUTUT

Suurta luovuutta pienessä kylässä – Raija Kouri kirjoittaa Loimaan Taideseuran historiaa

Loimaan Taideseura ry juhlii 50-vuotista taivaltaan ensi lokakuussa.

– Itse laittaisin yhdistykselle 19 vuotta ikää lisää, taideseuran historiaa kirjoittava kotiseutuneuvos, tietokirjailija Raija Kouri toteaa.

Taideseuraa edelsi vuonna 1949 perustettu Loimaan Taiteen Ystävien Yhdistys, jota ei koskaan lakkautettu.

– Vuonna 1968 Taiteen Ystävät käynnisti laaja-alaisen toiminnan, joka kattoi kaiken kuvataiteesta tanssiin, musiikkiin ja näyttämötaiteeseen. Tämä kuitenkin kaatui omaan mahdottomuuteensa, sillä rahkeet eivät vain millään riittäneet kaikkeen. Vähitellen tehtyjen sääntömuutosten myötä yhdistyksestä tuli kuvataideseura.

Hienoja kohtaamisia

Raija Kouri on perehtynyt Loimaan Taideseuran vaiheisiin ja taiteilijoihin parin vuoden ajan.

– Ensimmäisessä vaiheessa tein todella paksun pohjakäsikirjoituksen, johon keräsin laajasti nippelitietoakin. Lähdin liikkeelle kaikista mahdollisista papereista vieraskirjoista pöytäkirjoihin, Kouri kertoo.

Ensimmäinen käsikirjoitus oli kirjailijan mielestä mahdollisimman tylsä.

– Mietin, että pohjimmiltaanhan tässä on kyse silmän ilosta, joten karsin tekstiä ja keräsin runsaasti kuvia. Toisessa vaiheessa lähestyin asiaa paljolti näyttelyiden kautta. Nyt menossa on työn kolmas vaihe, jossa pohdin, miten tarinan saa lähemmäs ihmisiä.

Kouri on aiemmin kirjoittanut mm. Sallilan sähkölaitoksen historian.

– Haastattelin sitä varten mahdollisimman monia entisiä ja nykyisiä työntekijöitä. Hain tavallisten ihmisten tarinoita, ja taideseuran historian kirjoittamisessa lähestymistapani on samankaltainen.

Loimaalla on ja on ollut lukuisia ihmisiä, joita taide on yhdistänyt.

– Mielenkiintoisia ja valtavan luovia ihmisiä. Heidän kanssaan minulla on ollut hienoja juttutuokioita ja olen kiitollinen siitä, että olen päässyt tarkemmin perehtymään heidän tekemisiinsä.

Kouri aloitti haastattelujensa sarjan Matti Tapiosta.

– Alun perin Matti oli eläintentäyttäjä, josta tuli sittemmin kehystäjä, taidetarvikekauppias sekä ex-libristen tekijä ja keräilijä. Hieno persoona, joka on kehystänyt lukemattomia loimaalaistaiteilijoiden tauluja.

Haastateltuina on myös esimerkiksi Sirkka Anttila, Pirkko Siivonen-Takku, Anna-Liisa Rikala ja Eila Visti.

– Valitettavasti en ole pystynyt haastattelemaan kaikkia Loimaalla vaikuttaneita taiteilijoita kuten Alpo Jaakolaa tai Kari Korpelaa. Erään toisen projektin myötä ehdin tutustua Tuulikki Ruskeeniemeen, jonka sydämen asiana oli nuorten rohkaiseminen taiteen tekemiseen ja töidensä esille tuomiseen. Hänen aloitteestaan lähtenyt vuosittainen nuorten näyttely on voimissaan edelleen.

Itse taideyhdistyksen vaiheista Kouri toteaa kertovansa lähempänä syksyistä juhlaa. Kourin lisäksi kirjatyöryhmään kuuluvat Liisa Lehtonen, Oili Saarikko ja Hanna Rautavuori.