JUTUT Urjala

Tuttu ja tuntematon kansalliseepos – Kalevala luetaan Urjalassa kannesta kanteen

Urjalan kirjastossa syvennytään syksyn aikana Kalevalan maailmaan.
Marja-Leena Salo kutsuu myyttiselle matkalle Urjalan kirjastoon.

Nuutajärvellä asuva toimittaja Marja-Leena Salo otti tänä kesänä tavoitteeksi lukea Kalevalan kannesta kanteen.

– Lähtökohtani oli tutustua tuttuun mutta kuitenkin tuntemattomaan kansalliseepokseen. Kaikki tietävät Kalevalan, mutta mitä sen 50 runoa lopulta oikein sisältävät, Marja-Leena Salo tiivistää kesäprojektinsa taustoja.

Salon suhde Kalevalaan on edennyt niin sanottujen pakollisten tilanteiden kautta.

– Ensin koulussa, sittemmin yliopistossa, jossa pääaineenani oli suomen kieli ja kirjallisuus sekä rakkaana sivuaineenani taidehistoria.

Hän myös tentti koko Kalevalan, mutta harppoi tuolloin teoksen läpi.

– En saanut siitä minkäänlaista kokonaiskäsitystä. Enemmän sain irti taidehistorian Kalevala-jaksoilla ja käynneillä Gallen-Kallela-museossa ja Ateneumin taidemuseossa, Salo myöntää.

Hän oli myös utelias ottamaan selvää, millaisiin säkeisiin Akseli Gallen-Kallela oli syventynyt maalatessaan Sammon puolustusta tai Kullervon kirousta, ja millainen eepos oli inspiroinut Taru Sormusten Herrasta -trilogian kirjailija J. R. R. Tolkienia.

Myyttinen kokonaisuus

Kalevala imaisi Salon mukaansa muinaissuomalaiseen maailmaan, antaen samalla paljon ajattelemisen aihetta.

– Olihan se hyvin myyttinen kokonaisuus. Mietin, miten paljon siinä on historiaa ja miten paljon Lönnrotia, koska hänellä on luonnollisesti ollut iso vaikutus Kalevalan sisältöön materiaalin kerääjänä.

Oman mielenkiintoisen kappaleen kansalliseeposta muodostavat Kalevalan monet loitsut.

– Meillä on ollut yllättävän vahva loitsuperinne. Kalevalan kautta voi tutkia loitsuja ja miettiä, mikä niiden merkitys on ollut aikansa ihmisille.

Luku-urakkansa aikana Marja-Leena Salo selvitti niin yksittäisten vieraiden sanojen kuin sanontojen merkitystä ja mietti, miten antoisaa olisi jakaa kokemus muiden kanssa.

– Päätin perustaa Urjalan kirjastoon ryhmän, jossa luetaan Kalevalaa ääneen. Teoksen alkuperä laulavine rytmeineen aukeaa mielestäni parhaiten ääneen luettuna.

Kahdeksan kokoontumista

Kalevala ääneen luettuna -ryhmä kokoontuu Urjalan kirjastossa kahdeksana tiistaina klo 17.30–19 välisenä aikana. Kokoontumiskerrat 11.9., 25.9., 9.10., 16.10., 30.10., 13.11., 27.11. ja viimeisen kerran Kalevalaa kuullaan 11. joulukuuta.

Ryhmään mahtuu kerrallaan 25 kuulijaa.

– Kalevala on ajankohtainen myös siksi, että uuden Kalevalan ilmestymisestä tulee ensi vuonna kuluneeksi 170 vuotta. Elias Lönnrotin kokoama eepos ilmestyi vuonna 1849.

Salo haluaa kannustaa kaikki avaamaan rohkeasti kansalliseepoksen kannet.

– Ei kannata hävetä, vaikka se ei olisi tuttu, sillä olenhan minäkin kielen ammattilainen, enkä ole aiemmin syventynyt Kalevalaan, Marja-Leena Salo rohkaisee.