JUTUT

Trendikäs huonekuusi vai perinteinen jouluruusu?

Joulu on kukka-alan merkittävin sesonki. Kauppapuutarhaliitto arvioi, että ensimmäisestä adventista käynnistyvän sesongin aikana myydään reilu viidennes koko vuoden kukkamyynnistä.

– Joulusesonki on käynnistynyt ja sen verran hektistä on, että joulunalusviikon saa käytännössä asua liikkeessä, kukkakauppa ja sisustusliike Satulinnan yrittäjä Satu Rautio naurahtaa.

Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet toivat alalle oman sinivalkoisen myyntipiikkinsä, mutta nyt on katseet suunnattu vahvasti jouluun.

– Jouluruusua on mennyt paljon, ja se on ollut yksi suosituimmista joulukukista jo muutaman vuoden. Jouluruusu on siitä käytännöllinen, että keväällä sen voi istuttaa maahan.

Osa joulukukista vaatii enemmän panostusta, mutta vaihtoehto löytyy myös laiskalle hoitajalle.

– Mehitähdet kaikissa sateenkaaren väreissä ovat trendikkäitä sesonkikasveja. Mehitähti on hyvin helppohoitoinen – sen voi tappaa oikeastaan vaan liialla hoidolla, Satu Rautio rohkaisee.

Trendikäs ruukkukasvi

Perinteinen amaryllis, lumoavan tuoksuinen hyasintti ja näyttävä joulutähti löytävät aina ostajansa – moderni valinta on trendikäs viherkasvi, kuten esimerkiksi huonekuusi.

– Ne ovat todella suosittuja. Huonekuusi on alkanut yleistyä jopa joulukuusen korvaajana. Huonekuusta on mennyt läpi vuoden, mutta joulua kohti sen kysyntä on kasvanut reilusti.

Joulukukkien värimaailmassa toiset kaipaavat tontunpunaista, kun taas toisille valkoinen on se oikea.

– Valkoinen pitää pintansa. Jos sinivalkoisesta kaudesta on jotain jäänyt, niin sitä pystyy hyvin yhdistelemään näiden kanssa.

Kranssi somistaa joulukotia

Istutuksissa suositaan paljon luonnonmateriaaleja, erityisesti sammalta.

– Itse metsästä rämmittyä lähisammalta, Rautio esittelee.

Kukka-asetelmien joukosta löytyy niin pelkistettyyn kuin glitteriä suosivaan tyyliin omansa.

– Ja osa tehdään täysin mittatilaustyönä. Tänä vuonna peurat ja muut sarvipäät ovat muodikkaita, joten niitä näkyy myös asetelmissa ja kodin sisustuksessa.

Joulukukka ostetaan enenevässä määrin myös leikkokimppuina, ja lisäksi koteja somistetaan näyttävin kranssein.

– Ne ovat melkein loppu, sillä niitä on mennyt ennätysmäärä. Uskon, että se johtuu siitä, kun viime vuonna taisi olla DIY-buumi, ja kaikki tekivät ne itse. Ehkä sitten tajuttiin, ettei se tekeminen lopulta olekaan niin hauskaa ja päätettiin ostaa kranssi valmiina, Rautio hymyilee.