JUTUT Jokioinen

Tuntematon sotilas saapuu Jokioisille – Samalla taistellaan uutta uhkaa vastaan

Teatteri Tuntematon esittää kesällä Tuntemattoman sotilaan Väinö Linnan, Lotta Svärd -järjestön ja ensimmäisen evakkoon lähdön merkkivuosien kunniaksi.
Teatteri Tuntematon esitti Kaihon sävelet -konsertteja vuosina 2014–2015. Kuvassa Kari Raiskio (majuri Sarastie), Sami Myllyoja (luutnantti Lammio) ja Petri Känkänen (alikersantti Rokka).
Teatteri Tuntematon esitti Kaihon sävelet -konsertteja vuosina 2014–2015. Kuvassa Kari Raiskio (majuri Sarastie), Sami Myllyoja (luutnantti Lammio) ja Petri Känkänen (alikersantti Rokka).

Kun Teatteri Tuntemattoman ohjaaja Sari Ojala viime pyhäinpäivänä kävi Punkalaitumella isoisänsä haudalla, alkoi itää ajatus Tuntemattoman sotilaan esittämisestä tulevana kesänä.

– Pappani oli sotaveteraani, jonka veli kaatui sodassa, ja kaatuneita oli suvussa enemmänkin. Mietin, että sodan kauhut kokeneiden ihmisten tarina pitää kertoa aina vain uusille sukupolville ja näytelmän keinot ovat paras tapa tehdä se, Ojala toteaa.

Kun lisäksi tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Väinö Linnan syntymästä ja Lotta Svärd -järjestön perustamisesta sekä 80 vuotta ensimmäisestä evakkoon lähdöstä, painavat perusteet Tuntemattoman sotilaan tekemisestä tulivat faktoista.

Kunnia-asia nuorillekin

Somerniemen musiikkiteatteri esitti Tuntemattoman sotilaan kymmenen vuotta sitten. Sari Ojala ja Teatteri Tuntemattoman puheenjohtaja Sami Myllyoja olivat näytelmässä mukana.

– Kun päätimme esittää Tuntemattoman sotilaan ensi kesänä Jokioisilla, puhuin Väinö Linnan pojan kanssa asiasta. Hän toivoi, että toteutamme sen aika perinteisesti. Henkilöitä ja kohtaloita ei voikaan muuttaa, eikä siihen ole myöskään tarvetta, Myllyoja toteaa.

Ojala kertoo, että näytelmään tuodaan kuitenkin Somerniemen versiota enemmän lottanäkökulmaa.

– Lotat ovat ansainneet sen, kun he olivat pitkään aliarvostettuja.

Myllyoja kertoo, että rooleissa nähdään paljolti samoja henkilöitä kuin Somerniemen Tuntemattomassa ja Teatteri Tuntemattoman Kaihon sävelet -konsertissa, joka perustui samaan teemaan.

– Todella hienoa on sekin, että mukaan on nyt saatu uusiakin näyttelijöitä, joista nuorimmat ovat yläasteikäisiä. Heillekin on kunnia-asia esiintyä Tuntemattomassa.

Kapellimestarina näytelmässä toimii Tuomo Sorri, ja sellisti Teemu Mastovaara on jo kolmatta vuotta mukana.

– Lisäksi Jouni Alholla on iso työ valo- ja ääniefektien kanssa, Ojala kertoo.

Teatteri on aloittanut kohtausharjoitteluilla, joissa koronatilanteen vuoksi on kerrallaan mukana vain pieni ryhmä.

– Seuraamme koko ajan tilannetta tarkasti, ja kipeänä ei harjoituksiin saa tulla. Kahdeksankymmentä vuotta sitten näytti, että vastustaja on ylivoimainen ja samalta näyttää nyt. Mutta silloinkaan ei annettu periksi. Elämä jatkuu, ja siihen pitää uskoa, että tämäkin vastus nujerretaan.

Esitykset alkavat näillä näkymin kesäkuun 2. päivänä ja jatkuvat syyskuulle.