JUTUT

Tarjoa lemmikillesi turvallinen joulu

Joulu on iloista yhdessäolon aikaa myös lemmikeille. Monissa tavoissa ja tottumuksissa vaanii vaaroja, joihin lemmikkitalouksissa on syytä varautua, jotta turhilta säikähdyksiltä vältyttäisiin.

Koriste ei ole lelu

Kissan perspektiivistä joulukuusi on kiehtova kiipeilypuu. Kimaltavat pallot ja roikkuvat kuusennauhat houkuttelevat kissoja leikkimään, joten älä koskaan provosoi kissaa leikittämällä sitä koristeilla. Kuusennauhoja on paras välttää kissataloudessa tai ainakin ne on hyvä sijoittaa lemmikin ulottumattomiin, sillä mikäli nauhaa päätyy kissan nielaisemaksi, voi se aiheuttaa tukehtumisvaaran tai vahingoittaa kissan suolistoa. Tunnearvoiset tai herkästi rikkoontuvat koristeet on hyvä pitää kuusen ylimmillä oksilla. Koristeista voi tehdä myös jouluisen asetelman lasimaljaan.

Parempaa tekemistä

Minimoi riskit ja pidä lemmikin mielenkiinto yllä muilla tavoin. Aktivoi lemmikkiä leikittämällä sitä sen omilla leluilla kaukana kuusesta. Mitä jos antaisit lemmikille uuden lelun jo ennen aattoa. Kissan vanhoihin suosikkileluihin saat uutta potkua kissanminttusuihkeella.

Valitse myrkytön joulukasvi

Joulukukkien kanssa on syytä olla hyvin varovainen, mikäli perheessä on lemmikkejä. Suosituimmista joulukukista muun muassa amaryllis, atsalea, hyasintti, jouluruusu, joulutähti, misteli ja tulppaani ovat myrkyllisiä lemmikeille. Varmista kasvin turvallisuus huolella ennen ostoa. Jos lemmikki syö vahingossa myrkyllistä kasvia, tulee ottaa yhteys eläinlääkäriin. Myös turvalliset kasvit on hyvä sijoittaa lemmikin ulottumattomiin, ettei esimerkiksi innokas häntä viskaa ruukkua pöydältä.

Valvo liekkiä

Kynttilöitä ei saa paloturvallisuussyistä koskaan jättää valvomatta – vähiten eläintaloudessa. Utelias kissa voi käräyttää viiksikarvansa tai koira saattaa kumota kynttilän hännällään. Turvallisin ratkaisu on led-kynttilä.

Kiinnitä kuusi tukevasti

Se hyökkäsi kimppuun, kertoo koiran ilme, kun kuusi lepää tuhottuna lattialla. Näin voi käydä helposti, ellei kuusi ole tukevasti pystyssä. Sijoita kuusi tasaiselle alustalle ja varmista, että se on tukevasti pystyssä, eikä heilu jalassa. Raskas, vanhanaikainen kuusenjalka on paras valinta. Älä sijoita joulupuuta lähelle huonekaluja, kuten pöytiä, sohvia tai lipastoja, joiden kautta kissa pääsisi helposti hyppäämään puuhun.

Varo neulasia

Eläin saattaa maistella kuusenoksia, jotka voivat ärsyttää tai jopa vahingoittaa suuta. Kuusenneulaset voivat jopa tehdä haittaa esimerkiksi kissan sisäelimille. Imuroi neulaset usein tai valitse muovikuusi.

Hävitä lahjanarut

Kissat rakastavat pakettinarua. Ne on paras kerätä pois heti lahjojen avaamisen jälkeen, koska pieni tassu voi kähveltää itselleen nopeasti uuden leikkikalun. Utelias lemmikki voi vahingossa niellä narua, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa tukehtumisriskin tai suolistotukoksen. Monet koirat rakastavat lahjapakettejansa avaamista. Pakkaa koiran lahjat turvallisesti esimerkiksi talouspaperirullaan tai pahvilaatikkoon, jonka auki repiminen on koiralle mukavaa virikettä.

Sammuta valot

Jouluvalot johtoineen voivat aiheuttaa sähköiskuja tai jopa palovammoja, jos utelias lemmikki pureskelee niitä. On parempi varoa kuin katua. Kotoa lähtiessä kannattaa sammuttaa jouluvalot, joiden pureskeleminen saattaa aiheuttaa lemmikille turvallisuusriskin.

Piilota alkoholi

Alkoholia ei saa koskaan jättää pöydälle valvomatta. Erityisesti pienille lemmikeille kehittyy helposti vaarallinen myrkytystila.

Omat herkut lemmikille

Mausteinen ja suolainen jouluruoka tai kinkun luut eivät kuulu koiran ruokakuppiin. Esimerkiksi suklaa ja ksylitoli voivat olla lemmikille jopa hengenvaarallisia herkkuja. Viinirypäleet ja rusinat voivat aiheuttaa koirilla äkillistä munuaisten vajaatoimintaa. Pidä silmällä, ettei koira pääse nappaamaan suupaloja ruokapöydästä, siivoa pöytä heti ruokailun jälkeen ja kierrätä tähteet pikaisesti. Varaa lemmikille turvallisia ja sen ruokavalion mukaisia herkkuja jouluksi – kohtuudella kuitenkin.