JUTUT Tammela

Turha romu nurkassa? – Näin auton voi lähettää viimeiselle matkalleen

Auto tulee tiensä päähän Suomessa keskimäärin 20 vuoden iässä. Kaukjärven Kymppitien Vaihto-osa ottaa vastaan romuautoja.
Auton viimeinen matka alkaa Tammelan Kaukjärveltä, Kymppitien Vaihto-osa on valtuutettu romuautojen vastaanottopiste.
Auton viimeinen matka alkaa Tammelan Kaukjärveltä, Kymppitien Vaihto-osa on valtuutettu romuautojen vastaanottopiste.

Auton poistaminen lopullisesti käytöstä on varsin yksinkertainen ja helppo tapahtuma. Omistusoikeus pitää todistaa, ja mikäli antaa toisen henkilön luovuttaa auto romutettavaksi, pitää kirjoittaa valtakirja luovuttavalle henkilölle.

– Auton omistusoikeus ja luovuttajan henkilöllisyys pitää pystyä todistamaan luovutushetkellä. Mikäli kyse on pitkään rekisteröimättömänä olleesta esimerkiksi peltoautosta, riittää vähempi dokumentointi, kertoo Kaukjärven Vaihto-osassa romutettavaa auto vastaanottanut Riikka Jaakkola.

Kymppitien Vaihto-osa ottaa vastaan kustannuksetta ajosta poistettavat autot ja hoitaa niiden poistamisen myös virallisesta autorekisteristä ilman kustannuksia. Samalla kertaa onnistuu auton poistaminen rekisteritilastoista ja verotuksesta, samoin vakuutukset katkeavat.

Luovuttaja saa auton romutustodistuksen ja ajoneuvon vastaanottoilmoituksen.

Yritys noutaa romutettavan auton ilmaiseksi vaikka pellon laidasta tai kotipihalta. Romutettavan auton ei tarvitse olla rekisterissä.

– Ensin autosta otetaan talteen uusiokäyttöön soveltuvat osat, poistetaan nesteet, akut ja renkaat ja siirrämme auton odottamaan paalaukseen lähtöä. Meiltä auton viimeinen matka jatkuu Porin Reposaareen, siellä auto romutetaan ja kiertoon menevät metallit ja muut materiaalit erotellaan, kertoo Jaakkola.

Korjaamo- ja rengaspalvelu nyt uutta

Kymppitien Vaihto-osa on aloittanut myös korjaamotoiminnan ja rengasmyynnin.

– Meillä on pari asentajaa töissä, lähinnä palvelemme vanhempien autojen korjauksissa. Käytämme edullisia uusio-osia, mutta tietysti myös uusia tarvittaessa. Rengastyöt teemme kaikkiin, uutta ja käytettyä, kertoo Jaakkola.

Luetuimmat