JUTUT Ypäjä

Syviä teemoja Ypäjän musiikkiteatterissa – Paavo 1,5:ssä pilkkuvirhe johtaa katastrofiin

Homopari on onnessaan saatuaan vihdoin luvan lapsen adoptoimiseen, mutta pilkkuvirheen vuoksi mikään ei olekaan sellaista kuin piti. Ypäjän musiikkiteatterin Paavo 1,5 käsittelee syviä teemoja.
Jaakko (Joona Rosenberg, vas.), Paavo (Sampo Lepistö) ja Martti (Harri Välimaa) opiskelevat suvaitsevaisuutta.
Jaakko (Joona Rosenberg, vas.), Paavo (Sampo Lepistö) ja Martti (Harri Välimaa) opiskelevat suvaitsevaisuutta.

Ohjaaja Markus Töhönen näki Paavo 1,5 -näytelmän helsinkiläisessä teatterissa vuosia sitten.

– Se kolahti heti, ja ajattelin, että tämän näytelmän haluan joskus tehdä. Kolme vuotta sitten kaavailin Paavoa Forssan Teatteriin, mutta ei se kuitenkaan olisi sopinut käytössä oleviin tiloihin, Töhönen muistelee.

Lopulta projekti mahdollistui Ypäjän musiikkiteatterissa.

– Ruotsalainen Michael Druker on kirjoittanut Paavon sisäteatterinäytelmäksi, joten dramaturgiaa oli uudistettava. Samaten päivitin tarinaa vuoteen 2019, sillä näytelmän ilmestymisen jälkeen on tapahtunut paljon asioita kuten tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulo Suomessa.

Kantaa ottamatta

Näytelmän lähtöasetelma on se, että pienen ikuisuuden lapsesta haaveillut miespari Jaakko ja Martti saavat oikeuden adoptoida.

– He ovat onnea täynnä odottaessaan 1,5-vuotiasta Paavoa kotiinsa. Adoptiopapereissa on kuitenkin tapahtunut virhe, joka muuttaa kaiken, Markus Töhönen kertoo.

Perheeseen saapuukin viisitoistavuotias nuorisorikollinen, joka on kaiken lisäksi äärimmäisen homofobinen.

– Aika syvällisiä teemoja tässä käsitellään nuoruudesta ennakkoluuloihin ja niistä pääsemiseen. Myös sitä, kuka saa rakastaa ja kuka saa tulla rakastetuksi.

Töhönen toteaa, ettei Druker saarnaa.

– Teksti on hyvinkin kantaaottamaton. Suvaitsevaisuuden tematiikan pohtiminen molemmista ääripäistä jää yleisön vastuulle.

Paavo on poikkeuksellinen näytelmä Ypäjällä siinäkin mielessä, että se edustaa puheteatteria. Näyttelijät eivät laula, mutta taustalla Kari Mäkirannan teatteribändin musiikki sävyttää toimintaa.

Haastavia rooleja

Marttia esittää Harri Välimaa.

– Martti on sosiaalipäivystäjä, asiallinen tyyppi, mutta myös tiukka ja hermostunut, Välimaa kuvailee.

Välimaalle tarina on ennestään tuttu.

– Luin sen joskus ja kiinnostuin heti. Se oli yksi syy siihen, että lupauduin mukaan, mutta ratkaisevaa oli sekin, että tämän näytelmän kanssa ei kulu koko kesä, vaan esitykset rajoittuvat yhteen viikkoon.

Paavo on samalla Välimaalle ensimmäinen ulkoteatterinäytelmä. Aiemmin mies on esiintynyt Forssan Teatterissa ja tehnyt kiertäviä omakustanneproduktioita Ville Juholan kanssa.

Jaakon roolissa on Joona Rosenberg.

– Jaakko on lempeä ja hyväsydäminen keksijä, joka haluaa kantaa maailman murheita harteillaan. Kipakkakin hän osaa olla, kun tarve vaatii. Jaakolle Paavo on pienempi shokki kuin Martille, Rosenberg kertoo.

Jaakon esittämisen Rosenberg kokee mielenkiintoiseksi.

– Kun pitäisi onnistua siten, ettei tee stereotyyppisiä maneereja. Homoudella ei vitsailla eikä siihen ole syytäkään. Tarinassa tulee esiin, että kuka tahansa voi oppia suvaitsevaisuutta.

Sampo Lepistö on näytelmän Paavo.

– Painin pitkään itseni kanssa siitä, että lähdenkö esittämään Paavoa vai haluanko West Side Storyyn. En ole katunut ratkaisuani, Lepistö kertoo.

Paavon roolin Lepistö kokee hyvällä tavalla haastavaksi.

– Paavo on laitostunut nuori, joka on kasvattanut itselleen kovan kuoren. Jos todellisessa elämässä tapaisin hänen kaltaisensa ihmisen, enpä paljon hyviä puolia tästä löytäisi.

Haasteellisuus tuleekin siitä, että Lepistö haluaa löytää hahmoon myös jonkinlaista lämpöä.

– Ettei hän olisi täysin luotaantyöntävä tyyppi.

Lepistö näyttelee Ypäjällä kolmatta kertaa. Hän on ollut myös mm. Forssan Teatterin Öbaut seitsemässä veljeksessä kuten Välimaa ja Rosenbergkin.

Paavo 1,5 Ypäjän musiikkiteatterissa 10.–17.7.

Luetuimmat