JUTUT Forssa

Tuomo Sorri konsertoi menestystä niittävässä Musta lammas -kuorossa ja opettaa musiikkia forssalaiskouluissa

Forssalainen Tuomo Sorri viihtyy musiikin parissa niin töissä kuin vapaa-ajalla.
Musiikki on ollut osa Tuomo Sorrin elämää aina. Vuosien aikana lapsuuden harrastuksesta kehittyi musiikinopettajan ja muusikon ammatti.
Musiikki on ollut osa Tuomo Sorrin elämää aina. Vuosien aikana lapsuuden harrastuksesta kehittyi musiikinopettajan ja muusikon ammatti.

Kun helsinkiläisen rytmimusiikkikuoro Mustan lampaan marraskuun 2. päivänä Forssassa järjestettävän keikan liput myytiin loppuun, forssalainen Tuomo Sorri oli yllättynyt mutta iloinen. Lämpimän vastaanoton tuloksena kuoro päätti järjestää myös lisäkonsertin samalle päivälle.

Sorrin tie mainetta maailmallakin niittäneessä, ammattimuusikoista koostuvassa a cappella-kuorossa alkoi vuoden 2016 alussa hänen opiskeluaikojensa loppuvaiheessa.

– Olemme harjoitelleet Suomen kiertuettamme varten myös Forssassa. Kaupunki on tullut kuorolaisille pikkuhiljaa tutuksi. Se on yksi syy myös siihen, miksi suurien kaupunkien lisäksi päätimme tuoda konserttimme juuri Lounais-Hämeeseen, Sorri perustelee.

Kohti musiikkiuraa

29-vuotias Sorri on harrastanut musiikkia aina. Ensimmäisen kosketuksensa musiikkiin hän sai lapsuudenkodissaan, jossa vanhempien sisaruksien musiikkiharrastus oli läsnä perheen arjessa. Nuoren muusikon oma musiikkiura pääsi kunnolla vauhtiin hänen pyrkiessään 6-vuotiaana Lounais-Hämeen Musiikkiopistoon.

– Musiikkiopiston pääsykokeissa esitin ensimmäisen oman sävellykseni pianolla. Se avasi ovet musiikkiopintoihin. Liityin myös Nuorisokuoro Kuhankeittäjiin ja aloitin sellonsoiton pianonsoiton ohessa. Musiikki vei mennessään, Sorri kuvailee.

Musiikki ei ollut kuitenkaan selkeä uravalinta Sorrille aivan koulutien alusta saakka. Vasta lukion viimeisellä luokalla hänen tulevaisuuden suunnitelmansa alkoivat kulkea vahvasti kohti muusikon uraa. Sorri päätti hakea ylioppilaskirjoitusten jälkeen opiskelemaan Sibelius-akatemiaan Helsinkiin. Se kannatti.

– Opiskelin pääaineenani musiikkikasvatusta. Opettaminen on ollut minulle luontevaa jo teini-iästä asti. Jo silloin minulla kävi yksityisoppilaita pianotunneilla. Jaan osaamistani mielelläni muille, Sorri sanoo.

Oppimista omien vahvuuksien kautta

Tällä hetkellä Sorri työskentelee Forssan Keskuskoulun ja Forssan Yhteislyseon musiikinopettajana. Pedagogiikassaan nuori aineenopettaja painottaa oppilaiden omia vahvuuksia ja heidän osallistamistaan.

– Kysyn usein tunnin jälkeen, kuka oppi tänään jotakin uutta. Onnistumisen ja oivaltamisen kokemuksesta on hyvä jatkaa eteenpäin, oli oppilaan aiempi musiikillinen tausta minkälainen tahansa. On myös tärkeää, että oppimiaan taitoja pääsee näyttämään omannäköisellään tavalla. Esimerkiksi lukiolaisten kanssa järjestämme oman joulukonsertin, jossa näyttäytyy osaamisen laaja kirjo, hän tiivistää.

Kun Sorri ei ole musiikinluokassa opettamassa tai keikkailemassa, hän rentoutuu viettämällä aikaa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Vaikka musiikki vie suuren osan muusikon arjesta, perhe on aina etusijalla.

– Kun musiikki on työ ja harrastus, työ ja vapaa-aika on vaikea erottaa toisistaan. Kun kuulen vapaa-ajalla hyvän biisin radiossa, alan usein pohtimaan, miten voisin hyödyntää sitä työssäni. Se on osa muusikon elämää ja se sopii minulle hyvin, Sorri päättää.

Kaupallinen yhteistyö

Luetuimmat