JUTUT Tammela

Tammelan hanke onnistunut tavoitteissaan: Yksinäiset vanhukset löysivät iloa ja ystäviä

Tammelan vanhushankkeen myötä kuusi ikäihmistä löysi uusia ystäviä. Porukka viihtyy niin hyvin yhdessä, että aikoo jatkaa tapaamisiaan projektin jälkeen itsenäisesti.
Erkki Sillanpää (vas.), Eila Harjula, Kaarina Rantala, Tapio Silmälä, Sorja Malin ja Anneli Sipilä leipoivat Kuusitien kerhotilassa piparkakkuja ja joulutorttuja.

Ystäväpiiriläiset ovat kokoontuneet jo yksitoista kertaa, ja viimeinen hankkeen puitteissa tapahtuva tapaaminen häämöttää.

– Varmasti jatkamme kokoontumisiamme epävirallisesti ehkä pari kertaa kuukaudessa. Porukka on niin hyvä, ja olemme ystävystyneet keskenämme, teurolainen Tapio Silmälä kertoo.

Silmälä lähti ystäväpiiriin hälventääkseen yksinäisyyttään.

– Olen ollut aika yksin siitä lähtien, kun vaimoni joutui sairaalaan.

Kuuden ikäihmisen joukko on kokoontunut Tammelan kunnan kerhotilassa Kuusitiellä. Jokainen tapaaminen on ollut teemallinen, ja välillä on käyty retkelläkin esimerkiksi Härkätien Kynttilässä.

“Leskeksi jäätyäni tilannetta on paljon helpottanut se, että tyttäremme muutti naapuritaloon.”

– Olemme askarrelleet, muistelleet, pelanneet, laulaneet ja taiteilleet. Kiva olisi, kun voisimme jatkaa tapaamisia, Sorja Malin pohtii.

Malin kertoo myös kärsineensä yksinäisyydestä sen jälkeen, kun puoliso kuoli.

– Asuimme Portaassa, mutta ikäännyttyämme muutimme Tammelan keskustaan yksiöön. Kesäaikoja vietimme silti vielä maaseudulla. Leskeksi jäätyäni tilannetta on paljon helpottanut se, että tyttäremme muutti naapuritaloon.

Aivan kerhotilan vieressä asuva Erkki Sillanpää lupaa jatkossa huolehtia ovien avaamisesta ja keittää kahvit.

Tuntemattomista tuttuja

Ikäihmisten ystäväpiiri luotiin hankkeessa, jota on toteutettu Kaino ja Timo Lämsän Tammelan kunnalle antaman testamenttilahjoituksen turvin. Lämsät edellyttivät, että varat käytetään yksinäisten tammelalaisten ikäihmisten hyväksi.

– On ollut hienoa nähdä, miten nämä alun perin toisilleen tuntemattomat ihmiset ovat ystävystyneet ja löytäneet me-hengen. Toimintaa Tammelan yksinäisille vanhuksille -hankkeen tavoitteena onkin ollut se, että hankkeen mukaisen kahdentoista kokoontumisen jälkeen porukka jatkaa tapaamisiaan itsenäisesti ilman meitä ohjaajia, projektityöntekijä Tiina Toivola kertoo.

Toivola on ilahtunut siitä, miten hienosti ystäväpiiri on toiminut.

– Kevätpuolella onkin tavoitteena rakentaa seuraava piiri. Kiinnostuneita osallistujia on jo, mutta mukaan mahtuu aina. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä. Rekrytoimme myös vapaaehtoisia jatkuvasti.

Tammelan hanke toimii itsenäisesti, mutta noudattaa Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-ryhmämallia.

– Tavoitteellisessa toiminnassa tähdätään ystävyyssuhteiden syntymiseen ja sosiaalisen ympäristön laajenemiseen. Ystäväpiirin tarkoitus onkin yksinäisyyden karkotus, Vanhustyön keskusliiton ystäväpiiriohjaaja ja -kouluttaja Ulla Kannisto kertoo.

Ystävyyspiirejä on menestyksellisesti saatu rakennettua eri puolille Suomea.

– Haastattelemme ikäihmisiä ja pyrimme löytämään mahdollisimman homogeenisen ryhmän, jotta ystävyyssuhteiden syntyminen ja jatkuminen olisi mahdollista. Kouluttajana toimin myös ryhmien vetäjien mentoroinnissa.

Vanhustyön keskusliitto antaa koulutusta ystäväpiirien vetämiseen niin vanhustyön ammattilaisille kuin vapaaehtoisillekin. Tammelassa Tiina Toivolan apuna toimii vapaaehtoisena Heidi Eronen.

Lue lisää: 

Ystäviä ja toimintaa ikäihmisille – Tammelassa käynnistyi vanhustyön projekti

Vanhuksille haetaan ystäviä Tammelassa – vapaaehtoistyön kurssi alkamassa