JUTUT Forssa

Tammavaltikan suosikit saapuvat Ruotsista – Mukana myös paikallisväriä

Lauantaina juostavan Tammavaltikan voittajasuosikit saapuvat Pilvenmäelle Ruotsista. Haastajina ovat muun muassa Markku Niemisen ja Tapio Mäki-Tulokkaan valmennettavat.
Toiminnanjohtaja Elina Hirvonen kertoo, että pääkatsomon kalusteiden uusiminen oli yksi niistä lukuisista asioista, joiden myötä Pilvenmäen yleisilmettä kohennetaan tulevia kuninkuusraveja ajatellen.
Toiminnanjohtaja Elina Hirvonen kertoo, että pääkatsomon kalusteiden uusiminen oli yksi niistä lukuisista asioista, joiden myötä Pilvenmäen yleisilmettä kohennetaan tulevia kuninkuusraveja ajatellen.

Forssan Seudun Hippoksen perinteinen suurkilpailu Tammavaltikka tuo Pilvenmäen ravien päälähtöön kymmenen kovan luokan tammaa. Viime vuoden ykkönen Ranch Kelly ei ole puolustamassa voittoaan.

– Ranch Kelly on kantava ja juuri lopettanut kilpauransa, Forssan Seudun Hippoksen toiminnanjohtaja Elina Hirvonen toteaa.

Ilman Ranch Kellya ei ravipäivää kuitenkaan vietetä. Paikalle on tulossa hevosen taustajoukkoja kertomaan tammasta ja sen kanssa tehdystä työstä, mahdollisesti hevonen itsekin saapuu Forssaan.

– Ranch Kellyn tarina on hieno. Se on ollut harrastajavalmentajan ensimmäinen valmennettava ja se on juossut urallaan yli puoli miljoonaa euroa, saavuttanut Euroopan mestaruuden ja tehnyt Euroopan ennätyksiä. Nykyään, kun kilpailu on kovaa, ammattilaisuus korostuu raviurheilussakin. Ranch Kelly ja valmentajansa Anne Luttinen ovat osoittaneet, että kuka tahansa voi olla ykkönen.

Odotettu maraton

Tämän vuoden Tammavaltikan kärkihevosiksi Elina Hirvonen nostaa Timo Nurmoksen valmennettavan Gloria Webin ja Petri Salmelan valmennettavan Ultimaluna Grifin.

– Nurmos ja Salmela tekevät työtään Ruotsissa ja lukeutuvat Euroopan parhaisiin valmentajiin, Hirvonen kertoo.

Valtikan voittoa tavoittelevat myös Markku Niemisen valmennettavat Callela Lisbeth ja Willow Pride sekä Tapio Mäki-Tulokkaan valmennettaviin kuuluva Lolo Lee. Kutsukilpailuna toteutettavan Tammavaltikan ykköspalkinto on korotettu 20 000 euroon.

– Myös tänä vuonna panostamme lasten ohjelmaan, joka alkaa jo klo 12. Lapsia on viihdyttämässä erilaisia hahmoja kuten Kuninkuusravien maskotti Kunkku.

Ravipäivän toinen päälähtö on suomenhevosten Pilvenmäki Maraton. Lähdössä juoksevat mm. Kuninkuusraveihin osallistuneet Rapin Aatos ja Vixen.

– Maraton on varmasti päivän odotetuimpia lähtöjä. Neljä ratakierrosta on pitkä matka, ja se vaatii ohjastajalta tarkkaan mietittyä vauhdinjakoa ja hyviä hermoja. Lähdössä kokemattomammat hevoset saavat etua, kun pääsevät starttaamaan paalulta. Vahvimmat voittajasuosikit lähtevät pisimmältä takamatkalta.

Pilvenmäki Maratonin voittaja palkitaan 9000 eurolla.

Lounasravit loppuivat

Viime perjantaina Pilvenmäellä juostiin näillä näkymillä viimeiset lounasravit.

– Tilalle tulee after work -ravit, joka on Hippoksen uusi tuote. Nämä ovat lyhyemmät ravit, jotka juostaan kello 16:n jälkeen, Elina Hirvonen kertoo.

Hirvonen pitää hyvänä sitä, että uusia tapahtumia otetaan käyttöön.

– Kehittämistyötä pitää aina tehdä. Toisaalta yleisö on pitänyt kovasti lounasraveista, joka on ollut matalan kynnyksen tapahtuma.

Kilpailujen ja tavallisen arkityön ohella Pilvenmäellä talkoillaan tiiviisti vuoden 2021 Kuninkuusravien vuoksi.

– Tämän vuoden puolella kohennetaan vielä varikkoalueen turvallisuutta. Isot asiat kuten pääkatsomon yleisilmeen parantaminen sijoittuu ensi vuoteen, Elina Hirvonen kertoo.

Pilvenmäen kuluvan vuoden ravipäivien määrä on 24. Kesällä kilpailuja oli vähänlaisesti, joten loppuvuonna Forssassa ravataan kolmena päivänä kuukaudessa.

Tammavaltikka ja Pilvenmäki Maraton juostaan lauantaina 21. syyskuuta. Ravit alkavat klo 14.

Luetuimmat