JUTUT Forssa

Torikeskukseen avautunut Fönsteri on kaikkien forssalaisten uusi olohuone

Osuuskunta Loimi-Akseli perusti kahvilan Liivikeskuksen entisiin tiloihin Torikeskukseen.
Kuvassa selfietä nappaava Eetu Mahla, osuuskunnan vastaava Jaana Jussila, joukko merkonomiopiskelijoita sekä kahvilatyöntekijä Sini Sirén (takana oikealla).

Fönsteri on forssalaisten uusi kohtaamispaikka Torikeskuksessa. Kahvilan taustalta löytyy Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän perustama osuuskunta Loimi-Akseli.

– Kyseessä ei ole pelkästään kahvila, vaan tarkoitus on luoda tästä enemmän olohuonemainen paikka, merkonomiopiskelijat Anna Ahola ja Emilia Pekka luonnehtivat.

Kahvilan perustamisesta ovat vastanneet kolmannen vuoden merkonomiopiskelijat, mutta yhteistyötä on tehty eri osaamisalojen kesken.

– Itse asiassa nimi Fönsteri tulee siitä, että tämä on näyteikkunamme maailmalle. Fönsteri tuo esille monipuolista osaamistamme, auttaa valmentamaan opiskelijoita työelämään ja opettaa muun muassa yrityksen perustamisen eri vaiheista, liiketoiminnan lehtori ja osuuskunnan vastaava Jaana Jussila tiivistää.

Matala kynnys

Osuuskunta Loimi-Akseli on saanut vapaat kädet visioida konseptin Fönsterin ympärille. Nuoret ovat suunnitelleet tilan, joka toimii perinteisenä kahvilana, ajanviettopaikkana, ja erilaisten tilaisuuksien järjestämispaikkana.

– Nuorille suunnatut ajanviettopaikat ovat Forssassa tosi vähissä. Huoltoasemien ja kauppakeskusten lisäksi ei ole oikein muuta. Halusimme vastata tähän tarpeeseen, Jonna Ojanperä sanoo.

– Toiveissa oli saada tästä sellainen matalan kynnyksen paikka, Annika Markula jatkaa.

Nuorille Fönsteri lupaa viihdykkeeksi muun muassa pelinurkkauksen sekä vaihtuvaa ohjelmaa. Fönsteri ei kuitenkaan tyydy olemaan pelkkä nuorisotila.

– Nuorethan ovat päivisin koulussa, joten Fönsteri on aivan kaikenikäisille suunniteltu kahvila ja pistäytymispaikka, Anna Ahola kertoo.

Liiketilasta löytyy vuokralle showroom, jossa yritykset saavat esitellä toimintaansa haluamallaan tavalla. Fönsteri taipuu myös yhdistysten ja yhteisöjen kokoontumispaikaksi, ja lisäksi myynnissä on lasten syntymäpäiväjuhlapaketteja.

Erilaista oppimista

Fönsteri sopii hyvin yhteen ammatillisen koulutuksen reformin kanssa, sillä yhteistyötä tehdään laaja-alaisesti eri osaamisalojen kanssa.

– Tämä on ollut mukavaa ja erilaista opiskelua, kun pääsee käyttämään luovuutta ja tekemään oikeita töitä. Olen vastannut markkinointipuolen asioista, kuten tehnyt nettisivut ja vienyt Fönsterin someen. Työelämässä näen itseni juuri markkinointityössä, datanomiopiskelija Eetu Mahla kertoo.

Nuoret kuvailevat työn opettaneen yrityksen perustamisesta tärkeitä käytännön asioita.

– Tietysti aluksi oli sellaisia sormi suussa -hetkiäkin, mutta kaikesta on selvitty. Aikatauluttaminen aiheutti alkuun haasteita ja meiltä puuttui pitkään sohva, kunnes se löydettiin vanhempieni luona, Jonna Ojanperä kertoo.

Kahvilan sisustuksessa on muutoinkin hyödynnetty kestävää kehitystä.

– Esimerkiksi linja-autoasemalla lopettaneen kahvilan tiski on nyt käytössämme, Emilia Pekka kertoo.

Liiketalouden lehtori Jaana Jussila uskoo vahvasti, että fönsteriläiset ovat kovaa valuuttaa työmarkkinoilla.

Opiskelijoiden lisäksi Fönsterissa työskentelee kaupungin palkkatuella palkkaama kahvilatyöntekijä Sini Sirén.

Fönsteri, avoinna ma-pe klo 10–20, Torikeskuksessa (Hämeentie 7).