JUTUT Tammela

Teurolaiselle Terttu Heikkarille joulusiivous on nautiskelua: ”Siisteys tekee juhlan”

Suursiivouksen tekeminen ennen joulua alkaa olla katoavaa kansanperinnettä. Joillekin juhlan tuntu tulee kuitenkin vain siistissä kodissa.
Terttu Heikkari kutsuu itseään keräilijäluonteeksi. Kodin monet koristeet hidastavat joulusiivousta, mutta tekevät työstä tärkeän. Helppoahan se olisi siivota, jos koti olisi kuin sisustuslehtien sivuilta, Heikkari tuumaa.
Terttu Heikkari kutsuu itseään keräilijäluonteeksi. Kodin monet koristeet hidastavat joulusiivousta, mutta tekevät työstä tärkeän. Helppoahan se olisi siivota, jos koti olisi kuin sisustuslehtien sivuilta, Heikkari tuumaa.

Jouluvalot syttyvät punaisen pirtin ikkunoihin, kun iltapäivä sinertyy Teuron kylässä Tammelassa.

Pirtissä on odotettu joulua jo monta viikkoa. Juhlaa varten alettiin valmistautua marraskuussa.

Silloin Hannu Heikkari pesi talon ikkunat ulkoa juhlakuntoon ja Terttu Heikkari viimeisteli ne sisältä. Kodin kaapit, laatikot ja hyllyt alkoivat saada uutta järjestystä. Ulkosauna pestiin perusteellisesti. Joulukuussa matot, verhot ja pöytäliinat vietiin pesulaan ja joulukoristeet tiskattiin. Uuni kiillotettiin joulukinkkua odottamaan. Lattia mopattiin ja tekstiilit tuuletettiin.

– Siisteys tekee juhlan. Tuuletetut sohvatyynyt tuovat raikkautta kotiin. Puhtaista ikkunoista kajastaa paremmin joulukuun vähäinen valo. Siistissä kodissa myös joulukoristeet näyttävät paremmilta, Terttu Heikkari sanoo.

Kiireettömyys torjuu pakkopullan

Heikkarit siivoavat kotinsa perusteellisesti aina ennen joulua. Tapa on peruja Terttu Heikkarin lapsuudenkodista, jossa koko perhe teki suursiivouksen jouluksi.

– Koti laitettiin kuntoon yhden päivän aikana oikein urakalla. Muistan, miten me lapset piiskamme mattoja lumihangessa. Nykyisin en ota stressiä siivouksesta, vaan teen sen nautiskellen.

Terttu Heikkarin nautinnollisen joulusiivouksen juju on siinä, että hän aloittaa työn mahdollisimman aikaisin. Kun ei ole kiire, on varaa odottaa inspiraatiota, eikä tekeminen tunnu pakkopullalta. Samalla kotoa saa karsittua turhaa tavaraa. Tänä vuonna pariskunta lahjoitti joulusiivouksen yhteydessä neljä muovipussillista käyttämätöntä tavaraa pois.

– Joskushan niitä kodin tavaroita pitää karsia. Miksei sitten joulun alla, Terttu Heikkari tuumaa.

Katoavaa kansanperinnettä

Perusteellinen joulusiivous alkaa olla jo katoavaa kansanperinnettä.

Esimerkiksi kotien ja perheiden hyvinvointia edistävä Marttajärjestö on jo useana vuonna kehottanut kotitalouksia tekemään vain nopean joulusiivouksen ja siirtämään suursiivoukset toiseen, vähemmän kiireiseen aikaan.

Marttajärjestön mukaan kodin joulusiivoukseen kuuluu imurointi, pölyjen pyyhkiminen, vessan pesu, tavaroiden laittaminen omille paikoilleen, jätepaperien kierrätys ja keittiötasojen pyyhkiminen. Marttojen suosittelema nopea joulusiivous ei siis juuri eroa tavallisesta viikkosiivouksesta.

Myös Pohjois-Tammelan maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Kirsi Alitalo sanoo, että monella työelämässä olevalla on niin paljon kiireitä joulun alla, ettei suursiivoukseen välttämättä riitä aikaa ja energiaa.

– Harva tekee enää yhtä perusteellisen joulusiivouksen kuin joskus ennen vanhaan, jolloin koti tyhjennettiin pakkaseen seinävaatteita myöten.

Terttu Heikkari aloittaa joulusiivouksen ajoissa, jolloin puunaamisesta ei tule pakkopullaa.
Terttu Heikkari aloittaa joulusiivouksen ajoissa, jolloin puunaamisesta ei tule pakkopullaa.

Tertun siivousvinkit jouluun

Hanki kunnon siivousvälineet

Taikasieni on ihmeväline, jolla lähtee pinttynytkin lika. Käsiastianpesuaine poistaa rasvajäljet muualtakin kuin astioista. Ikkunat saa kiiltäviksi astianpesuaineen ja etikan yhdistelmällä.

Suojaa hyllyt

Heikkari suojaa kaikki keittiönsä hyllyt palalla ylijäämätapettia. Ennen joulua hän ottaa vanhan hyllypaperin pois ja laittaa uuden tilalle. Näin rasvaa ja pölyä ei tarvitse hinkata hyllyjen pinnoilta.

Siivoa hyvissä ajoin

Joulusiivous kannattaa tehdä viimeistään nyt, jotta joulun alla voi keskittyä ruokien laittoon ja rauhoittumiseen. Kunnon siivouksen jälkeen koti pysyy siistinä pitkään, eikä joulunpyhinä tarvitse alkaa kuurata.

Tiskaa juhla-astiat

Heikkarin joulusiivoukseen kuuluu kaapissa seisoneiden juhla-astioiden pesu. Astiat ovat keränneet pölyä, ja ne on hyvä pestä hyvissä ajoin.