JUTUT

Talvi painaa päälle mutta tulisija puuttuu – neljä vinkkiä takan asennukseen

Vanhan takan vaihto uuteen onnistuu yleensä ilman lupaa, ilmoitus kunnan rakennusvalvontaan riittää. Kuva: Markku Tanni, arkisto

Kun syysillat alkavat kylmetä ja lämpötilat saattavat sisätiloissakin heitellä, moni kaipaa kotiinsa takkaa, jonka edessä lämmitellä ja jolla tasaisi nopeita lämpötilavaihteluja.

Takkatulen lämmöstä voi kuitenkin päästä nauttimaan yllättävän nopeasti.

Tässä neljä vinkkiä takan jälkiasennukseen:

1. Lupa-asioissa saa apua

Takkojen lupa-asioissa on kuntakohtaisia eroja. Monet takkaliikkeet auttavat suunnittelussa ja hoitavat lupa-asiat asiakkaan puolesta, joten kannattaa hyödyntää asiantuntijoiden ammattitaitoa.

Rivi- ja paritaloissa asukkaan täytyy itse sopia takan jälkiasennuksesta taloyhtiönsä kanssa. Lisäksi vaaditaan rakennuslupa, jos taloon asennetaan jälkikäteen uusi takka ja hormi.

Vanhan takan vaihto uuteen onnistuu yleensä ilman lupaa, ilmoitus kunnan rakennusvalvontaan riittää.

2. Takka ei välttämättä vaadi takkavarausta

Useimpiin omakoti-, rivi- ja paritaloihin voi asentaa takan jälkikäteen, vaikka takkavarausta tai hormia ei olisi valmiina. Parhaiten jälkiasennettavaksi sopivat sirot kiertoilmatakat ja muut kevyet takkamallit, jotka eivät edellytä lattiapohjan vahvistamista.

– Kevyet kiertoilmatakat toimitetaan lähes valmiina, joten niiden asennus on siistiä ja nopeaa. Jos takka ja hormi -kokonaisuuden paino jää alle 300 kilon, se voidaan painon puolesta laittaa minkä tahansa lattiapinnan päälle, takkavalmistaja Conturan maajohtaja Mikko Varjokorpi kertoo.

Kiertoilmatakat ottavat viileää huoneilmaa sisään takan alaosasta, lämmittää ilman kuoren ja takkasydämen välissä ja kierrättää takan yläosan aukoista lämmintä ilmaa huoneeseen.

3. Hormia ei tarvitse olla valmiina

Hormin puuttuminen asunnosta ei ole este takkahaaveelle. Asiantunteva takkaliike osaa suunnitella paikan hormille, ja kevytmetallihormi on helppo viedä läpi ylä- ja välipohjasta.

Jos kotiin asennetaan pieni kiertoilmatakka, samalla voidaan asentaa myös kevytmetallihormi. Katon läpivientiin löytyy projektia nopeuttavia valmiita pellityssarjoja.

Jos asunnossa on jo hormi valmiina, kannattaa ennen takan asennusta tarkistaa hormin kunto ja nuohota myös käyttämätön hormi.

4. Takan saa asennettua nopeastikin

Moni luulee, että takan asentaminen on vaivalloista ja kestää kauan. Kiertoilmatakan asentaminen onnistuu kuitenkin usein yhdessä päivässä, vaikka samalla asennettaisiin myös kevytmetallihormi.

Jos asunnon sisältä ei löydy takalle sopivaa paikkaa, voi huomion kääntää terassin puolelle. Kiertoilmatakka lämmittää nopeasti muutaman kymmenen neliön katetun ja lasitetun terassin niin, että siellä voi viettää illanistujaisia ympäri vuoden.

Lähde: Contura

Luetuimmat