JUTUT Forssa

Työnantajat ja -hakijat kohtaavat Forssassa – Tekijä2020 on myös kesätyönhakijoiden keidas

Tekijä2020-tapahtuma on otollinen tilaisuus löytää esimerkiksi kesätöitä, joita onkin monipuolisesti tarjolla.
Forssan kaupungin työllisyyspalveluiden Hanna Segarra (vas.), Satu Kaskinen ja Laura Orttenvuori vinkkaavat, että yritysten kannattaisi hyödyntää nuorten sometaitoja ja pestata vaikkapa kesäsomettajia.
Forssan kaupungin työllisyyspalveluiden Hanna Segarra (vas.), Satu Kaskinen ja Laura Orttenvuori vinkkaavat, että yritysten kannattaisi hyödyntää nuorten sometaitoja ja pestata vaikkapa kesäsomettajia.

Forssan kaupungin työllisyyspalveluiden Satu Kaskinen, Laura Orttenvuori ja Hanna Segarra toteavat Tekijä2020-tapahtuman otolliseksi tilaisuudeksi löytää esimerkiksi kesätöitä ja kesätyöntekijöitä.

– Esimerkiksi viime vuonna eräs yrittäjä löysi kaikki tarvitsemansa kesätyöntekijät Tekijä-tapahtumasta, Orttenvuori kertoo.

Yritysten ja yhdistysten tarjoamien kesätyöpaikkojen ohella tapahtumassa kerrotaan kootusti seudun kuntien, seurakuntien ja yhdistysten kesätöistä. Tietoa löytyy myös yritysten kesätyöpaikoista ja keikkatöistä.

– Välttämättä kaikki kesätyöpaikat eivät vielä tammikuun lopussa ole haettavina, vaan varsinkin alle 18-vuotiaille työpaikkoja aukeaa paljon maaliskuussa, ja Ohjaamossa järjestetään myöhemmin kesätyö pop-up -tapahtuma. Töitä kannattaa hakea hyvissä ajoin, Satu Kaskinen muistuttaa.

Sometaidot hyötykäyttöön

Forssan kaupunki lanseeraa forssalaisille nuorille 250 euron yrittäjyyssetelin oman yritystoiminnan pyörittämiseen. Tarjolla on myös samansuuruinen kesätyöseteli työnantajille, jotka palkkaavat nuoren vähintään kahdeksi viikoksi minimissään 25 tunnin viikkotyöajalla.

– Kaupunki puolestaan järjestää takuukesätöitä vuonna 2004 syntyneille peruskoulun päättäville forssalaisille nuorille kahdeksi viikoksi 30 tunnin työajalla. Vuosina 2000–2003 syntyneille tarjolla on niin ikään kahden viikon kesätöitä määrärahojen puitteissa, Satu Kaskinen kertoo.

Kaskinen kannustaa nuoria menemään rohkeasti erilaisiin töihin.

– Jokainen työkokemus on arvokas. Kesätöiden tarkoitus onkin se, että nuori näkee ja tekee erilaisia töitä.

Kaskinen, Laura Orttenvuori ja Hanna Segarra toteavat, että yritysten kannattaisi hyödyntää nuorten sometaitoja.

– Ohjaamo voisi haastaa yrityksiä ja kuntia palkkaamaan kesäsomettajia. Siinä työssä nuoret ovat kullanarvoisia.

Segarra pohtii nuorten työnhakijoiden yleensäkin kaipaavan mielekästä työtä. Mielikuvalla työnantajista on niin ikään suuri merkitys.

– Kaiken kaikkiaan Tekijä-tapahtuma on yrityksille hyvä tilaisuus esitellä itseään ja toimintaansa, ovat ne sitten palkkaamassa vakituisia työntekijöitä, keikkatyöläisiä tai kesätyöläisiä. Toivomme tapahtuman kiinnostavan myös työvoimapulaa potevia yrityksiä.

Yleisesti pulaa työvoimasta on metallialalla, mutta myös puhtaanapitoalalla.

– Puhtaanapito on kuitenkin tulevaisuuden ala, josta monella saattaa olla vielä vanhakantainen käsitys, Orttenvuori miettii.

Verkosto laajenee

Tekijä-tapahtuma järjestetään jo neljännen kerran Forssan Prisma-keskuksessa.

– Tapahtuma on vuosien mittaan kasvanut kiitettävästi ja on nyt monipuolisempi kuin aikoihin, Satu Kaskinen toteaa.

Forssan kaupungin työllisyyspalvelut toimii tapahtuman moottorina, ja yhteistyötä on tehty Hämeenlinnan kanssa jo muutama vuosi.

– Verkosto on suuri ja laajeneva. Tekijä ei olekaan Forssan tapahtuma, vaan yhteistyötä tehdään yhä enemmän yli seuturajojenkin. Nyt mukana on seutukuntien lisäksi myös Loimaan kaupunki.

Tapahtumaan on ilmoittautunut jo noin neljäkymmentä näytteilleasettajaa. Ilmoittautumisaikaa on vielä tammikuun 23. päivään mennessä, mutta takaraja ei ole ehdoton.

– Vaikka yrityksellä ei olisi akuuttia rekrytointitarvetta, kannattaa tulla, jos näkyvillä on, että lisätyövoimaa tarvitaan lähitulevaisuudessa, Hanna Segarra vinkkaa.

Forza-lounge kohtaamispaikkana

Segarra, Kaskinen ja Laura Orttenvuori pohtivat, että yrityksille saattaa tulla melko vähän työhakemuksia.

– Työntekijät eivät ehkä tunne yrityksiä tai työnimikkeestä ei välttämättä selviä, minkälaisesta työstä on kyse. Kohtaamisessa potentiaalisen työntekijän kanssa on työpaikoista helpompi kertoa.

Tekijä tarjoaa työnantajille myös erilaisia tukipalveluja rekrytointin ja kasvun tukemiseen.

– Uutena ohjelmanumerona onkin Forza-lounge, joka on kohtaamispaikka työnantajille, oppilaitoksille, opiskelijoille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille.

Tapahtumaan osallistuu myös joukko seudun oppilaitoksia.

– Tekijä-tapahtumasta opiskelijat saavat arvokasta projektikokemusta.

Lisäksi ohjelmaan sisältyy puheenvuoroja eri aiheista. Luvassa on mm. uratarinoita, työnantajien puheenvuoroja ja eri alojen asiantuntijoiden tietoiskuja.

Tekijä2020 Forssan Prisma-keskuksessa tammikuun 30. päivänä klo 10–15. Lisätietoja www.tekijatapahtuma.fi

Luetuimmat