JUTUT Somero

Unto Mononen, Badding ja M.A. Numminen kohtaavat Esakalliolla – ”Mielikuvittelen heidät saman pöydän viereen”

Unto Mononen, Rauli Badding Somerjoki ja M.A. Numminen kohtaavat toisensa Esakalliolla. Todellisuudessa sitä ei koskaan tapahtunut, mutta Oi, jospa kerran -musikaali vie mahdollisiin asioihin, mielenmaisemiin, hauskuuteen ja surullisuuteen.
Vesa Toukkari (oik.) johdattalee tapahtumia musiikillisesti.
Vesa Toukkari (oik.) johdattalee tapahtumia musiikillisesti.

Kaija Parkon ohjaama musikaalinäytelmä Oi, jospa kerran sai alkunsa siitä, kun Someron Esakallion lavaisäntä Matti Oksanen esitti kesän ohjelmaan jotakin syvällisempää tarinaa Unto Monosesta.

– Alkuperäinen idea laajeni kolmen suuren somerolaisen, Monosen, Rauli Badding Somerjoen ja M. A. Nummisen kohtaamiseksi. Pieni ajatus alkoi kasvaa suureksi, Parko kertoo.

Oikeassa elämässä Badding ja Mononen eivät kohdanneet kertaakaan. M.A. Numminen puolestaan tapasi erikseen molemmat muusikot.

– Näytelmässä mielikuvittelen heidät saman pöydän viereen. Yhdistelen vapaamuotoisesti muistikuvia, tarinoita ja tilanteita, jotka olisivat voineet tapahtua.

Tarinassa Badding haikailee suureksi säveltäjäksi, ja Mononen on ikään kuin neuvojan asemassa.

– Kohtaukset ovat hauskojakin, mutta lopussa saa itkeä.

Diivoja ja tarjoilijoita

Oi, jospa kerran rakentuu kymmenestä kohtauksesta. Tapahtumat sijoittuvat mm. Someron Hämeenporttiin ja Helsinkiin.

– Oikeastaan tapahtumapaikat ovat fantasiamaailmaa, joka on mielenmaisema. Sävy on humoristinen ja hyvin surullinen samaan ja eri aikaan.

Käsikirjoitusvaiheessa Parkoa alkoi häiritä se, että näytelmä on miesvoittoinen.

– Halusin mukaan naisäänen, ja Jonna Tervomaa onneksi suostui sellaiseksi. Jonna on nimenomaan ääni ja laulaja, teatterillista roolia en ole hänelle kirjoittanut.

Unto Monosta tarinassa esittää Pertti Koivula. M.A.Nummisena tarinassa on Samuel Shipway ja Baddingina Jani Forsman.

– Musiikki koostuu herrakolmikon parhaista jutuista ja ikivihreistä. Monosen osalta löysin tuhannen puhelun jälkeen ennen kuulemattomia kappaleita. Tiesin, että sellainen kirjallinen äänilevy on olemassa, ja lopulta se löytyi Porvoon kirjastosta. Ne biisit ovat Aila Meriluodon säveltämiä.

Parko nauttii siitä, että kokonaisuus rakentuu niin ammattilaisten kuin semiamatöörienkin varaan sekä näytelmällisesti että musiikillisesti.

– Musiikkia johtaa Jari ”Heinä” Niemisen bändi ja lisäksi ääneen pääsee Vesa Toukkarin Aerodynaaminen jazzyhtye.

Musikaalinäytelmän Mr. Tango on Kimmo Lindegren, joka on keikkaillut siellä täällä eri bändien kanssa yli 40 vuoden ajan.

– Tässä esityksessä laulan kolme tuttua tangoa. Roolihahmoni on suuri laulajatähti ja diiva, joka näkee vain itsensä. Oikeassa elämässä olen hyvinkin nöyrä yleisön edessä, Lindegren kertoo.

Tonja Jalli esittää mm. Hämeenportin tarjoilijaa ja helsinkiläistä ravintolatyöntekijää.

– Tässä projektissa minua kiehtoo erityisesti se, että tarina on kuvitteellinen, vaikka siinä on myös ripauksia todellisuudesta, Jalli toteaa.

Oi, jospa kerran Someron Esakalliolla 18.7.–28.7.

Luetuimmat