JUTUT

Tommi Liskin näytelmä luotaa vuoden 1918 nuorten tuntoja

Jokioislaissyntyinen käsikirjoittaja ja ohjaaja, taiteen maisteri Tommi Liski ehdotti viime kesänä Keijo Koskimiehelle 1918-aiheista näytelmää Forssan Teatteriin.

– Vaikutti siltä, että aihe on ilmeisen arka Forssan seudulla. Mielestäni juuri siksi aihetta pitäisikin käsitellä ja nimenomaan paikalliselta kantilta, Liski toteaa.

Liski oli juuri saanut käsiinsä forssalaisen Ida Maria Saarisen postuumisti 2018 julkaistun kirjan Olipa kesä kerran. Kirja käsittelee Saarisen kokemuksia vuoden 1918 Forssassa ja Hennalan vankileirillä. Saarinen oli tuolloin vasta 17-vuotias.

– Forssan Teatterin lisäksi näytelmäprojektille näyttivät vihreätä valoa myös Forssan yhteislyseon rehtori Simo Veistola sekä äidinkielen opettaja Piia Syrjäaho. Näytelmä Kapinalliset toteutetaankin yhteistyössä Forssan Teatterin ja Forssan yhteislyseon ilmaisutaitoryhmän kanssa ja esitetään syksyllä PikkuSpotissa.

Kapinalliset kertoo vuodesta 1918 Forssan seudulla nimenomaan nuorten ihmisten näkökulmasta.

– Siitä, miten he kokivat tuon ajan, millaisia haaveita ja unelmia heillä oli, mikä sai heidät lähtemään mukaan kansalaissotaan ja millaiset jäljet se heihin jätti. Näytelmän näyttelijät ovat samaa ikäluokkaa kuin Ida Maria Saarinen vuonna 1918. Juuri nyt he elävät tavallaan sitä samaa elämää ainakin tunnetasolla.

Moni asia on samoin

Tommi Liski toteaa, ettei ole olemassa aihetta, jota ei voisi käsitellä.

– Taiteen tehtävä on puhua siitä, mistä muut joko eivät uskalla puhua tai heidän ei anneta puhua. Varsinkaan teatterin ei tulisi olla pelkästään hassua lauantai-illan viihdettä tai hajutonta ja mautonta kamarinäytelmää. Pitää uskaltaa ottaa kantaa ja tehdä rohkeita esityksiä, jotka tarttuvat kipeisiinkin aiheisiin, Liski sanoo.

Ohjaaja katsoo monen asian olevan samalla tavalla nykyään kuin vuonna 1918.

– Asioista kokoustavat erilaiset pappa- ja mammakerholaiset, joilla ei ole mitään kosketuspintaa siihen yhteisöön, jonka asioista he päättävät. Toimittajat kirjoittavat lähinnä hyvä fiilis -juttuja, vaikka heidän tehtävänsä olisi tehdä tutkivaa journalismia ja jakaa tietoa. Poliitikkojen tehtäväksi on jäänyt lähinnä peukuttaa Facebookissa ja kirjoittaa kolumneja tai blogeja, joita kukaan ei jaksa lukea.

Liski kyseenalaistaa myös Forssassa paljon keskustelua herättäneen Lotta-patsashankkeen.

– Voi myös kysyä, kuinka innovatiivista on pystytellä joitakin patsaita tai kekkaloida lippujen kanssa vuonna 2018? Eivätkö ne kuulu vähän tuonne 1930-luvulle?

Kreivejä ja teinisotilaita

Vuoteen 1918 sijoittuva näytelmä poiki myös luentopäivän.

– Koska aihe selvästikin tuntui hieman aralta ja herättää keskustelua ja otsikoita ja kuitenkin selvästi kiinnostaa, ajattelin että olisi hyvä järjestää aiheesta myös kunnon luentopäivä jonka aikana keskityttäisiin kunnolla vuoden 1918 tapahtumiin seudulla, Tommi Liski kertoo.

Liski pyysi luennoitsijoiksi Hämeen maakunta-arkiston entisen johtajan, historioitsija Seppo Myllyniemen sekä niin ikään vuoden 1918 tapahtumiin Hämeessä ja Forssan seudulla keskittyneen tutkija Tauno Tukkisen. Keijo Koskimies sai mukaan vielä Forssan Lehden historiikin kirjoittaneen Hannu Lahtosen.

– Itse kerron hieman Kapinalliset-näytelmästä sekä avaan siihen liittyvän taustatutkimuksen satoa. Kiinnostavaa on mm. se, mikä sai ruotsalaiset kreivit osallistumaan Suomen sisällissotaan ja toisaalta se, mikä sai teini-ikäiset pojat ja tytöt tarttumaan aseisiin ja ryhtymään kapinaan.

1918-kokonaisuuteen liittyy myös PikkuSpotissa esitettävä Tiikerinaiset-kuunnelma, joka kertoo kahdesta nuoresta punaisesta naissotilaasta. Jari Rannan kirjoittaman kuunnelman on toteuttanut Tanja Thomsson yhdessä Forssan teatterilaisten kanssa, ja se sai ensi-esityksensä Loimaan kuunnelmapäivillä vuonna 2005. Esitykset 22., 25. ja 26.4.

Forssa 1918 -luentopäivä Forssan yhteislyseon Jugendsalissa 22.4. klo 11.30–18.