JUTUT Somerniemi

Tirehtöörit tukkanuottasilla – Somerniemellä sirkustellaan Romeon ja Julian hengessä

Aikanaan yhdessä toiminut sirkus jakautui aikanaan kahdeksi torailevaksi leiriksi. Somerniemen Musiikkiteatterissa nähdään sirkustemppuja ja suuria teemoja.
Yhtä sirkusta -esityksessä nuoret taiturit esittelevät sirkustaitojaan. Kahden kilpailevan sirkuksen tirehtöörit Jack Booth (Kimmo Hovila, takana vas.), ja Anton Zorelin (Juha Wiskari) yrittävät hamuta yleisön suosion omalle porukalleen. Kuva: Tapio Tuomela
Yhtä sirkusta -esityksessä nuoret taiturit esittelevät sirkustaitojaan. Kahden kilpailevan sirkuksen tirehtöörit Jack Booth (Kimmo Hovila, takana vas.), ja Anton Zorelin (Juha Wiskari) yrittävät hamuta yleisön suosion omalle porukalleen. Kuva: Tapio Tuomela

Somerniemen Musiikkiteatterin aktiivit Emmi Ali-Yrkkö ja Salla Ojala kertovat, että ajatus näytelmän sijoittamisesta sirkusmaailmaan hautui jo pitkään.

– Näimme mielessämme heti sirkuksen värimaailman ja vaatteet, Ojala kertoo.

Lopulta syntyi kaksikon käsikirjoittama esitys Yhtä sirkusta, jossa on itse asiassa yhden sijaan kaksi sirkusta, jotka kisailevat keskenään. Sirkusseurueet olivat aikanaan samaa ryhmää, mutta ajautuivat ajan saatossa erilleen.

Näytelmän ohjaa Somerniemen musiikkiteatterissa debytoiva Laura Hurme. Lavalla nähdään nelisenkymmentä näyttelijää sekä bändi.

Ojala kertoo, että Yhtä sirkusta käsittelee kesäteattereiden vakioaiheita, kuten jännitystä, kostoa, perheen merkitystä sekä tietysti kaikkein suurinta eli rakkautta.

Kiellettyä rakkautta

Rakkautta näytelmässä edustavat sirkusten kinastelevien tirehtöörien lapset Leo Zorelin ja Anna Booth, joita esittävät Jussi Toivonen ja Anni Kesäniemi.

– Meillä on aika perinteinen Romeo ja Julia -asetelma. Leo ja Anna tapailevat salaa metsässä, eikä kukaan tiedä heistä, Kesäniemi sanoo.

Kesäniemi kuvailee Annaa unelmoivaksi ja helposti innostuvaksi, jopa vähän naiiviksi. Toivosen mukaan Leo taas on enemmän realisti, joka pitää jalat maassa. Nuoret näyttelijät kertovat täydentävänsä toisiaan myös lavalla.

– Jussilla on enemmän kokemusta teatterista, mistä on hyötyä, Kesäniemi sanoo.

– Anni taas on minua lahjakkaampi laulaja, ja hän on auttanut minua paljon, Toivonen jatkaa.

Sirkusryhmiä johtavat Kimmo Hovilan esittämä Jack Booth ja Juha Wiskarin näyttelemä Anton Zorelin.

– Jack on vanha äreä ukko, jolla on ongelmia avioelämässä ja bisneksissä. Mutta hänellä on erittäin hienoja tyttäriä, Hovila kuvailee.

– Anton taas on narsistinen ääliö. Mutta erittäin rakastettava sellainen, Wiskari naurahtaa.

Monipuolista musiikkia

Koska kyseessä on musiikkiteatteri, on esityskin musiikkipitoinen. Näytelmän 13 kappaleesta neljä on lainabiisejä, loput ovat Salla Ojalan kirjoittamia. Suurimman osan kappaleista on säveltänyt Roope Kivimaa.

– Olen ihastunut erityisesti juuri musiikkiin. Se naurattaa, itkettää ja antaa kylmiä väreitä, Ali-Yrkkö sanoo.

Laura Hurme kertoo, että näytelmän musiikki on tyyliltäänkin monipuolista.

– Tässä on hienoa musiikkia ja upeita sovituksia, osan näytelmän koreografioistakin tekevä Hurme kuvailee.

Vanha paikka, uusi katsomo

Viime kesänä Somerniemen Musiikkiteatteri siirtyi katsomoremontin alta Someron jäähalliin, mutta täksi kesäksi se palaa tuttuun paikkaansa Metsola-näyttämölle Somerniemen kesätorin yhteyteen.

Mittava katsomoremontti toteutettiin suurilta osin talkootyönä. Nyt katsomo on myös katettu.

– Vanha puukatsomo tuli tiensä päähän. Muuta vaihtoehtoa kuin remontti ei ollut, myös teatteriyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Emmi Ali-Yrkkö kertoo.

Yhtä sirkusta -esityksen ensi-ilta Somerniemen Musiikkiteatterissa pe 26.7. klo 19. Esityksiä 10.8. asti.