JUTUT Somerniemi

Tuulikki myy Somerniemen kesätorilla afrikkalaisia koruja tavoitteenaan saada elantoa slummien naisille

Somerniemen kesätori vetää lauantaisin useita tuhansia kävijöitä ja ison joukon myyjiä. Espoolainen Tuulikki Niemelä kauppaa vuosipaikalla afrikkalaisia koruja, joiden tuotolla slummien naiset pystyvät elättämään perheensä.
Seremoniamestari Kaari Utrio (oik.) nimesi Antero Laukkasen uudeksi torineuvokseksi. Vasemmalla edellinen torineuvos Vilhelmiina Halinen.
Seremoniamestari Kaari Utrio (oik.) nimesi Antero Laukkasen uudeksi torineuvokseksi. Vasemmalla edellinen torineuvos Vilhelmiina Halinen.

Somerniemen kesätorin tiedotusvastaava Manu Kärki kertoo torin ohjelman olevan pitkälti samanlainen vuodesta toiseen.

– Torilla valitaan torineuvos, järjestetään torisoittoa ja pidetään hattupäivä, joka tänä vuonna on heinäkuun 6. päivänä. Lisäksi täällä esiintyy ryhmiä tai yksittäisiä ex tempore -esiintyjiä. Elokuussa torilla vietetään vesiensuojelupäivää, jonne ihmiset voivat tuoda vesinäytteitä tutkittaviksi, Kärki luettelee.

Lauantaina uudeksi torineuvokseksi nimitettiin espoolainen sosiaalineuvos, kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen.

– Laukkanen lukeutuu Somerniemen vapaa-ajanasukkaisiin. Hän osti joitakin vuosia sitten omakotitalon entisen pappilan vierestä ja viettää paljolti viikonvaihteet täällä. Ennen talokauppaa Laukkanen oli kuitenkin löytänyt kesätorimme.

Torilla käykin paljon väkeä pääkaupunkiseudulta.

– Kesäasukkaat tuovat tänne myös vieraitaan, ja Somerollahan on yli kaksituhatta kesämökkiä. Torille tullaan myös tuttuja tapaamaan, esimerkiksi tänä kesänä yksi 60-luvulla yhdessä opiskellut porukka on sopinut treffit torille.

Kärki toteaa vilkkaimman toriajan alkavan juhannuksesta.

– Keskikesällä kävijöitä on parhaimmillaan 6000-7000. Muina aikoina tori vetää noin 3000 hengen yleisön.

Yleisömäärä on pysynyt suunnilleen samana viime vuodet.

– Myyjien osalta muutosta on tapahtunut siten, että kirpputorimyyjät ovat vähentyneet, mutta muiden tuotteiden myyjien määrä on hiukan kasvanut. Noin sata myyjää on vuosipaikalla.

Suuret yleisö- ja myyjämäärät tuovat myös haasteita järjestäjille.

– Toritoimikunnassa on kymmenkunta aktiivista ihmistä. Torin pyörittäminen on aina melkoinen talkoorutistus, ja esimerkiksi jätehuollosta aiheutuu aika isot kustannukset.

Tuulikki Niemelä myy kesätorilla joka lauantai afrikkalaisten naisten luonnon- ja kierrätysmateriaalista valmistamia koruja.
Tuulikki Niemelä myy kesätorilla joka lauantai afrikkalaisten naisten luonnon- ja kierrätysmateriaalista valmistamia koruja.

Apua slummien naisille

Espoolainen Tuulikki Niemelä myy jokaisena kesälauantaina vuosipaikallaan afrikkalaisia koruja.

– Poikani John Raflin vieraili Kenian Nairobissa seitsemän vuotta sitten ja eksyi valtavalle, peltihökkeleiden täyttämälle slummialueelle. Siellä naiset yrittivät ansaita perheelleen elantoa myymällä valmistamiaan koruja. John osti auttaakseen repullisen koruja ja ihmetteli, mitä niillä tekee, Niemelä kertoo.

Niemelä muistelee sukulaisten kotimaassa suorastaan repineen korut Johnin käsistä.

– Siitä lähti idea tuoda näitä koruja Suomeen isommassa mittakaavassa. John oppi tuntemaan slummien ihmisiä, ja syntyi yritys nimeltä Asante Koru, joka työllistää nyt viisi naisryhmää. Kukin ryhmä on aikanaan saanut Naisten maailman pankilta muutaman kymmenen euron aloituslainan, jolla he ovat voineet työllistää itsensä.

Korujen organisoitu valmistaminen ja vienti auttaa slummien asukkaita saamaan toimeentulonsa.

– Tällaisen avun turvin ihmiset pärjäävät kotiseudullaan eikä heidän tarvitse lähteä etsimään parempaa elämää muualta. Johnin keskityttyä muuhun työhön olen jatkanut toimintaa harrastuspohjalta.

Luetuimmat