JUTUT Forssa

Tuoksuherkkä toivoo huomaavaisuutta kanssaihmisiltä – Elävienkuvien teatterissa tuoksuton elokuvanäytös

Julkisissa tiloissa hajut ja tuoksut eivät ole kontrolloitavissa, jonka vuoksi tuoksuherkkyys voi pahimmillaan johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen.
Tuula Talikainen joutuu pakoilemaan voimakkaita tuoksuja huivin taakse.
Tuula Talikainen joutuu pakoilemaan voimakkaita tuoksuja huivin taakse.

– Jos joku voimakkaasti hajuvedeltä haiseva ohittaa minut kadulla, niin toivon, ettei hän ainakaan samaan paikkaan olisi tulossa, forssalainen Tuula Talikainen toteaa.

Talikainen on tuoksuherkkä. Tuoksuherkälle monenlaiset hajusteet voivat olla liikaa liikuttaessa julkisissa paikoissa. Tämän vuoksi tuoksuherkkä toivoo kanssaihmisiltä huomaavaisuutta ja maltillisuutta hajusteiden käytössä.

– Oma nenä saattaa tottua vaikka käytettyyn hajuveteen, mikä taas voi johtaa siihen, että sen käyttöä lisätään.

Talikainen toteaa, että tuoksuttomuus huomioidaan nykyisin paremmin kuin ennen.

– Ennen oli aivan kauheaa, mutta onneksi tänä päivänä tuoksuttomuudesta on muistuteltu niin paljon, että ihmiset ovat tietoisempia asiasta.

Hän muistaa esimerkiksi vierailun oopperassa, jossa hän joutui vaihtamaan paikkaa kahdesti vieressä istuneen miehen voimakkaan partaveden vuoksi.

– Paikallisessa teatterissa käydessäni valitsen mahdollisuuksien mukaan eturivin, jolloin ainakaan edestä ei tulvi tuoksuja. Tosin myös teatterisumut ja -savut käyvät kurkun päälle. Kaikkialla ei saa edes luovittua ensimmäistä penkkiriviä, joten silloin pakoilen voimakkaita hajuja huivin tai nenäliinan taakse.

Monia aiheuttajia

Tuoksuherkkä voi oireilla käytännössä tahansa tuoksusta. Tavallisimpia oireiden aiheuttajia ovat muun muassa hajuvedet, tupakka, home, pesu- ja huuhteluaineet, hiusten muotoilutuotteet ja muu kosmetiikka sekä esimerkiksi tuoksukynttilät, ilmanraikastimet tai voimakkaasti tuoksuvat kukat voivat aiheuttaa oireilua.

– En voi esimerkiksi pitää enää joulukuusta, mutta onneksi muovikuusia saa nykyisin kauniin ja luonnollisen näköisinä. Lisäksi jos joku muu pesee pyykkini vaikka hotellissa, niin joudun mainitsemaan tuoksuttomuudesta.

Tuoksuherkkien hajuaisti ei ole tavallista herkempi, vaan heiltä puuttuu ominaisuus tottua tuoksuihin. Myös oireita on yhtä paljon kuin tuoksuherkkiä.

– Itselleni tuoksut aiheuttavat esimerkiksi yskää, pahoinvointia ja päänsärkyä.

Usein herkistyminen kehittyy vähitellen. Herkkyys voi liittyä hengityssairauksiin, kuten astmaan ja keuhkoahtaumatautiin, tai home- tai kemikaalialtistukseen.

– Työskentelin 54 vuotta parturikampaajana. Astma ja tuoksuille herkistyminen tapahtui noin puolivälissä työuraani. Viimeiset vuodet tein hajusteettomilla tuotteilla.

Tuoksuherkkyys

Tuoksuille herkistynyt aistii tuoksuja ja hajuja yhtä paljon kuin terve ihminen. Erona on se, että tuoksuille herkän ihmisen elimistö reagoi tuoksuihin ja niiden määrään eri tavalla.

Eri tutkimusten mukaan noin 10−40 % aikuisväestöstä herkistyy tuoksuille.

Tuoksuherkkyyden taustaa ei täysin ymmärretä, jonka vuoksi siihen ei ole hyvää hoitoa.

Herkistyminen aiheuttaa erilaisia oireita, joita ovat esimerkiksi: nuha, nenän kutina, astma, hengenahdistus, yskä, kurkun karheus, silmäoireet, päänsärky, pahoinvointi, sydämentykytys ja huimaus.

Tuoksuherkkyys on eri asia kuin hajusteallergia.

Lähde: Hengitysliitto ry ja Allergia-, iho- ja astmaliitto ry.

Luetuimmat