JUTUT

Tehtaankoululla selvitetään murhamysteeriä

Tulevana lauantaina Tehtaankoululla sukelletaan vuoteen 1929 selvittämään kuolleen taiteilijan murhaa. Kyseessä ei kuitenkaan ole oikea verityö, vaan Kulttuuriyhdistys Kuvion järjestämä Murhamysteeri-illallinen. Kolmen ruokalajin illallisen aikana tapahtuman osallistujat pääsevät mukaan rikoksen selvittämiseen ja syyllisen etsintään Hercule Poirot’n hengessä.

– Halusimme tuoda Forssaan aivan uudenlaisen tapahtuman, jollaista täällä ei vielä suurelle yleisölle järjestetty, Kulttuuriyhdistys Kuvion vastaava kulttuurintuottaja Minna Lehtola kertoo.

– Murhamysteeri yhdistää kiinnostavalla tavalla dekkarin, teatteritaiteen ja hyvän ruoan toisiinsa. Parasta siinä on, että yleisö pääsee itse mukaan esitykseen, eikä joudu tyytymään vain sivustaseuraajan rooliin.

Osallistavuus ja elämyksellinen luonne ovat nousseet kulttuuritapahtumien osalta keskiöön viime aikoina. Lehtolan mukaan yleisöä kuunnellaan entistä tarkemmalla korvalla tapahtumajärjestäjien toimesta.

– Kuluttajat voivat vaikuttaa entistä enemmän siihen, millaista kulttuuria he haluavat kuluttaa. Kulttuurin määritelmä on nykyään aiempaa laajempi ja se näkyy myös kulttuuritarjonnassa, Lehtola pohtii.

Esiintymään ei joudu

Murhamysteeri-illallinen on saanut tähän mennessä paljon kiinnostusta osakseen. Lippuja on myyty tasaiseen tahtiin ja Facebookissa järjestettyyn pääsylippuarvontaan kertyi satoja osanottajia. Kuvio on asettanut tapahtumalle kävijämäärätavoite noin 30–40 henkilöä.

– Murhamysteerin kaltainen tapahtuma toimii parhaiten pienelle yleisölle. Yleisömäärän lisäksi tavoitteenamme on antaa idea uudesta tapahtumaformaatista paikallisille toimijoille. Murhamysteeri olisi hauska tapa toteuttaa vaikkapa yrityksen tyky-päivä tai hieman erilaiset 50-vuotisjuhlat, Lehtola visioi.

Tapahtuman ohjelmallisesta osuudesta vastaa tamperelainen Tuoni Studiot. Vaikka yleisö pääseekin mukaan murhan selvittämiseen, esiintymiskokemusta ei vaadita.

– Esityksen ohjaajat pitävät huolen siitä, että jokainen tuntee olonsa mukavaksi yleisössä. Esiintymään ei joudu, ellei itse sitä halua. Mukaan kannattaa kuitenkin pakata huumorimieli, Lehtola lupaa. Osa Murhamysteeri-illallisen tuotosta käytetään kamera- ja äänikaluston hankintaan, joita hyödynnetään Kuvion nuorille suunnatussa työpajatoiminnassa.

Murhamysteeri-illallinen Forssan Tehtaankoululla la 19.5. klo 19. Lippuja tapahtumaan myy Forssan Citymarket.