Tulevalta vuodelta odotetaan lunta, terveyttä, talouden elpymistä ja hyvää linturetkeä

Tulevaan vuoteen kohdistuu paljon erilaisia odotuksia ja toiveita terveydestä kuntatalouden elpymiseen ja uusien työkuvioiden toteutumiseen.
Vuoden vaihtumiseen liittyy rakettien lisäksi paljon odotuksia ja toiveita. Kuva: Pekka Rautiainen
Vuoden vaihtumiseen liittyy rakettien lisäksi paljon odotuksia ja toiveita. Kuva: Pekka Rautiainen

Forssalainen kampaamoyrittäjä Tessu Penttilä pitää päättyvän vuoden parhaana aikana perheen yhteistä lomamatkaa.

– Matka tehtiin 20-vuotishääpäivämme kunniaksi. Edellisestä yhteisestä reissusta olikin jo kuusi vuotta aikaa, Penttilä kertoo.

Vuodelta 2020 Penttilä toivoo sitä, että töitä riittää ja niiden tekijä pysyy terveenä.

– Ikää tulee väistämättä lisää ja ensi vuonna työurakin täyttää jo 35 vuotta.

Juuri tällä hetkellä Penttilä toivoisi lumisadetta ja pysyvää lumipeitettä, joka nostaisi fiilistä paljon.

– Uudenvuodenaattoa vietämme Vanhalla-Norrilla, jonne on kutsuttu pieni porukka 50-vuotisjuhlien kenraaliharjoituksiin.

Ilona uusi koulu

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson iloitsee siitä, että seutukunnallinen yhteistyö on kuluvana vuonna löytänyt uuden vaihteen.

– Suurin asia Tammelassa on se, että olemme saamassa uuden yhtenäiskoulun. Hanke on koonnut ihmisiä yhteen ja siitä puhutaan innostuneesti. Ilahduttavaa on myös se, että viestintästrategiamme on onnistunut, ja kaikilla sometileillämme on selkeää kasvua, Larsson kertoo.

Ensi vuodelta Larsson odottaa seutukunnallisen yhteistyön kehittymistä entisestään ja keskustelua siitä, missä alueen kunnat ovat hyviä.

– Uudenvuodenaattoa vietän perheeni kanssa ja joudun todennäköisesti rakettikaupoille. Vuoden ensimmäisenä päivänä nousen aamukolmelta ja lähden muiden harrastajien kanssa perinteiselle linturetkelle.

Terapiaa ja musiikkia

Somerolainen muusikko Jaana Viitamäki toteaa päättyvän vuoden kiireiseksi.

– Siihen on mahtunut työtä, laulamista ja opiskelua, joiden yhteensovittaminen on ollut aika haasteellista. Laulukeikkoja en ole hirveästi ottanut vastaan, mutta kanttorin töitä kyllä, Viitamäki kertoo.

Terapeutiksi opiskellut Viitamäki kaavailee yrityksen perustamista.

– Suunnittelen sellaista firmaa, jonka toiminnassa terapia ja musiikki yhdistyvät.

Uutta vuotta Viitamäki aikoo viettää rauhallisissa merkeissä kotioloissa, mutta ohjelmaan kuuluu myös käynti Somerniemen torilla.

Kultakaivoksen päällä

Loimaalainen ex-yrityskeskusjohtaja Pauli Salminen toteaa, että kuluvaa vuotta on sävyttänyt kuntatalouden alakuloisuus.

– Samalla meillä olisi kuitenkin suuria mahdollisuuksia pärjätä ottamalla haltuun biotalous ja biomassat. Loimaalla on jo valmiiksi Evira ja Suomen maatalousmuseo ja Luonnonvarakeskus on naapurissa. Elämme kultakaivoksen päällä, mutta sen käyttöönotto edellyttäisi aktiivisuutta, Salminen pohtii.

Positiivisena asiana Salminen mainitsee esimerkiksi pirteän ajatustenvaihdon.

– Kyläkoulujen äidit haastavat kaiken aikaa Loimaan strategiaa ja vaativat tietoa siitä, mitä Loimaalla halutaan kehittää ja miten, kotioloissa vuodenvaihdetta viettävä Salminen toteaa.

Kaupallinen yhteistyö

Luetuimmat