JUTUT Ypäjä

“Tekniikasta ja tyylistä viis – palava into riittää” – Taideseura Ypäjän Värikkäiden toimintaa elvytetään

Harrastetila keskustassa toimii ypäjäläisten harrastajataiteilijoiden kohtaamispaikkana ja maalaustilana.
Taideseura Ypäjän Värikkäiden toiminta aloitetaan puhtaalta kankaalta. Virve Saarikoski (vas.) ja Eeva Kari kannustavat kaikkia mukaan.
Taideseura Ypäjän Värikkäiden toiminta aloitetaan puhtaalta kankaalta. Virve Saarikoski (vas.) ja Eeva Kari kannustavat kaikkia mukaan.

Ypäjällä ollaan elvyttämässä taideseura Ypäjän Värikkäiden toimintaa uudelleen. Idean takana ovat harrastajataiteilijat Virve Saarikoski ja Eeva Kari.

– Olemme puhuneet asiasta Eevan kanssa kymmenen vuotta. Viimein asia on konkretisoitumassa, Virve Saarikoski iloitsee.

Taideseura toimi Ypäjällä jonkin aikaa 1980-luvulla.

– Enoni, kulttuuripersoona Lauri Markkulan perustaman taideseuran toiminta hiipui parin näyttelyn jälkeen. Näyttelyissä oli ypäjäläisten taideharrastajien töitä – myös minun, Eeva Kari kertoo.

– Olen aina haaveillut suurnäyttelystä, jossa olisi esillä ypäjäläisten maalareiden töitä. Ehkä joskus, Virve Saarikoski toteaa.

Harrastetila keskustassa

Taideseuran elvyttämisestä tuli mahdollista, kun Ypäjän keskustasta löytyi sattumalta tarvittava harrastetila.

– Itse asiassa asun samassa talossa. Alakerrassa oli joskus nuorisotila, mutta se on jo pitkään toiminut pelkkänä romuvarastona. Talon omistaja Markku Helander sponsoroi tilan taideseuralle, Saarikoski kiittelee.

Nyt naiset kunnostavat ja kalustavat tilaa, jonka on tarkoitus toimia ypäjäläisten harrastajataiteilijoiden kohtaamispaikkana ja maalaustilana.

– Monilla voisi olla intoa tehdä, mutta tarvittavaa tilaa ei välttämättä löydy kotoa tai sen järjestäminen ja loppusiivous on hankalaa ja aikaa vievää, ja inspiraatio lopahtaa siihen. Näin ainakin itselleni käy, Kari miettii.

Nyt keskustasta löytyy tila, jonne voi tuoda omat maalaustarvikkeet ja -välineet.

– Tarvitaan vain palava into tehdä – tekniikasta ja tyylistä viis, Kari toteaa.

Naiset rohkaisevat myös täysin uusia harrastajia kuvataiteen pariin.

– Ypäjällä esimerkiksi moni eläkeläinen kokee, ettei heille ole tarjolla harrastusmahdollisuuksia urheilua ja liikuntaa lukuun ottamatta, tässä olisi yksi vaihtoehto, Kari ehdottaa.

– Kaikenlaiset tekijät ovat tervetulleita. Esimerkiksi itse en ole ikinä käynyt mitään kursseja, enkä esimerkiksi osaa piirtää, mutta maalaan mielelläni. Pidän väreistä ja tykkään laittaa niitä kankaalle, Saarikoski sanoo.

Paljon suunnitelmia

Taideseura on alkanut jo alustavasti miettiä tulevaa toimintaa.

– Jos mukavan, pienehkön ryhmän saamme kasaan, voimme yhdessä tehdä retkiä mielenkiintoisiin taidekohteisiin, järjestää näyttelyitä, palkata ohjaajan… Aika näyttää ja katsotaan, mihin tuleva toiminta johtaa, naiset suunnittelevat.

Taideseuran toimintaan on jo ilmoittautunut mukaan pari vanhaa jäsentä Värikkäistä 1980-luvulta ja muutama uusi jäsen.

– Toiminta alkaa syksyllä ja maalaustila on ympäri vuorokauden auki jäsenille, Saarikoski kertoo.

Uudet toiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Saarikoskeen tai Kariin.

– Lisäksi juomme joka kuukauden ensimmäinen torstai kulttuurikahvit Lauri Markkulan kulttuurinurkassa Karrinpuomissa. Ensimmäisen kerran kohtaamme to 5.9. klo 18, Saarikoski kertoo.

Laurin jalanjäljissä

Toimintaa viritellään vuonna 1999 kuolleen Lauri Markkulan jalanjäljillä. Tilaan on tulossa myös Laurin taidetta nähtäville.

– Lauri Markkula ideoi tosi paljon, mutta sai myös paljon aikaan. Hän oli esimerkiksi yksi Ypäjän Musiikkiteatterin perustajista, teatteriohjaaja, innokas harrastajataiteilija ja kansakoulunopettaja. Hirvittävän kannustava ja positiivinen ihminen, Eeva Kari muistelee enoaan.

– Kun tuollaisia laurimarkkuloita olisi enemmänkin, niin asioita tapahtuisi, Virve Saarikoski toteaa.

Luetuimmat